Saturday, October 20, 2012

Σε ποιο διατροφικό τύπο ανήκω;




42 τρόποι για να κάνετε δίαιτα με τον τρόπο που πραγματικά σας ταιριάζει.
Μάθετε ποια είναι η «διατροφική σας προσωπικότητα» και τι σας οδηγεί στο να τρώτε περισσότερο από όσο πρέπει. Έτσι, θα μπορέσετε να μείνετε πιστές σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, με το οποίο θα απαλλαγείτε από το λίπος και το περιττό βάρος μια για πάντα!
Διαβάστε πρώτα τα χαρακτηριστικά των επτά «διατροφικών τύπων» που ακολουθούν και βρείτε ποιος από όλους σάς ταιριάζει περισσότερο. Οι τύποι είναι αριθμημένοι, ώστε να μπορέσετε εύκολα να εντοπίσετε ποια από τα 42 δοκιμασμένα προγράμματα διατροφής θα σας βοηθήσουν να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας με το φαγητό και να απαλλαγείτε οριστικά από τις κακές διατροφικές σας συνήθειες. Για να είναι πιο σύντομος ο δρόμος προς το επιθυμητό αποτέλεσμα (την απώλεια βάρους), δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις συμβουλές που ταιριάζουν ειδικά στη δική σας περίπτωση. Μετά, θα είστε έτοιμες να κατατροπώσετε τον αντίπαλό σας!
1 Η στρουθοκάμηλος
Ανήκετε στον τύπο αυτόν, εάν...

> Σκέπτεστε συνήθως: «Δεν έφαγα/Δεν τρώω πολύ».
> Λέτε συχνά: «Δεν πειράζει, κάνω δίαιτα αύριο».
> Αποφεύγετε τη ζυγαριά, αποφεύγοντας ουσιαστικά την πραγματικότητα.
> Τρώτε κρυφά, νομίζοντας ότι, εάν δε δουν οι άλλοι τι τρώτε, είναι σαν να μην το έχετε φάει.
> Τρώτε μεγάλες ποσότητες, με την δικαιολογία ότι εχτές δεν είχατε φάει τίποτε.

2 Το μωρό
Ανήκετε στον τύπο αυτόν, εάν...

> Δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη για το τι και πόσο τρώτε.
Με άλλα λόγια, τρώτε χωρίς να σκέπτεστε τις ποσότητες.
> Επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας: «Αφού τρώνε όλοι οι άλλοι, θα φάω κι εγώ!».
> Θέλετε να τρώτε ό,τι σας κάνει κέφι και όποτε εσείς θέλετε.
> Τρώτε πολύ, μόνο και μόνο για να μη δυσαρεστήσετε τους άλλους, όπως π.χ. «Η καημένη η θεία μου έκανε τόσο κόπο να  φτιάξει το αγαπημένο μου παστίτσιο, ας φάω άλλο ένα πιάτο.»

3
Ο ψυχαναγκαστικός τύπος
Ανήκετε στον τύπο αυτόν, εάν...

> Παλινδρομείτε ανάμεσα στα άκρα, δηλαδή άλλοτε τρώτε υπερβολικά και άλλοτε ελάχιστα.
> Σκέπτεστε συνέχεια: «Μόνον ένα κομματάκι θα φάω!».
> Τρώτε ελάχιστα όταν είστε μαζί με άλλους και καταβροχθίζετε ό,τι βρείτε μπροστά σας όταν είστε μόνες σας.
> Τρώτε υπερβολική ποσότητα από κάποιο φαγητό με λίγες θερμίδες, όπως π.χ. κρακεράκια χωρίς λιπαρά.
> Έχετε δοκιμάσει όλες τις δίαιτες που κυκλοφορούν.

4 Ο τύπος της ουτοπίας
Ανήκετε στον τύπο αυτόν, εάν...

> Δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο φαγητό.
> Δεν καταλαβαίνετε «γιατί η ζυγαριά μου με δείχνει τόσα κιλά!»
> Ανεβαίνετε στη ζυγαριά γεμάτη αισιοδοξία και κατεβαίνετε πικραμένες από το αποτέλεσμα.
> «Δοκιμάζετε» συνεχώς, ενώ μαγειρεύετε για τους άλλους.
> Πιστεύετε ότι τα κάνετε όλα σωστά, αλλά, παρ’ όλα αυτά, δε χάνετε βάρος, «τρώω και δε χάνω».

5 Ο τύπος του Σ/Κ
Ανήκετε στον τύπο του «σαββατοκύριακου», εάν...

> Τρώτε σωστά και γυμνάζεστε όλη την εβδομάδα, αλλά «βγάζετε τα απωθημένα» σας το σαββατοκύριακο.
> Οι μεγαλύτερες «παρασπονδίες» σάς συμβαίνουν από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι και την Κυριακή.
> Δεν μπορείτε να απολαύσετε το σαββατόβραδό σας, όταν πρέπει να περιορίσετε τα ποτά σας ή το φαγητό σας.
> Είστε κοινωνικός άνθρωπος, έχετε πολλούς φίλους και πηγαίνετε συχνά σε κοσμικές συγκεντρώσεις.

6 Η καλή και η κακή νεράιδα
Ανήκετε στον τύπο αυτόν, εάν...
> Χρησιμοποιείτε το φαγητό ως επιβράβευση ή τιμωρία.
> Αρνείστε το τσιζ-κέικ που σας προσφέρει η φίλη σας και μετά τρέχετε στο ζαχαροπλαστείο για να αγοράσετε.
> Σκέπτεστε συχνά: «Ήμουν πολύ καλή αυτές τις μέρες, δεν έχω φάει καθόλου παγωτό, άρα μπορώ να φάω ένα τώρα».
> Τιμωρείτε τον εαυτό σας και δεν τρώτε τίποτε, επειδή φάγατε πολύ μία μέρα.
> Όταν φάτε πολύ, την επόμενη από αντίδραση τρώτε περισσότερο.

7 Ο αγχωμένος τύπος

Ανήκετε στον τύπο αυτόν, εάν...

> Νιώθετε συχνά άγχος, στρες ή φόβο.
> Ξαπλώνετε συχνά μπροστά στην τηλεόραση αγκαλιά με μια τεράστια σακούλα πατατάκια.
> Το φαγητό είναι το πρώτο πράγμα στο οποίο καταφεύγετε όταν σας καταλαμβάνει φόβος και άγχος, και όχι η γυμναστική, ένα ζεστό μπάνιο ή ένα καλό βιβλίο.
> Μπορείτε να φάτε οτιδήποτε (από ζελέ έως φυστικοβούτυρο), όταν δεν έχετε τη στιγμή που το χρειάζεστε το φαγητό που συνήθως σας καταπραΰνει.

