Thursday, October 18, 2012

Ποια δίαιτα «φοριέται» περισσότερο; Προσοχή !!!


ΕΙΔΟΣ ΔΙΑΙΤΑΣ
ΣΥΝΘΕΣΗ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
ΚΑΙ
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΚΑΙ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ
 

Αποτελούνται από μία μόνο τροφή ή κατηγορία τροφών, όπως μόνο φρούτα ή μόνο γάλα Δεν έχουν πλεονεκτήματα. Η πείνα και η πλήξη είναι συνηθισμένες. Αυτές οι δίαιτες συχνά διακόπτουν τη λειτουργία των εντέρων. Υπάρχει κίνδυνος θρεπτικής ανεπάρκειας. Το χάσιμο βάρος που επιτυγχάνεται είναι προσωρινό. Προκαλούν απώλεια πρωτεϊνών και νερού. Το βάρος ανακτάται πάλι όταν αρχίσει ξανά το φαγητό. Δεν συνιστώνται τέτοιες δίαιτες.
ΔΙΑΙΤΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
 

Τροφές όπως ψωμί, δημητριακά και δημητριακά ολικής αλέσεως, ξερά μπιζέλια, φασόλια, φρέσκα λαχανικά και ξερά φρούτα, που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και πολλές ίνες. Ο όγκος των τροφών με πολλές ίνες βοηθάει στο κορεσμό. Όταν τρώγεται σαν μέρος ενός ισορροπημένου μενού, η δίαιτα παρέχει κέρδη μιας μεγάλης κατανάλωσης διαιτητικών ινών. Ένα μειονέκτημα είναι ότι πολλοί στην αρχή έχουν αέρια και δυσπεψία, που όμως εξαφανίζονται με τον καιρό και μπορούν να αποφευχθούν μέχρι ένα σημείο με την προσθήκη ινών στη δίαιτα πολύ προοδευτικά και με μέτρο.
Όσο η δίαιτα περιέχει μία μεγάλη ποικιλία τροφών με λίγες θερμίδες είναι ασφαλής ο τρόπος για να χάσετε βάρος. Οι τροφές με πολλές ίνες προάγουν το αδυνάτισμα επειδή «γεμίζουν» περισσότερο και περιέχουν λιγότερες θερμίδες ανά γραμμάριο από τις τροφές με τα πολλά λίπη.
ΔΙΑΙΤΕΣ ΜΕ ΥΓΡΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΩΝ ΘΕΡΜΙΔΩΝ
 





Υγρά παρασκευάσματα με πολύ λίγες θερμίδες που περιέχουν σχετικά υψηλή αναλογία πρωτεΐνης. Αυτού του είδους η δίαιτα περιέχει πρωτεΐνες από αλεύρι σόγιας και στερεές ουσίες γάλακτος με λίγα λιπαρά και αποδίδει 4ΟΟ θερμίδες την ημέρα. Έχουν περιορισμένη αξία, Μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια μυϊκής μάζας και να επιδεινώσουν μερικές μεταβολικές διαταραχές. Έχει αναφερθεί ένας αριθμός θανάτων σε ανθρώπους που ακολουθούν αυτό τον τύπο δίαιτας. Παρενέργειες όπως πονοκέφαλοι, ίλιγγοι και δυσκοιλιότητα. Απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί, αλλά το βάρος θα ξανάρθει όταν θα σταματήσει η δίαιτα και η μυϊκή μάζα αποκαθίσταται.
Είναι πολύ επικίνδυνες. Είναι δεκτές μόνο για υπερβολικά παχύσαρκους ανθρώπους όταν ακολουθηθούν κάτω από ιατρική παρακολούθηση. Το άτομο με το υπερβολικό βάρος δεν μαθαίνει υγιεινές συνθήκες φαγητού και συχνά επανέρχεται στα παλιά πρότυπα φαγητού.
ΔΙΑΙΤΕΣ ΜΕ ΛΙΓΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
 
