Thursday, October 18, 2012

Φρούτα και Λαχανικά, προστασία και αντιοξειδωτικά.




ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΕΧΟΥΝ Χ Ρ Ω Μ Α Τ Α ΠΟΛΛΑ
ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ !

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία καθώς και άλλες δραστικές φυτοχημικές ουσίες που όταν όλα μαζί προσφέρονται στον οργανισμό, δρουν σε συνέργια και προάγουν την υγεία μειώνοντας τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών.
Συχνά το είδος των φυτοχημικών ουσιών έχει άμεση σχέση με το χρώμα τους.
Οι φυτοχημικές ουσίες όπως π.χ. το λυκοπένιο, η λουτεϊνη, οι φλαβονοειδείς ουσίες, οι ανθοκυανίνες, οι ινδόλες, η αλισίνη, δρουν σε κυτταρικό επίπεδο με διαφορετικό τρόπο για να προστατεύουν τον οργανισμό από τις νοσηρές επιδράσεις του μεταβολισμού και του περιβάλλοντος.
Συνίσταται η επαρκής ημερήσια κατανάλωση από τουλάχιστον 4-5 μικρομερίδες από την κάθε κατηγορία και είναι προτιμότερο τα φρούτα να είναι εποχιακά και να καταναλώνονται στη φυσική τους μορφή. Τα λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν από συνοδευτικό έως ένα κυρίως πιάτο, καθώς μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα ή για μικρότερη απώλεια βιταμινών και θρεπτικών συστατικών στον ατμό, προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο στο τέλος της παρασκευής τους.


**************************************************************************

Φρούτα και Λαχανικά ανάλογα με τις αποχρώσεις τους.





Μελιτζανί Τρόφιμα

  • Οι τροφές αυτές έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες καθώς περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, τα οποία ονομάζονται ανθοκυανίνες και φαινόλες. Συμβάλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας και την πρόληψη των θρόμβων στο αίμα και των καρδιακών παθήσεων. Επίσης βοηθούν τη λειτουργία της μνήμης και του ουροποιητικού συστήματος.
     


Πράσινα φρούτα και λαχανικά

  • Περιέχουν τη σουλφοραφάνη, φυτοχημικά και ινδόλια, που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Ενισχύουν το κυκλοφορικό σύστημα και εμπεριέχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών Β και ανόργανων συστατικών.



Κόκκινα φρούτα και λαχανικά

  • Περιέχουν: καροτενοειδή και ανθοκυανίνες. Από τα πιο σημαντικά καροτενοειδή είναι το λυκοπένιο που βοηθά στη μείωση ζημιών από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας. Δρα ευεργετικά ενάντια των καρδιακών παθήσεων, τον καρκίνο, και μειώνει τη βλάβη του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία. Βοηθούν επίσης τη μνήμη και το ουροποιητικό σύστημα.


Κίτρινα φρούτα και λαχανικά

  • Πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C η οποία είναι απαραίτητη στη δημιουργία των οστών, των χόνδρων, των μυών και των αιμοσφαιρίων. Βοηθά στην επούλωση των πληγών,
    προλαμβάνει τις φλεγμονές, βελτιώνει την κυκλοφορία. Βοηθά επίσης στην διατήρηση των τριχοειδών αγγείων και των ούλων και στην απορρόφηση του σιδήρου.

Λευκά / ανοιχτόχρωμα φρούτα και λαχανικά

  • Η ισχυρή φυτοχημική ουσία σε αυτές τις αποχρώσεις λέγεται allicin και έχει δράση αντι-βακτηριακή, αντι-μυκητιασική, και αντι-ιικη. Μερικά άσπρα τρόφιμα μπορούν να προλάβουν τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις και τα μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.


Πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά

  • Τα καροτενοειδή είναι ισχυρά φυτοχημικά και είναι αυτά που δίνουν στις τροφές το χρώμα. Είναι υπεύθυνα για την επιδιόρθωση του DNA και βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
    Η
    βιταμίνη Α, βοηθά στο σχηματισμό και διατήρηση του δέρματος, των μαλλιών και των μυκομεμβρανών, βοηθά την όραση στο σκοτάδι, την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών και προστατεύει από λοιμώξεις.
Πηγή : http://www.enmesodiatrofis.gr

No comments:

Post a Comment