Βρείτε το πρόγραμμα που σας ταιριάζει
3, 6, 7: Παίξτε το παιχνίδι: «Πόσες θερμίδες μπορώ να καταναλώσω;»Πολλές γυναίκες μεγεθύνουν τόσο πολύ μια μικρή παρασπονδία, που φτάνουν στο σημείο να εγκαταλείψουν για χάρη της τη δίαιτα. Φτιάξτε μια λίστα με όλα τα φαγητά που θα μπορούσατε να φάτε μια μέρα που «το ρίχνετε έξω». Κατόπιν, υπολογίστε -κατά προσέγγιση- τις θερμίδες. Πόσες είναι, εκατοντάδες; Μα, εκατοντάδες θερμίδες μπορεί να ισοδυναμούν με μισό κιλό - δεν είναι και τόσο φοβερό. Μην αφήσετε μία ημέρα «κραιπάλης» να σας πάει πίσω εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.
1, 3, 5, 7: Μασήστε τσίχλα
Να μια καλή λύση για όσες πάσχουν από το «σύνδρομο της κατσαρόλας», για εσάς, δηλαδή, που δεν αντέχετε εάν δε δοκιμάσετε. Την ώρα που μαγειρεύετε, μασήστε μια τσίχλα με έντονη γεύση (όπως η κανέλα). Έτσι, η γεύση του φαγητού δε θα σας προκαλεί τόσο πολύ. Να έχετε πάντοτε μαζί σας μια τσίχλα, για την περίπτωση που βρεθείτε μπροστά σε αναπάντεχους πειρασμούς στους οποίους πρέπει να αντισταθείτε.
2, 6, 7: Μην το φάτε, γράψτε το
Αν έχετε την τάση να τρώτε όταν νευριάζετε, δοκιμάστε την εξής τεχνική: πάρτε ένα κομμάτι χαρτί και γράψτε γιατί τρώτε, τι τρώτε και πώς αυτό θα σας ηρεμήσει. Π.χ.: «Η διευθύντριά μου με φορτώνει με πολλή δουλειά μέχρι αργά. Τη μισώ! Τρώω τώρα αυτήν την τούρτα για να μη "φάω" εκείνη από τα νεύρα μου!» Αναρωτηθείτε τι θα συνέβαινε εάν δεν τρώγατε την τούρτα. Κατά πάσα πιθανότητα, θα διαπιστώσετε ότι είσαστε ικανές να αντεπεξέλθετε στις καταστάσεις και χωρίς τη βοήθεια του φαγητού.
1, 4, 7: Κλειδώστε
Ανάμεσα στα γεύματα «κλειδώστε» την πόρτα της κουζίνας. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να συνειδητοποιήσετε πόσες φορές κατευθύνεστε προς την κουζίνα σε αναζήτηση φαγητού και, επίσης, μέχρι να ξεκλειδώσετε θα το ξανασκεφτείτε αν πραγματικά θέλετε να φάτε...
2, 4: Προσέξτε τις «αθώες» τροφές
Οι δήθεν «αθώες» τροφές είναι αυτές που δεν αναφέρουν πόσες θερμίδες περιέχουν, όπως ορισμένες σαλάτες, τα σνακ σε εμπορικά κέντρα και τα έθνικ «πιάτα».  Αν δεν μπορείτε να διαπιστώσετε πόσες θερμίδες περιέχουν, είναι καλύτερα να τα αποφύγετε.
1, 3, 4: Μαγειρέψτε όταν δεν πεινάτε
Όταν πρέπει να ετοιμάσετε, για παράδειγμα, μια πατατοσαλάτα για ένα πικνίκ ή να ψήσετε κουλουράκια γιατί περιμένετε επισκέψεις, ή να προετοιμάσετε τα πιάτα για ένα δείπνο στο σπίτι σας, προσπαθήστε να τα ετοιμάσετε τη στιγμή εκείνη της ημέρας που έχετε τη λιγότερη διάθεση για φαγητό, όπως μετά από ένα χορταστικό πρωινό, άρα θα έχετε πολύ λιγότερη όρεξη για φαγητό.
1, 2: Φάτε σοκολάτα... εκ του ασφαλούς
Για τις στιγμές εκείνες που ζητάτε απεγνωσμένα σοκολάτα, χρησιμοποιήστε κάποιο υποκατάστατο. Επίσης, μία καλή ιδέα θα ήταν να αγοράσετε μία μόνο μερίδα από τα παρακάτω, ώστε να μη διατηρείτε απόθεμα μέσα στο σπίτι και να μην τα βρίσκετε εύκολα όταν σας
πιάνει η λιγούρα:
> Μικρά ζαχαρωτά σαν σνακ
> Καραμελίτσες μέντας
> Γρανίτες
> Κομμάτια από μπανάνα τα οποία θα έχετε βουτήξει σε σιρόπι μαύρης σοκολάτας και θα τα έχετε βάλει στο ψυγείο σας να παγώσουν
