Saturday, October 13, 2012

Διατροφή και... ψέματα

Το λευκό κρέας είναι καλύτερο από το κόκκινο! Τα αυγά ανεβάζουν την χοληστερόλη. Η παράλειψη γεύματος αδυνατίζει! Ο αέρας που αναπνέουμε πρέπει να λιγοστέψει! Αν νομίζετε ότι μόνο… η τελευταία πρόταση είναι λάθος, πλανάστε… Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από μηνύματα που αφορούν στην υγιεινή διατροφή με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να καταλήγουμε σε αντιφάσεις μην γνωρίζοντας τι είναι σωστό και τι λάθος. Ήρθε η ώρα λοιπόν να διαχωρίσουμε την πραγματικότητα από την φαντασία και να βάλουμε κάθε τροφή στην… θέση που της αρμόζει καταρρίπτοντας τους πιο κοινούς μύθους της διατροφής.

ΜΥΘΟΣ: Το λευκό κρέας έχει λιγότερα λιπαρά από το κόκκινο κρέας  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Όλα εξαρτώνται από την ποιότητα του κρέατος που θα επιλέξετε. Ένα λιτό κόντρα φιλέτο έχει μόνο 5 γραμμάρια λιπαρών ανά 100g, ενώ το ψαχνό από τους μηρούς του κοτόπουλου μπορεί να έχει μέχρι 9 γραμμάρια ανά 100g. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντικαταστήσετε το λευκό κρέας με κόκκινο αλλά να επιλέγετε μέρη και κομμάτια του κρέατος που δεν έχουν πολλά λιπαρά.

ΜΥΘΟΣ: τα μαύρα σταφύλια είναι η υψηλότερη πηγή αντιοξειδωτικών σε σχέση με άλλα φρούτα.  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: ναι μεν το συγκεκριμένο φρούτο είναι άριστη πηγή όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η καλύτερη. Επιστήμονες έχουν διαπιστώσει και άλλα τρόφιμα που πιθανόν μάλιστα να έχουν και υψηλότερους δείκτες αντιοξειδωτικών, όπως για παράδειγμα η μαύρη σοκολάτα.

ΜΥΘΟΣ: τα αυγά πρέπει να τα αποφεύγουμε λόγω υψηλής χοληστερόλης. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: παρόλο που πράγματι τα αυγά περιέχουν χοληστερόλη, είναι ακίνδυνα για εκείνους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με υψηλό δείκτη. Επιπλέον περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνη D και Ε, νιασίνη, βιοτίνη καθώς και βιταμίνη Β12 ενώ έχει αποδειχθεί πως η κατανάλωσή τους στο πρωινό συμβάλλει στην χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων για το υπόλοιπο της ημέρας

ΜΥΘΟΣ: Το λίπος είναι ότι χειρότερο για τον οργανισμό. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Εδώ ακριβώς πρέπει να καταλάβετε ένα διαχωρισμό. Τα κακά λιπαρά πρέπει να αποφεύγονται, τα καλά λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια, το ελαιόλαδο κ.λ.π. είναι αναγκαία για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

ΜΥΘΟΣ: Η παράλειψη του πρωινού θα σας βοηθήσει να αδυνατίσετε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Εδώ ισχύει ακριβώς το αντίθετο! Έρευνες έχουν δείξει πως εκείνοι που δεν τρώνε πρωινό τείνουν να τρώνε περισσότερο αργότερα την ίδια μέρα αλλά και να κάνουν ανθυγιεινές επιλογές. Ακόμα λοιπόν κι αν ανήκετε στην κατηγορία που δεν μπορείτε να καταναλώσετε γεύμα μόλις ξυπνήσετε, φροντίστε να φτιάξετε ένα σάντουιτς που θα πάρετε μαζί σας για αργότερα.

ΜΥΘΟΣ: τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν παχαίνουν. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Μπορεί να έχουν λιγότερες θερμίδες είναι όμως 1000 φορές πιο γλυκά από την ζάχαρη με αποτέλεσμα να «μαθαίνετε» στις πολύ γλυκές γεύσεις που αργότερα θα… σας κοστίσει. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι αν χρειάζεστε πραγματικά κάτι γλυκό να προτιμάτε την ζάχαρη.
Προσοχή λοιπόν στις αλήθειες και τα ψέματα που αφορούν τις διατροφικές σας επιλογές!

Πηγή : http://www.myself.gr

No comments:

Post a Comment