Περιορισμένες ποσότητες τροφών με πολλές πρωτεΐνες όπως κόκκινο κρέας, τα αυγά και το τυρί. Καταναλώνονται λίγοι ή καθόλου υδατάνθρακες. Οι θερμίδες δεν περιορίζονται. Προκαλούν γρήγορη απώλεια βάρους, λόγω απώλειας νερού και μυϊκής μάζας. Όμως επειδή δεν υπάρχει περιορισμός στις θερμίδες, χάνεται λίγο ή καθόλου σωματικό λίπος. Επιπλέον αυτές οι δίαιτες είναι μονότονες και όχι ευχάριστες, είναι θρεπτικά μη ισορροπημένες και περιέχουν πολλά λίπη. Συχνά οδηγούν σε διάρροια και διατάραξη ισορροπίας υγρών.
Οι δίαιτες αυτές δεν είναι αποτελεσματικές. Το αδυνάτισμα επέρχεται αποκλειστικά από απώλεια υγρών και πρωτεΐνης ιστών. Πιθανόν είναι βλαβερές και δε συνιστώνται.
«ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ»
  ΔΙΑΙΤΕΣ





Γεύματα με ελεγχόμενες θερμίδες που περιλαμβάνουν τροφές όπως αλκοολούχα ποτά, γλυκές τροφές και οι λεγόμενες σκουπίδια. Αυτές δεν έχουν πλεονεκτήματα. Δεν κάνουν τίποτα. Αποτελούνται από τροφές με πολλά λίπη και θερμίδες, με μικρή θρεπτική αξία που οι άνθρωποι με παραπανίσιο βάρος πρέπει να αποφεύγουν για να μείνουν υγιείς και να χάσουν βάρος.
Οι δίαιτες συχνά περιέχουν «άδειες» θερμίδες, φτωχές σε θρεπτικές ουσίες, που κατά κύριο λόγο προέρχονται από μη θρεπτικές πηγές. Δεν συνιστώνται.
ΚΑΛΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
 

Γεύματα ελεγχόμενων θερμίδων που περιέχουν ευρεία ποικιλία τροφών με λίγα λιπαρά. Όσο αυτές δεν δίνουν λιγότερες από 1200 θερμίδες την ημέρα και περιλαμβάνουν μια ποικιλία πλούσιων σε θρεπτικές ουσίες τροφών, είναι διατροφικά αποδεκτές. Μπορεί να νιώσετε πείνα αλλά θα βοηθήσει η κατανομή θερμίδων τρώγοντας κάτι ανάμεσα στα γεύματα.
Οι δίαιτες αυτές μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές όσο διατηρούνται οι υγιεινές συνθήκες φαγητού μετά το χάσιμο βάρους. Συνιστώνται για ασφαλή απώλεια βάρους. Η αποτελεσματικότητα τους ενισχύεται με τη μόρφωση, την παροχή συμβουλών και την τακτική άσκηση.

ΠΡΟΣΟΧΗ :
Κάθε άνθρωπος που απευθύνεται σε έναν Διαιτολόγο θα πρέπει να ελέγχει την επιστημονική του κατάρτιση και υποχρεούται να έχει τα πτυχία του σε εμφανές σημείο. Είναι σημαντικό να γνωρίζει καθένας ότι με βάση τη νομοθεσία του Υπουργείου Υγείας ως Επιστήμονες Διαιτολόγοι θεωρούνται οι απόφοιτοι του Χαροκόποιου Πανεπιστημίου, οι απόφοιτοι των τμημάτων Διατροφής και Διαιτολογίας των Α-ΤΕΙ και οι εκ του εξωτερικού διαιτολόγοι με τουλάχιστον 4ετή φοίτηση και δίπλωμα αναγνωρισμένο από το ΔΙΚΑΤΣΑ.
Οποιοσδήποτε άλλος αυτοαποκαλείται ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ και δεν έχει τουλάχιστον την απαραίτητη τετραετή εκπαιδευτική φοίτηση στην επιστήμη της Διατροφής, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να αυτοχαρακτηρίζεται ως «Διαιτολόγος» και το καταναλωτικό κοινό θα πρέπει να απευθύνεται στους αρμόδιους φορείς και στην Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος.


Πηγή : http://www.enmesodiatrofis.gr

No comments:

Post a Comment