Wednesday, October 10, 2012

Οι παγίδες της δίαιτας…


 Τα 10 πιο συχνά λάθη που κάνουν όσοι ακολουθούν – μια μη ισορροπημένη δίαιτα:
  1. Αποκλείουν τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, τα οποία όμως περιέχουν και καλά θρεπτικά συστατικά, αποφεύγοντας έτσι κάποιες από τις πιο γευστικές απολαύσεις ( π.χ. : γλυκά, ψωμί, κρέας, παραδοσιακά φαγητά, ζυμαρικά….). Μόλις όμως τελειώσουν τη δίαιτα, τα αντικαθιστούν σε μεγαλύτερο βαθμό από πριν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο. 
  2. Μένουν πολλές ώρες νηστικοί γιατί θεωρούν ότι όταν φάνε κάτι θα τους ανοίξει η όρεξη και δεν θα σταματήσουν να τρώνε. Αφήνοντας τον εαυτό τους ακάλυπτο για πολλές ώρες χωρίς ενέργεια, το επακόλουθο είναι να πέφτουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμικές κρίσεις) και να καταφεύγουν σε τσιμπολογήματα. 
  3. Αυξάνουν την κατανάλωση αφεψημάτων ή καφέδων, που σε συνδυασμό με μειωμένη πρόσληψη τροφής , δημιουργούν προβλήματα στο πεπτικό τους σύστημα (π.χ. γαστρίτιδες, έλκος, αφυδάτωση…). 
  4. Αυξάνουν το κάπνισμα με τη λογική ότι θα τους κοπεί η όρεξη. 
  5. Μειώνουν πάρα πολύ τις θερμίδες (σε σημείο που δεν καλύπτουν τις απαραίτητες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά) και επειδή δεν είναι ισορροπημένη η διατροφή δεν χάνουν λίπος , αλλά άλιπο σωματικό βάρος (τα υγρά του σώματος) και μυϊκή μάζα. 
  6. Παίρνουν πολλά υποκατάστατα γεύματος, ανασταλτικά όρεξης, διουρητικά, καθαρτικά, λεκιθίνες και ότι « πουλάει » στην αγορά με κίνδυνο την υγεία τους. 
  7. Μειώνουν πολύ την κατανάλωση λαδιού με κίνδυνο να παρουσιαστούν ελλείψεις σε λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες. 
  8. Αυξάνουν υπερβολικά την κίνηση ή τη δραστηριότητα τους με αποτέλεσμα μετά να εξαντλούνται και να αναζητούν τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας ή νιώθουν αποστροφή προς οποιαδήποτε μορφή άσκησης. 
  9. Υιοθετούν λανθασμένα πρότυπα διατροφής όπως χημικές δίαιτες, μονοφαγικές, αποτοξινώσεις, με αυστηρό περιορισμό σε θερμίδες και γραμμάρια κλπ, έχοντας σαν στόχο την γρήγορη απώλεια σωματικού βάρους και όχι απαραίτητα λίπους. 
  10. Πολλές φορές παρατηρούνται ακραία φαινόμενα όπως πρόκληση εμετών μετά το γεύμα και αποστασιοποίηση, μη συμμετοχή σε κοινωνικές υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να βάζουν οι ίδιοι τον εαυτό τους στο περιθώριο και να μην υπάρχει καθόλου αυτοπεποίθηση και κίνητρο.

Πείτε ΝΑΙ στην δίαιτα , χωρίς όμως
να πέσετε σε διατροφικές παγίδες







 

Πηγή : http://www.enmesodiatrofis.gr

No comments:

Post a Comment