> Ζεστή σοκολάτα ρόφημα (κακάο)
> Σορμπέ σοκολάτας με 1 κουταλιά σιρόπι σοκολάτας
1, 2, 4: Υπολογίστε σωστά
Πάρτε ένα ημερολόγιο και γράψτε όλες τις μικρές λιχουδιές που σας αρέσουν. Ο εγκέφαλός σας δεν «καταγράφει» αυτές τις μικρές απολαύσεις, τις καταγράφει όμως το σώμα σας. Για παράδειγμα, μία κουταλιά από γλασαρισμένο κέικ περιέχει 55 θερμίδες, μία κουταλιά από cream cheese 50, από φυστικοβούτυρο 100, μία κουταλιά από ζωμό κρέατος 40, από ξινή κρέμα 30, όσο για αυτά που αφήνουν τα παιδιά στο πιάτο τους, υπολογίστε για μία κουταλιά από 50 έως 100 θερμίδες.
1, 3, 4: Περιορίστε τις 4 «αμαρτίες»
Αν έχετε την τάση να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες από ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι ή πατάτες, περιορίστε τα ή βγάλτε τα τελείως από τη διατροφή σας. Θα δείτε τα αποτελέσματα στη ζυγαριά σας! Δεν πρόκειται για μια υποθερμιδική δίαιτα που περιορίζει τους υδρογονάνθρακες - εσείς θα εξακολουθήσετε να τρώτε δημητριακά, φασόλια, φρούτα και λαχανικά.
2, 3: Μοιράστε το φαγητό σας σε δόσεις
Μοιράστε το φαγητό στο πιάτο σας σε δύο μέρη (αν τρώτε έξω, φτιάξτε μια νοητή γραμμή) και φάτε το μισό. Σταματήστε για 10 λεπτά - σηκωθείτε από το τραπέζι ή πιείτε αργά ένα ποτήρι νερό μέχρι να αδειάσει. Αν μετά από αυτό το δεκάλεπτο εξακολουθείτε να πεινάτε, φάτε και το υπόλοιπο από το γεύμα σας. Αν δεν είστε σίγουρη, μοιράστε και το υπόλοιπο φαγητό στη μέση και ακολουθήστε την ίδια τακτική.
2, 5: Παρεκτραπείτε με πρόγραμμα
Σίγουρα μπορείτε να χαλαρώσετε τα σαββατοκύριακα, αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να εξοκείλετε εντελώς. Μην αφήσετε τις μικρές σας ατασθαλίες να σας πάνε όπου θέλουν εκείνες. Βάλτε εκ των προτέρων κάποιο πρόγραμμα και υπολογίστε 300 περίπου θερμίδες λιγότερες την ημέρα πριν ενδώσετε στους πειρασμούς. Μετά παραγγείλτε εκείνο το ορεκτικό ή το επιδόρπιο που ονειρευόσασταν όλη την εβδομάδα από το αγαπημένο σας εστιατόριο.
1, 3, 7: Αργά και απολαυστικά
Σταματήστε να τσιμπολογάτε άνοστες τροφές με λίγες θερμίδες. Καλύτερα να φάτε ένα κομμάτι από το αγαπημένο σας γλυκό μετά το βραδινό φαγητό και να το απολαύσετε. Μην το φάτε, όμως, αμέσως. Καθυστερήστε το όσο περισσότερο μπορείτε. Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο περισσότερο πλησιάζει η ώρα που θα πέσετε για ύπνο, άρα δε θα έχετε περιθώριο για άλλο σνακ το ίδιο βράδυ.
1, 4: Μειώστε την όρεξή σας
Πολλοί άνθρωποι τρώνε μια μικρή ποσότητα φαγητού με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες ή πρωτεΐνες μία ώρα πριν από το κανονικό τους γεύμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η όρεξή τους και να τρώνε πολύ μικρότερη ποσότητα φαγητού. Δοκιμάστε κι εσείς 30 γρ. δημητριακών με πολλές ίνες μαζί με άπαχο γάλα ή τη μισή από μια μικρή κονσέρβα τόνου σε νερό, λίγη ώρα πριν φάτε.
1, 3, 4: Οικονομία στο λάδι
