Wednesday, October 10, 2012

Συναισθηματική υπερφαγία

Τα συναισθήματα περνούν από το στομάχι ;

Η συναισθηματική απάντηση στο φαγητό ή συναισθηματική υπερφαγία (αγγλιστί emotional eating ) περιγράφει αρχικά από τους Arnow, Kenardy και Agras, ως υποκλίμακα του Weight and Lifestyle Inventory, ενός ερωτηματολογίου καταγραφής της διαιτητικής συμπεριφοράς, και χαρακτηρίζει τη κατάσταση κατά την οποία το άτομο καταναλώνει τροφή ως απάντηση σε αρνητικά συναισθηματικά ερεθίσματα όπως το άγχος, ο θυμός και η κατάθλιψη. Αρκετοί ερευνητές (Fisher et al-2007, Fabricatore et al 2006) υποδεικνύουν ότι τα άτομα που εμφανίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτή τη συμπεριφορά, έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό κατάθλιψη από εκείνα που δεν την εμφανίζουν. Επιπλέον, δεδομένα από παχύσαρκους ασθενείς υποδεικνύουν αυξημένη εμφάνιση αυτής της συμπεριφοράς στη συγκεκριμένη ομάδα και συσχέτισή της με αύξηση του σωματικού βάρους (Walfish et al 2004). Αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός του ότι τα τρόφιμα που συνήθως επιλέγονται είναι πλούσια σε λίπος και ζάχαρη (επομένως και θερμίδες), ουσίες που φαίνεται να προκαλούν ικανοποίηση μετά την κατανάλωσή τους, γνωστή ως «αντίδραση ευχαρίστησης».
Δεν είναι σίγουρο αν η συναισθηματική υπερφαγία αποτελεί αίτιο ή αποτέλεσμα του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους, ωστόσο έχει φανεί να μειώνεται σε παχύσαρκα άτομα ανάλογα με τη μείωση του σωματικού βάρους. Μερικές μικρές λύσεις για την μείωση εμφάνισης της συμπεριφοράς αναφέρονται παρακάτω.
  1. Aρχικά προσπαθήστε να εντοπίσετε ποιες συναισθηματικές καταστάσεις και ποια τρόφιμα σας οδηγούν σε συναισθηματική υπερφαγία. Σε αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει ένα ερωτηματολόγιο καταγραφής συναισθημάτων και γευμάτων.
  2. Αφού αναγνωρίσετε τα αρνητικά συναισθήματα αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις για να εκτονώνεστε (ένα τηλέφωνο σε κάποιο φίλο, μία βόλτα για περπάτημα). Η μείωση της έκθεσής σας στα παρηγορητικά τρόφιμα (στο εξωτερικό και το εσωτερικό σας περιβάλλον) θα σας ενθαρρύνει να δράσετε διαφορετικά.
  3. Χρησιμοποιήστε τον εσωτερικό διάλογο. Αρχικά προσπαθήστε να ρωτάτε τον εαυτό σας πριν από τη πρόσληψη τροφής «πεινάω πραγματικά τώρα;». Αν συνειδητοποιήσετε ότι η απάντηση είναι αρνητική, αναζητήστε κίνητρο για να μην εκφράσετε τη συμπεριφορά στους λόγους για τους οποίους θέλετε να μειώσετε το σωματικό σας βάρος (καλύτερη υγεία, ποιότητα ζωής και εικόνα σώματος).
     

No comments:

Post a Comment