Sunday, October 28, 2012

Ξεκινήστε δίαιτα όχι με φόβο αλλά με πολύ πάθος!

Ξεκινήστε δίαιτα όχι με φόβο αλλά με πολύ πάθος!       Μήπως η επιθυμία σας να αδυνατίσετε και να θαυμάσετε στον καθρέφτη ένα είδωλο πιο λεπτό, πιο υγιές, πιο όμορφο και αναζωογονημένο, σαμποτάρεται από μερικές μικρές ανησυχίες που σας καταλαμβάνουν ακριβώς λίγα λεπτά πριν την έναρξη της δίαιτας; Πολύ συχνά, αυτό που βάζει φρένο ακόμα και στις καλύτερες προθέσεις, είναι ορισμένες κρυφές ανασφάλειες, άγχη και φόβοι σχετικά με το θέμα της δίαιτας. Φόβοι που καταδικάζουν εξ αρχής την προσπάθεια αδυνατίσματος στην αποτυχία. Ανακαλύψτε παρακάτω τον τρόπο διαφυγής από τις 7 συνηθέστερες ψυχολογικές παγίδες…

1. «Φοβάμαι ότι θα χάσω την απόλαυση του φαγητού…»
Γευστικά και υπερθερμιδικά: έτσι είναι τα περισσότερα «απαγορευμένα» για τη σιλουέτα τρόφιμα, κυρίως όσα προσφέρονται στα φαστφουντάδικα. Δεν είναι απαραίτητο όμως για να είναι γευστικό ένα πιάτο, να είναι και φορτωμένο με πολλές θερμίδες. Για να ακολουθήσετε με επιτυχία μία δίαιτα, θα πρέπει να αναζητήσετε την απόλαυση σε κάποιες διαφορετικές γεύσεις, πιο απλές, αλλά και πιο υγιεινές. Για παράδειγμα, πειραματιστείτε άφοβα με τα μπαχαρικά, τα καρυκεύματα, τα αρωματικά βότανα και τα λαχανικά. Ή απολαύστε πιάτα από άλλες κουζίνες: μπορείτε να δοκιμάσετε ελεύθερα το μενού της ιαπωνικής κουζίνας για παράδειγμα, το οποίο συστήνεται από πολλούς διατροφολόγους, καθότι τα πιάτα του είναι πολύ απλά και ελαφριά, αφού βασίζονται στο ψάρι και τα λαχανικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα ικανοποιείτε την επιθυμία σας για φαγητό, χωρίς όμως να αλλοιώνετε το βασικό ρόλο του φαγητού, που είναι να θρέφει τον οργανισμό με ισορροπημένο τρόπο.

2. «Δεν θα μπορώ πια να πάω για φαγητό με τους φίλους μου…»
Όχι πια έξοδοι για φαγητό με τους φίλους, όχι κοκτέιλ και αλμυρά σνακ τα βράδια… Αυτός είναι ο φόβος που έχουν πολλές γυναίκες όταν πρόκειται να ξεκινήσουν μία δίαιτα, ειδικά οι πιο νέες που περνούν πολλές ώρες εκτός σπιτιού και συχνάζουν σε μπαρ και ρεστοράν. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει. Ένα light απεριτίφ, που δεν καταστρέφει όλη τη δίαιτα, μπορεί να ενταχθεί κανονικά σε οποιοδήποτε διατροφικό πρόγραμμα: αρκεί να επιλέγετε ποτά και συνοδευτικά σνακ με λίγες θερμίδες, αλλά παρόλ’ αυτά γευστικά (όπως για παράδειγμα χυμούς φρούτων χωρίς ζάχαρη και ωμά λαχανικά).
Μήπως όμως αυτό που φοβάστε είναι ή κριτική των άλλων; Τι θα σκεφτούν δηλαδή αν τους πείτε ότι αποφασίσατε να ξεκινήσετε δίαιτα; Αν θα δείξουν κατανόηση ή αν θα σας ειρωνευτούν; Σε αυτήν την περίπτωση, δεν έχετε παρά να εμπλέξετε τους γύρω σας στις προσπάθειες και τις ελπίδες σας. Από τους καλούς σας φίλους, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια, κατανόηση, ένα βλέμμα που να μην κριτικάρει, αλλά να ενθαρρύνει. Μιλώντας στους γύρω σας για την επιθυμία σας να αλλάξετε, θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την ντροπή και να βρείτε νέα ψυχικά αποθέματα.

