Thursday, October 18, 2012

Μετά το φαγητό, φρούτο ή γλυκό;





Μετά το γεύμα. Φρούτο ή Γλυκό;

Συνήθως μετά από ένα πλήρες γεύμα πολλοί από εμάς επιλέγουν να καταναλώσουν κάποιο επιδόρπιο, είτε αυτό είναι κάποιο φρούτο, είτε κάποιο γλυκό. Πολλές φορές όμως, η επιλογή αυτή αποτελεί μία παγιωμένη συνήθεια καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη για μία γλυκιά γεύση μεταγευματικά…

Παρόλα αυτά αν η ανάγκη σας για επιδόρπιο είναι μεγάλη, καλό θα ήταν να μην την αγνοήσετε. Η κατανάλωση ενός φρούτου θα ήταν μία άριστη επιλογή. Τα φρούτα αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες και νερό. Περιέχουν ακόμα υψηλό ποσοστό φυτικών ινών, αρκετές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, και έτσι συνεισφέρουν στη θρεπτική αξία του γεύματος. Τα περισσότερα φρούτα περιέχουν βιταμίνη C, η οποία βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου από τα φυτικά τρόφιμα του γεύματος (π.χ. τα όσπρια, το σπανάκι, τις πράσινες σαλάτες, κ.λπ.). Επιπρόσθετα, τα φρούτα αποτελούν πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τον οργανισμό μας από τη γήρανση και συνεισφέρουν στην ενυδάτωση του οργανισμού μας, αφού εκτός των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων εμπεριέχουν νερό σε μεγάλη συγκέντρωση (80-90%). Τέλος, η φρουκτόζη, ο κύριος υδατάνθρακας των φρούτων, ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και δίνει την ίδια αίσθηση ευεξίας που θα έδινε ένα γλυκό.
Στην περίπτωση που η επιλογή του φρούτου δεν σας ικανοποιεί μπορείτε να επιλέξετε κάποιο γλυκό. Τα γλυκά (σοκολάτες, πάστες, γλυκά ταψιού, σιροπιαστά κ.α.) αποτελούνται, σε αντίθεση με τα φρούτα, από υδατάνθρακες και μεγάλες ποσότητες λιπαρών. Είναι προτιμότερο η κατανάλωση του γλυκού να γίνετε μετά το γεύμα και όχι όταν είστε νηστικοί, καθώς έτσι αποφεύγεται η απότομη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα η οποία συνοδεύεται συνήθως από αντιδραστική υπογλυκαιμία. Γλυκά τέτοιου τύπου θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο σε συχνότητα 1 το πολύ 2 φορές την εβδομάδα, για αποφυγή πρόσληψης βάρους. Δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν το φαγητό μας, αλλά να αποτελούν μία έξτρα τροφή, διότι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη θρεπτική αξία του φαγητού σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μακρομόρια. Πιο υγιεινές επιλογές γλυκού αποτελούν το παστέλι, γλυκό του κουταλιού, ρυζόγαλο, γιαούρτι με μέλι ή ζελέ. Ακόμα, γλυκά
που περιλαμβάνουν φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, μέλι, σουσάμι ή ξηρούς καρπούς, θα σας γλυκάνουν και θα σας προσφέρουν τα απαραίτητα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά.
Στην παρακάτω λίστα παρατίθενται γλυκά που εμπεριέχουν λιγότερες από 200 θερμίδες…



Στον επόμενο πίνακα απεικονίζεται συγκριτική ανάλυση της περιεκτικότητας ενός φρούτο και ενός γλυκού σε ενέργεια (θερμίδες), μακροθρεπτικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λίπος) και μικροθρεπτικά συστατικά(βιταμίνες, ιχνοστοιχεία).

Πορτοκάλι
(100g)

Κέικ σοκολάτας
(100g)
Ενέργεια (kcal)
35
484
Υδατάνθρακες (g) 
  • Μόνο+Δισακχαρίτες (g)
  • Πολυσακχαρίτες (g)
8,5
8,5
-
49,6
32,9
16,7
Πρωτεΐνη (g)
0,8
5,7
Λιπαρά (g) 
  • Ολικά λιπίδια (g)
  • Κορεσμένα (g)
  • Μονοακόρεστα (g)
  • Πολυακόρεστα (g)
  • Χοληστερόλη (mg)

IXNH
-
-
-
-

30,1
9,7
11,6
6,7
91
Διαιτητικές ίνες (g)
2
0,7
Nερό (g)
86,1
11,7
Nάτριο (mg)
3
422
Κάλιο (mg)
200
143
Ασβέστιο (mg)
41
58
Μαγνήσιο (mg)
13
35
Φώσφορος (mg)
24
162
Σίδηρος (mg)
0,3
1,5
Ψευδάργυρος (mg)
0,2
0,9
Ρετινόλη (μg)
-
291
Καροτίνη (μg)
50
245
Bιταμίνη Β1 ή Θειαμίνη (mg)
0,1
0,09
Ριβοφλαβίνη (mg)
0,03
0,11
Βιταμίνη Β6 (mg)
0,06
0,06
Βιταμίνη Ε (mg)
-
2,91
Βιταμίνη C (mg)
50
0

Συμπερασματικά…

Η κατανάλωση ενός φρούτου μετά το γεύμα είναι αναμφισβήτητα καλύτερη επιλογή από την κατανάλωση ενός γλυκού. Το φρούτο έχει σαφώς μεγαλύτερη θρεπτική αξία από το γλυκό αφού εφοδιάζει τον οργανισμό μας με πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Αντίθετα το γλυκό περιέχει μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών (ζωικά λιπαρά) και γεμίζει τον οργανισμό μας με «κενές» θερμίδες. Σκεφτείτε λοιπόν έξυπνα και ψηφίστε φρούτο, χωρίς να αποκλείεται όμως τα γλυκά από την διατροφή σας, αφού μπορούν και αυτά να ενταχθούν με σύνεση και μέτρο στα πλαίσια ενός ευρύτερα ισορροπημένου διαιτολογίου αλλά και τρόπου ζωής.

Πηγή : http://www.enmesodiatrofis.gr

No comments:

Post a Comment