Monday, October 1, 2012

Γίνεται να τρώμε…και ΝΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΘΕΡΜΙΔΕΣ;


images

Έρχεται η εποχή που όλοι κάνουμε δίαιτα για το καλοκαίρι. Η πιο συνηθισμένη δίαιτα είναι η καταμέτρηση και μείωση των θερμίδων που καταναλώνουμε ημερισίως.
Το σώμα μας για να λειτουργήσει κατά την διάρκεια της ημέρας, χρειάζεται θερμίδες. Είναι η «καύσιμη» ύλη του οργανισμού.
Για να βρούμε πόσες θερμίδες χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει και να διατηρήσει το βάρος του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ακόλουθη φόρμουλα:
Άνδρες 10x βάρος (kg) + 6.25x ύψος (cm) – 5x ηλικία (χρόνια) + 5
Γυναίκες 10x βάρος (kg) + 6.25x ύψος (cm) – 5x ηλικία (χρόνια) – 161

Ανάλογα τον βαθμό εξάσκησης, το αποτέλεσμα πολ/ται με συντελεστή που κυμαίνεται από 1.2 μέχρι 1.9. Για μία φυσιολογική δίαιτα, αρκεί να καταναλώνουμε 20% λιγότερο από αυτό το αποτέλεσμα. Για πιο «extreme» δίαιτα πρέπει να καταναλώνουμε 40% λιγότερο.

Τί είναι όμως οι αρνητικές θερμίδες;;

Κάθε τροφή που καταναλώνουμε, εφοδιάζει τον οργανισμό μας με θερμίδες. Η μονάδα μέτρησης των θερμίδων είναι το kcal = 1000x cal. Ο οργανισμός μας τώρα για να χωνέψει την τροφή καταναλώνει κάποιες θερμίδες.
Υπάρχουν τρόφιμα, όσο και αν δεν το πιστεύετε, των οποίων οι θερμίδες που προσφέρουν στον οργανισμό μας είναι ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ από τις θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να τις χωνέψει!
Παράδειγμα: Μία τροφή περιέχει 100 θερμίδες. Ο οργανισμός μας όμως για να την χωνέψει καταναλώνει 120 θερμίδες. Άρα το σύνολο των θερμιδών που θα μείνει στον οργανισμό μας από την κατανάλωση αυτού του τροφίμου είναι 100 – 120 = -20 θερμίδες! Έχουμε χάσει λοιπόν 20 θερμίδες από αυτό το τρόφιμο! Δεν είναι καταπληκτικό;
Σας παρουσιάζω μία λίστα λοιπόν με τρόφιμα που περιέχουν αρνητικές θερμίδες:
Λαχανικά
Σπαράγγια Παντζάρια Μπρόκολο Πράσινο λάχανο Καρότο
Κουνουπίδι Σεληνόριζα καυτερές πιπεριές αγγούρι ραδίκι
μαρούλι κρεμμύδι ραπανάκι σπανάκι ρέβα
αντίδια κάρδαμο σκόρδο πράσινα φασόλια κολοκυθάκια
  Φρούτα
Μήλο cranberries γκρέιπ φρουτ μάνγκο πορτοκάλι
λεμόνι ανανάς σμέουρα (φραμπουάζ) φράουλες μανταρίνι
παπάγια                  

No comments:

Post a Comment