3. «Φοβάμαι ότι θα νιώθω αδυναμία και θα χάσω την ενέργειά μου…»
Αν ακολουθήσετε μία ισορροπημένη διατροφή, είναι απίθανο να αισθανθείτε αδυναμία και έλλειψη ζωντάνιας. Στην πραγματικότητα λοιπόν, πίσω από αυτόν τον φόβο, υπάρχει ένας εσωτερικός πόλεμος: μία μάχη ανάμεσα στην πλευρά του εαυτού σας που θέλει να χάσει τα περιττά κιλά και αυτήν που δεν θέλει να κάνει τις απαραίτητες θυσίες. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν έχετε παρά να αφήσετε αυτήν την εσωτερική μάχη να βγει προς τα έξω. Θα σας χρησιμεύσει μία άσκηση οπτικοποίησης, την οποία θα πρέπει να επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σταματήσει να κερδίζει ο φόβος. Καθίστε στην απόλυτη σιωπή, ηρεμήστε και φανταστείτε τις δύο πλευρές του εαυτού σας να συγκρούονται. Μπορείτε να τις φανταστείτε ως άγγελο και διάβολο και να σκεφτείτε τον διάλογο που θα έκαναν μεταξύ τους. Αυτή η άσκηση οπτικοποίησης θα σας βοηθήσει να εκφραστείτε, να εντοπίσετε τους φόβους σας και να ξεσκεπάσετε τις φτηνές δικαιολογίες. Στο τέλος, η καλή και πιο εποικοδομητική πλευρά του εαυτού σας θα καταφέρει να επικρατήσει.

4. «Φοβάμαι ότι η αλλαγή θα είναι πολύ εμφανής…»
Μερικές φορές, προκαλεί φόβο ακόμα και η αλλαγή προς το καλύτερο. Σε γενικές γραμμές, για να αλλάξει μορφή το σώμα, αρκούν 6-7 κιλά. Αυτό που αλλάζει ουσιαστικά, είτε αδυνατίζοντας, είτε παχαίνοντας, είναι η επίδραση του σώματος στο χώρο: ο τρόπος κίνησής του, ο χώρος που καταλαμβάνει με τις διαστάσεις του, η σχέση του με τα γύρω αντικείμενα και πρόσωπα. Ένα λεπτεπίλεπτο και ένα παχύ σώμα έχουν διαφορετική επίδραση στο χώρο. Η απώλεια βάρους ή η ανάκτησή του έχει αντίκτυπο σε αυτή τη λεπτή ισορροπία, που είναι σωματική και ψυχολογική ταυτόχρονα. Για να αντιμετωπίσετε λοιπόν καλύτερα την αλλαγή, η απώλεια βάρους θα πρέπει να γίνει σταδιακά, έτσι ώστε το σώμα και το πνεύμα σας να συνηθίσουν σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα.

5. «Αν υποκύπτω στους πειρασμούς, θα αισθάνομαι τύψεις…»
Ουδείς αλάνθαστος. Αρκεί να σκεφτείτε αυτό για να ξεπεράσετε τον εν λόγω φόβο. Η έλλειψη λαθών δεν είναι δυνατή σε κανέναν τομέα, από τον επαγγελματικό μέχρι τον αισθηματικό. Τα λάθη είναι φυσιολογικά και δεν θα πρέπει να σας κάνουν να νιώθετε ενοχές. Όταν ξεκινάτε μία δίαιτα, η πιθανότητα λάθους υπάρχει, αλλά δεν θα πρέπει να σας παραλύει. Αν τύχει να υποκύψετε σε κάποιον πειρασμό, θα πρέπει απλώς να εντοπίσετε το λάθος σας και να προσπαθήσετε να μην το επαναλάβετε. Το πιο σημαντικό είναι να μην εγκαταλείψετε τη δίαιτα: αν τη συνεχίσετε κανονικά, παρά το μικρό παραστράτημά σας, τότε δεν θα υπάρξουν συνέπειες.

