Monday, October 1, 2012

Γιατί το να τρώμε υγιεινά…είναι καλό για το σώμα μας;


images (1)

Η υγιεινή διατροφή, όπως καθορίζεται απο τους ειδικούς επιστήμονες της διατροφής (διαιτολόγοι-διατροφολόγοι), περιλαμβάνει σε πλήρη ισορροπία την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, προιόντων ολικής άλεσης και χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικών και κρεατικών προϊόντων.
Η ορθή ακολουθία του προτύπου της μεσογειακής διατροφή ή της δίαιτας DASH, θα επιφέρει σημαντικά οφέλη ως προς τη προάσπιση της υγείας του οργανισμού. Όμως, σε διαιτώμενους, οι οποίοι δεν επιθυμούν τη κατανάλωση συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων, θα πρέπει να συσταθεί εκ νέου μία πλήρως εξατομικευμένη διατροφική πυραμίδα, η οποία θα προτείνει τα τρόφιμα με βάση τις επιθυμίες του διαιτώμενου αλλά φυσικά και με αρχική σκέψη και βαρύτητα ως προς την ευ-ζωία του οργανισμού.
Έλεγχος σωματικού βάρους.
Κατά την σύνταξη ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, το πρώτο κέρδος το οποίο θα αποδοθεί στον οργανισμό, είναι ο καλύτερος έλεγχος του σωματικού βάρους. Με το παρών κέρδος, θα ακολουθηθεί κ μείωση της παχυσαρκίας με βάση την μέτρηση του δείκτη μάζας σώματος (κάτω απο 30). Επίσης, συντάσσοντας ένα διαιτολόγιο με βάση τον υγιεινό τρόπο ζώης, θα καταναλωθούν ορθώς, οι φυτικές ίνες, οι οποίες θα προσφέρουν  ένα αίσθημα πληρότητας στον οργανισμό με το χαμηλότερο ποσό θερμιδών και την προστασία του γαστρεντερικού σύστηματος. Επίσης, θα ρυθμισθεί, η έκκριση γλυκόζης και ινσουλίνης, προστατεύοντας τον οργανισμό απο την εμφάνιση τυχόν επιπλοκών και σακχάρου. Τέλος, θα αυξηθεί ο ρυθός καύσεων του μεταβολισμού, αποδίδοντας μια σημαντικού βαθμού μείωση τιυ σωματικού βάρους.
Υγεία της καρδιάς.
Μία υγιεινή διατροφή, θα προστατέψει τη καρδιά, μειώνοντας τα ενδεχομένως αυξημένα επίπεδα της »κακής» χοληστερόλης (LDL) και αυξάνοντας τα επίπεδα της »καλής».
Στην ουσία, η δράση της HDL θα βοηθήσει τον διαιτώμενο στο να μεταφερθεί ταχέως το αυξημένο ποσό της χοληστερόλης προς το συκώτι, ώστε να είναι διαθέσιμο προς την πλήρη αξιοποίηση του και κατ’επέκταση στην απομάκρυνση του.
Σάκχαρο αίματος.
Ακολουθώντας ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής, θα αποδοθούν τεράστια οφέλη ως προς τον έλγχο του σακχάρου. Μία σωστή διατροφή, θα προσφέρει καλύτερο ρυθμό αξιοποίησης στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, προσφέροντας αίσθημα πληρότητας και ενεργειακής κάλυψης, έτσι ώστε θα απορροφηθεί ορθώς η γλυκόζη, μείόνοντας την όποια ενδεχομένως αντίσταση της ινσουλίνης.
Πρόληψη νοσημάτων.
Μία υγιεινή διατροφή, περιλαμβάνει σε πλήρη ισορροπία τα λαχανικά και τα φρούτα. Η συγκεκριμένη προσθήκη στο καθημερινό διαιτολόγιο, θα χαρίσει μία έξτρα ασπίδα  άμυνας στο ανοσοποιητικό σύστημα του διαιτωμένου, θωρακίζοντας το και προστατεύοντας το απο τις τυχόν λοιμώξεις και διαταραχές. Παραδείγματος χάριν, η ορθή σύνταξη ενός διαιτολογίου, περιλαμβάνοντας τα λαχανικά, λόγω ύπαρξης φυτοχημικών ιδιοτήτων, προστατεύουν τον διαιτώμενο απο διάφορες μορφές καρκίνου.

No comments:

Post a Comment