Όταν ρίχνετε λάδι στη σαλάτα σας ή όταν σοτάρετε τα λαχανικά σας, μην το ρίχνετε κατευθείαν πάνω τους – μετρήστε το πρώτα! Αυτό το 1/4 του φλιτζανιού λάδι που ρίχνετε στο τηγάνι ισοδυναμεί με 482 θερμίδες. Αν λοιπόν δεν το μετράτε, υπάρχει κίνδυνος να διπλασιάσετε (τουλάχιστον) τις θερμίδες και να ξεφύγετε.
3, 6, 7: Κλείστε την πόρτα στις θερμίδες
Αποφασίστε πόσες θερμίδες θέλετε να καταναλώνετε σε ένα συγκεκριμένο διάστημα της ημέρας, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορείτε να φάτε το περισσότερο φαγητό, π.χ. από τις 9.00 έως τις 11.00 το πρωί. Φάτε τότε όσο περισσότερο μπορείτε από τις τροφές με χαμηλές θερμίδες, που ενδείκνυνται για τη δίαιτά σας, φρούτα, γλυκές πιπεριές, λαχανικά στον ατμό. Θα νιώθετε πλήρεις, χωρίς να αισθάνεστε «φουσκωμένες» και δε θα έχετε υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο θερμίδων.
3, 6, 7: Καλέστε την «άμεση δράση»
Πριν πέσετε με τα μούτρα στο δελεαστικό στρούντελ μήλου που αγοράσατε λίγο πριν πάτε σπίτι, τηλεφωνήστε σε μια φίλη και πείτε της τι ετοιμάζεστε να κάνετε. Αυτό θα μειώσει αμέσως την επιθυμία σας για φαγητό.
4, 5: Παραγγείλτε πριν πιείτε ποτό
Όταν τρώτε έξω, δώστε πρώτα την παραγγελία σας και μετά αρχίσετε να πίνετε το κρασάκι σας, γιατί το αλκοόλ μειώνει τις αντιστάσεις μας και μας κάνει πιο χαλαρούς στην αντιμετώπιση του φαγητού.
3, 6, 7: «Αποσυνδέστε» την όρεξή σας
Όταν τρώτε και βλέπετε ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε, ότι τρώτε ανεξέλεγκτα, «αποσυνδεθείτε», σταματήστε για λίγο να τρώτε, σηκωθείτε από το τραπέζι και πηγαίνετε να πλύνετε π.χ. τα δόντια σας ή καθαρίστε το δωμάτιό σας. Κάντε κάτι άλλο, ώστε να έχετε την ευκαιρία να ξαναβρείτε τον αυτοέλεγχό σας.
3, 4, 5: Μην προσφέρετε κουλουράκια
Όταν θέλετε να φτιάξετε κάποιο γλυκό για να το προσφέρετε σε μια φίλη, μπορείτε να φτιάξετε κάτι άλλο εκτός από κέικ και κουλουράκια, όπως κάτι με φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Δεν είναι απαραίτητο να φτιάχνετε πάντοτε γλυκά που ψήνονται στο φούρνο και τα οποία θα είστε αναγκασμένη να δοκιμάσετε.
2, 4, 5, 6: Μοιράστε την αμαρτία
Μήπως πεθαίνετε για εκείνο το πιάτο με τα ζυμαρικά και την κρέμα γάλακτος, πασπαλισμένα με παρμεζάνα; Μπορείτε να το απολαύσετε, αλλά με παρέα. Ζητήστε από την παρέα σας να το μοιραστείτε. Και μη νιώθετε άσχημα για αυτό. Το πιθανότερο είναι ότι και οι άλλοι θα θέλουν να κάνουν το ίδιο.
4, 5, 7: Φάτε με σύστημα
Κοιτάξτε το πιάτο σας. Φάτε πρώτα τα κομμάτια με τις λιγότερες θερμίδες (προφανώς τα λαχανικά), ώστε να αρχίσετε να χορταίνετε. Κατόπιν, φάτε τα κομμάτια που έχουν περισσότερες θερμίδες και αφήστε για το τέλος εκείνα με τις πολλές θερμίδες. Θα τα δοκιμάσετε, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα έχετε ήδη χορτάσει, και δε θα τα φάτε.
4: Βγάλτε το ψωμί από το βραδινό
Αν σας αρέσει το ψωμί αλλά δεν μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα που τρώτε, μην το συμπεριλαμβάνετε στο βραδινό σας (ειδικά όταν υπάρχει η πιθανότητα να φάτε περισσότερο από όσο πρέπει). Έπειτα από λίγο καιρό, θα λέτε «εγώ δεν τρώω ποτέ ψωμί με το βραδινό μου».