6. «Φοβάμαι ότι θα αισθάνομαι νευρικότητα…»
Μερικές φορές, τρώμε για να καταπολεμήσουμε κάποια αρνητικά συναισθήματα, όπως την ανία, τον εκνευρισμό ή τη μελαγχολία, και όχι από πραγματική ανάγκη. Εξάλλου είναι πολύ δύσκολο να αισθανθεί κανείς αληθινή πείνα όταν ακολουθεί μία πλήρη και ισορροπημένη διατροφή με πιάτα ελαφριά που καλύπτουν όμως τις ανάγκες του σώματος. Αυτή η «ψυχολογική» χρήση των τροφίμων λοιπόν είναι που οδηγεί συχνά τη δίαιτα στην αποτυχία: για παράδειγμα, είναι κλασικό φαινόμενο να τσιμπολογάει κανείς αλμυρά σνακ ή σοκολατάκια μετά το φαγητό, μπροστά στην τηλεόραση.

7. «Ο στόχος μου φαίνεται ανέφικτος…»
Αν ο προορισμός σας φαίνεται πολύ μακρινός, τότε φταίει το ότι έχετε χαράξει λάθος πορεία. Δεν θα πρέπει να θέτετε πάρα πολύ υψηλούς στόχους, αλλά μικρούς και εφικτούς. Ακόμα κι αν χρειάζεται να χάσετε πολλά κιλά, είναι καλύτερα να προχωράτε με μικρά βήματα και κάθε φορά να αναπροσαρμόζετε τον στόχο σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα φτάσετε βήμα-βήμα στον τελικό σας προορισμό, χωρίς να έχετε κάνει ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι, αλλά μία ξεκούραστη διαδρομή με πολλούς μεσοσταθμούς. Αυτό το απλό ψυχολογικό τρικ αυξάνει την αισιοδοξία και τη σταθερότητα που απαιτούνται σε μία δίαιτα.

Αντιμετωπίστε τις επικίνδυνες στιγμές
Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε τις «επικίνδυνες» στιγμές που σας δημιουργούν την επιθυμία για διατροφικά παραστρατήματα. Γι’ αυτόν το σκοπό, θα σας φανεί πολύ χρήσιμο ένα ημερολόγιο, στο οποίο θα πρέπει να καταγράψετε τις αρνητικές καταστάσεις ή τις σκέψεις που σας προκαλούν την ανάγκη να αναζητήσετε παρηγοριά στο φαγητό. Και για κάθε μία από αυτές, βρείτε μία εναλλακτική ικανοποίηση που να καταπολεμάει αυτομάτως το αρνητικό συναίσθημα. Κάποιες φορές, για να μην υποκύψετε στο φαγητό, αρκεί να αποσπάσετε για λίγο την προσοχή σας: για παράδειγμα, για να καταπολεμήσετε το άγχος, αρκεί να επικεντρωθείτε για μερικά λεπτά στον ρυθμό της αναπνοής σας. Ακούγοντας τον ρυθμό της αναπνοής, η ένταση καταλαγιάζει, το σώμα και το πνεύμα χαλαρώνουν. Μία άλλη αποτελεσματική εναλλακτική για την εκτόνωση του εκνευρισμού ή της θλίψης είναι η σωματική άσκηση. Τα σπορ χαλαρώνουν τις μυϊκές ομάδες του σώματος και επεμβαίνουν στους χημικούς μηχανισμούς της διάθεσης, διεγείροντας την παραγωγή ενδορφινών, ουσίες που χαρίζουν ένα διάχυτο αίσθημα ευφορίας στον οργανισμό.

Εναλλακτικές προτάσεις …για να μην υποκύψετε στον πειρασμό
-Κάποιες φορές, για να μην υποκύψετε στο φαγητό, αρκεί να αποσπάσετε για λίγο την προσοχή σας: για παράδειγμα, για να καταπολεμήσετε το άγχος, αρκεί να επικεντρωθείτε για μερικά λεπτά στον ρυθμό της αναπνοής σας. Ακούγοντας τον ρυθμό της αναπνοής, η ένταση καταλαγιάζει, το σώμα και το πνεύμα χαλαρώνουν.
-Μία άλλη αποτελεσματική εναλλακτική για την εκτόνωση του εκνευρισμού ή της θλίψης είναι η σωματική άσκηση. Τα σπορ χαλαρώνουν τις μυϊκές ομάδες του σώματος και επεμβαίνουν στους χημικούς μηχανισμούς της διάθεσης, διεγείροντας την παραγωγή ενδορφινών, ουσίες που χαρίζουν ένα διάχυτο αίσθημα ευφορίας στον οργανισμό. 

No comments:

Post a Comment