Saturday, October 20, 2012

Σωστή διατροφή

Καλό είναι να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά όλων των χρωμάτων, καθώς τα σκουρόχρωμα περιέχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από τα πιο ανοιχτόχρωμα. Η ρόκα έχει σχεδόν δύο φορές το φυλλικό οξύ που έχει το μαρούλι, τα κόκκινα σταφύλια είναι υψηλότερα σε ανθοκυανίνες από ό,τι τα πράσινα, το ροζ γκρέιπφρουτ έχει 40 φορές περισσότερη βήτα-καροτίνη από το λευκό, το κάρδαμο είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C και το σπανάκι σε β-καροτένιο. Προτιμάτε τα φρέσκα και τα εποχικά λαχανικά και φρούτα. Πολλά κονσερβοποιημένα και συσκευασμένα προϊόντα περιέχουν επιπλέον υδατάνθρακες και κακά λίπη. Εάν ο προϋπολογισμός σας το επιτρέπει, αγοράστε βιολογικά προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, κρέας, πουλερικά, αυγά). Σε γενικές γραμμές αποφύγετε τα λευκά τρόφιμα (άσπρο ρύζι, άσπρο αλεύρι, άσπρη ζάχαρη, άσπρα ζυμαρικά), με εξαίρεση βέβαια τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Προτιμήστε το μαύρο ψωμί και τα μη-ραφιναρισμένα (μαύρα) δημητριακά, τα φασόλια και τα άλλα όσπρια.
Να κοιτάζετε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε, καθώς οι υδατάνθρακες υπάρχουν ακόμη και σε τρόφιμα που μπορεί να μην φαίνονται «ύποπτα». Αποφύγετε οτιδήποτε έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάθε είδους άμυλο. Τα κονσερβοποιημένα προϊόντα και καρυκεύματα είναι επίσης συνήθεις ύποπτοι. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε τρόφιμα με μηδέν λιπαρά, κυρίως σε σάλτσες για σαλάτες, στις οποίες συχνά χρησιμοποιείται σιρόπι καλαμποκιού αντί για λάδι, καθώς  έχουν παρόμοια υφή. Έτσι θα αποφύγετε όχι μόνο τους ανεπιθύμητους υδατάνθρακες, αλλά και μια σειρά από χημικές ουσίες που προστίθενται για να καλύψουν τη γλυκύτητα. Για τις σάλτσες και τα ντρέσινγκ, προτιμήστε τα αρωματικά καρυκεύματα που διαθέτουν υγιεινά συστατικά.
Υιοθετήστε τη μεσογειακή διταροφή, που έχει αποδειχτεί ότι είναι η πιο υγιεινή και βασίζεται στις παρακάτω αρχές:
  • Υψηλή κατανάλωση σιτηρών και δημητριακών
  • Υψηλή κατανάλωση οσπρίων
  • Υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • Το ελαιόλαδο σαν κύρια πηγή λίπους καθημερινά
  • Μέτρια ως υψηλή κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών
  • Κατανάλωση γαλακτοκομικών σε μέτριες ποσότητες
  • Μέτρια κατανάλωση πουλερικών
  • Κατανάλωση κόκκινου κρέατος λίγες φορές το μήνα
  • Κατανάλωση οίνου σε μικρές ποσότητες στα γεύματα
Πηγή : http://www.symmetria.gr

No comments:

Post a Comment