2, 4: Μειώστε την ποσότητα

Αν αγοράζετε μεγάλες συσκευασίες επειδή είναι πιο οικονομικές, προτιμήστε συσκευασίες που ξανακλείνουν και αποθηκεύονται, ώστε να τρώτε μια μικρή ποσότητα κάθε φορά.
1, 4: Φάτε πριν...φάτε
Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό να «καθαρίσετε» τα πιάτα των παιδιών σας από τα κομματάκια του τυριού ή του κοτόπουλου που έχουν απομείνει, φροντίστε να έχετε φάει πρώτα μια σαλάτα με ντρέσινγκ με λίγες θερμίδες για να φάτε μετά και το δικό τους φαγητό με λιγότερες ενοχές.
1, 2, 5: Μην ξεχνάτε τον κανόνα με τις 2 κουταλιές
Όταν σερβίρεστε σε έναν μπουφέ, μη βάζετε στο πιάτο σας περισσότερα από δύο διαφορετικά είδη φαγητού. Μπορείτε να επιστρέψετε όσες φορές θέλετε, αλλά κάθε φορά αναρωτηθείτε εάν θέλετε και άλλο, μήπως θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό ή μήπως τελικά έχετε χορτάσει.
5: Η λύση της επόμενης ημέρας
Εάν τη μία ημέρα φάγατε υπερβολικά, την επόμενη επιστρέψτε στο πρόγραμμα που ακολουθείτε για απώλεια βάρους ή για συντήρηση. Για να εξισορροπήσετε την «κραιπάλη» μειώστε τις θερμίδες από 200 έως 500 ή αυξήστε τη διάρκεια της γυμναστικής σας από 20 έως 60 λεπτά, για να «κάψετε» τις επιπλέον θερμίδες.
3, 7: Καθαρίστε τον ουρανίσκο σας
Μπορείτε να σταματήσετε μια παρασπονδία όσο είναι ακόμα νωρίς, αλλάζοντας είδος τροφής. Δηλαδή, αφού έχετε φάει μισή σακουλίτσα πατατάκια, κλείστε την και πάρτε από την κουζίνα σας λίγα σταφύλια ή μια μπανάνα. Με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσετε να τρώτε junk food.
2, 4, 5, 6: Παραγγείλετε με φαντασία
Αν είστε θαμώνες σε κάποια εστιατόρια, σίγουρα θα ξέρετε ποιες είναι οι πιο υγιεινές μερίδες τους. Κάντε την παραγγελία σας, λοιπόν, χωρίς να ανοίξετε καν τον κατάλογο, ώστε να μην μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε κάποιο άλλο πιάτο με περισσότερες θερμίδες.
5: Δοκιμάστε το κόλπο με τα 2 γεύματα
Τα σαββατοκύριακα πολλοί από εμάς παίρνουμε αργά το πρωινό μας και τρώμε μεσημεριανό μία ή δύο ώρες αργότερα. Συχνά, μάλιστα, τα γεύματα είναι μεγαλύτερα. Μπορείτε να γλιτώσετε πολλές θερμίδες εάν φάτε μόνο τα δύο γεύματα, το πρωινό και το βραδινό. Εάν πεινάσετε στο ενδιάμεσο, φάτε ένα μικρό αλλά θρεπτικό σνακ.
4, 5, 6, 7: Στόχος οι 700 θερμίδες
