Sunday, October 28, 2012

Διατηρήστε τη φόρμα σας

Διατηρήστε τη φόρμα σαςΣυμβουλές για να τρώτε υγιεινά αυτό το καλοκαίρι

Η ανεμελιά των καλοκαιρινών διακοπών μας οδηγεί συχνά σε διατροφικές καταχρήσεις με αποτέλεσμα όχι μόνο να παίρνουμε επιπλέον βάρος αλλά και να υποφέρουμε από δυσπεψίες, φουσκώματα και δυσκοιλιότητα. Προσέχοντας αρκετά την διατροφή μας, ώστε να μην επιβαρύνουμε τον ήδη ταλαιπωρημένο από τις υψηλές θερμοκρασίες οργανισμό μας μπορούμε να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό ή με λίγη παραπάνω κίνηση να χάσουμε λίγο ακόμα. Άλλωστε το κολύμπι, οι περίπατοι, τα παιγνίδια στην παραλία, είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στην προσπάθειά μας.
Αν εκμεταλλευτούμε λοιπόν την άνεση χρόνου και την απουσία ψυχολογικών πιέσεων, που προσφέρει η ξεγνοιασιά των διακοπών και έχουμε στο μυαλό μας μερικές απλές συμβουλές - τακτικές, θα καταφέρουμε να αδυνατίσουμε ή τουλάχιστον να μείνουμε σταθεροί στα κιλά μας.

Μικρά και ελαφρά γεύματα
Είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι αλλάζουν τα ωράριά μας, όπως και οι ανάγκες του οργανισμού, επομένως αλλάζουν και οι συνήθειές μας. Ωστόσο κάποια πράγματα μπορούμε να τα τηρούμε, για να αισθανόμαστε καλυμμένοι, τουλάχιστον διατροφικά. Κι επειδή η  διατροφή μας κατά την περίοδο του καλοκαιριού, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, γι' αυτό θα πρέπει να βασίζεται σε μικρά και ελαφρά γεύματα τα οποία θα έχουν περιορισμένη περιεκτικότητα σε λίπος και καρυκεύματα, ενώ αντιθέτως το αλάτι ενδείκνυται.

Πρωινό
Το πρωινό να είναι το κύριο γεύμα της ημέρας. Αποφεύγοντας το πρωινό δημιουργείται η τάση να τρώτε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποφεύγετε τα δημητριακά με πολλή ζάχαρη, κρουασάν, κτλ. Για πρωινό να διαλέγετε προϊόντα ολικής αλέσεως και άπαχα / ελαφριά γάλατα και γαλακτοκομικά όπως δημητριακά με ελαφρύ γάλα και φρέσκα φρούτα, ή ψωμί ολικής αλέσεως με άπαχο τυρί και φρέσκα φρούτα με ελαφρύ γιαούρτι.
Επιλέγετε να πίνετε μπόλικο νερό. 10 –12 ποτήρια νερό κάθε μέρα. Ένα μικρό μπουκάλι που μπορείτε να το έχετε πάντα μαζί, θα σας θυμίζει αυτό το στόχο.

Κύρια γεύματα
  • Τρώτε μικρές μερίδες από υγιεινά  τρόφιμα, καθορίζοντας το μέγεθος της μερίδας που σας χορταίνει. Τρώτε μόνο όταν πεινάτε, προτιμώντας μικρά και συχνότερα γεύματα ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά ο μεταβολισμός σας.
  • Δώστε προσοχή στις ποσότητες σας ειδικά όταν τρώτε έξω. Η ποσότητα που σας δίνεται σε εστιατόρια δεν είναι απαραίτητα η πιο σωστή ποσότητα – τις περισσότερες φορές είναι τριπλάσια του κανονικού.
  • Δώστε σημασία στα μπουφέ. Να είσαστε επιλεκτικοί (είναι ανθρώπινη φύση να τρώμε με το μάτι). Καλύτερα να βάλετε 3-4 επιλογές με μπόλικες σαλάτες – πάντα στη σωστή ποσότητα. Τα πακεταρισμένα επίσης παρεξηγούνται σε ποσότητες – να είσαστε σίγουροι πως διαβάζετε τις ετικέτες.
  • Επιλέγετε όσπρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα – βραστά ή γιαχνιστά. Ακόμη, να τρώτε φρέσκο ψάρι τουλάχιστον 2-3 φορά την εβδομάδα. Το ψάρι είναι χαμηλό σε λιπαρά και προσφέρει αρκετές βιταμίνες, άλατα, και ουσιώδη λιπαρά οξέα. Διαλέγετε ψάρια όπως σολομό, τσιπούρα, λαβράκι, φαγκρί, τόνο, ξιφία, παρά τα ψάρια που συνήθως τα τηγανίζουμε. Η ποικιλία είναι πολύ σημαντική στην καθημερινή διατροφή. Να επιλέγετε να τρωτε λίγο από όλα τα φαγητά.
  •  
    Υγιεινά σνακ
Ελαφριά γιαούρτια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ροφήματα από φρούτα ή γιαούρτι θεωρούνται όλα καλές επιλογές για σνακ. Το παγωτό και τα γλυκάκια να τα καταναλώνετε με μέτρο.

Αλκοόλ με μέτρο
Όσο για τις νυχτερινές εξορμήσεις; θα πρέπει να ξεκινάνε με περπάτημα και να τελειώνουν με χορό. Το ποτό που θα επιλέξετε να πιείτε καλό θα είναι να μην περιέχει ζάχαρη ,όπως είναι τα λικέρ και τα ποτά που αραιώνουμε με ζαχαρούχα αναψυκτικά, και ιδανική επιλογή είναι το κρασί. Παρόλα αυτά και δύο μερίδες αλκοόλ την ημέρα είναι ένα αποδεκτό μέτρο. Μια μερίδα αλκοόλ εννοούμε τη μονάδα που σερβίρεται. Δηλαδή ένα βαρύ ποτό π.χ ρούμι 35% έχει μερίδα στα 3 δάχτυλα, ενώ για μια μπύρα, που έχει μόνο 5% αλκοόλ, η μερίδα είναι 330 γραμμάρια. Βασικό είναι να απολαμβάνουμε αυτό που πίνουμε. Τότε σίγουρα δύο ποτηράκια αρκούν!

No comments:

Post a Comment