Συμβουλευθείτε ένα θερμιδομετρητή και «δημιουργήστε» γεύματα των 700 θερμίδων, τα οποία θα μπορείτε να παραγγείλετε σε οποιοδήποτε εστιατόριο, όπως ένα ποτήρι κρασί, ένα κοκτέιλ με γαρίδες, λαχανικά στον ατμό, ψητό στήθος κοτόπουλου και μια μικρή ψητή πατάτα. Είναι χορταστικά και χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες.
6, 7: Ακολουθήστε τη σωστή σειρά
Φτιάξτε το πλάνο της ημερήσιας διατροφής σας ξεκινώντας από τα λαχανικά. Κατόπιν, προσθέστε φρούτα και αμυλώδη με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, όπως σκούρο ρύζι και φασόλια, μετά τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως γιαούρτι και τυρί με λίγα λιπαρά, και, τέλος, προσθέστε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως ψάρια, κοτόπουλο και κρέας.
3, 6: Χαρείτε τις «μικρές» σας νίκες
Γιορτάστε όλα σας τα επιτεύγματα στον τομέα της διατροφής σας. Παρεκτραπήκατε λιγότερο αυτό το διάστημα; Αυτή είναι η νίκη νούμερο 1. Καταφέρατε να μη φάτε ολόκληρη την τούρτα με τη σοκολάτα; Αυτή είναι η νίκη νούμερο 2. Το να επισημαίνετε και να συνειδητοποιείτε τις μικρές σας κατακτήσεις θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε την προσπάθειά σας και να βελτιώσετε την πρόοδό σας.
1, 2, 3, 5, 6, 7: Αφήστε και κάτι στο πιάτο για άλλη φορά
Πριν μπείτε καν σε ένα εστιατόριο, φροντίστε να έχετε σκεφτεί εκ των προτέρων τι είναι αυτό που θέλετε πραγματικά να φάτε. Μπείτε, λοιπόν, και δώστε την παραγγελία σας. Το θέμα είναι να μειώσετε τις τροφές που δε λαχταράτε τόσο πολύ. Εάν π.χ. έχετε επιθυμήσει να φάτε μια καρμπονάρα, μπορείτε να παραγγείλετε μισή μερίδα, μια σαλάτα με ντρέσινγκ, να πιείτε seltzer αντί για κρασί, αλλά να μην πάρετε το καλαθάκι με τα ψωμάκια.
2, 3, 6, 7: Προτιμήστε τα σνακ που τρώγονται αργάΤις τροφές που είναι σκληρές αργούμε περισσότερο να τις φάμε. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, ο εγκέφαλός μας έχει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει τι βρίσκεται μέσα στο στομάχι μας. Δοκιμάστε λοιπόν ένα ψητό μήλο, 4 φλιτζάνια ποπ-κόρν, δύο μεγάλα καρότα, μία αγκινάρα με ντρέσινγκ με χαμηλά λιπαρά ή nachos μαζί με 30 γρ. τσιπς από τορτίγιες, τυρί με χαμηλά λιπαρά και salsa.
1, 7: Μασήστε μπροστά στον καθρέφτηΤοποθετήστε έναν καθρέφτη στην τραπεζαρία σας. Κάθε φορά που θα αντικρίζετε την εικόνα σας όταν τρώτε, θα ξανασκέφτεστε τι και πόσο τρώτε.

Πηγή : http://www.preventionmag.gr

No comments:

Post a Comment