Saturday, October 20, 2012

Βάρος VS Πάχος. Η διαφορετικότητά τους.

Πηγή :http://www.enmesodiatrofis.gr
Βάρος VS Πάχος.

Η διαφορετικότητά τους



  • Η ζυγαριά μετράει το συνολικό σωματικό μας βάρος αλλά δεν μας δείχνει από μόνη της όλη την εικόνα. Δεν προσφέρει πληροφορίες για τη σύνθεση του σώματός μας ή για τη μυϊκή μας μάζα.
    Έτσι, μπορεί 2 άτομα του ίδιου φύλου και του ίδιου ύψους να έχουν το ίδιο βάρος στη ζυγαριά, αλλά να φαίνονται πολύ διαφορετικοί, καθώς ο ένας από τους δύο γυμνάζεται και ο άλλος όχι.
    Ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής που αποτελείται από συνδυασμό αερόβιων ασκήσεων (τρέξιμο, ποδήλατο, ελλειπτικό, κλπ) και ασκήσεων αντίστασης (βάρη και όργανα γυμναστικής),
    αυξάνει τη μυϊκή μάζα του σώματος
    και συνεισφέρει στην απώλεια λίπους.
    Ο μυϊκός όμως ιστός, επειδή αποτελείται πέραν των μυών και από νερό, έχει περισσότερο βάρος από το λίπος. Άρα, βλέπουμε το σώμα μας να «μαζεύει», χάνοντας πόντους (λόγω απώλειας λίπους), αλλά τη ζυγαριά μας να παραμένει αμετάβλητη (λόγω προσθήκης μυϊκής μάζας).
    Επομένως, μπορεί η ζυγαριά να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, αλλά δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε μόνο σε αυτήν καθώς δεν είναι απόλυτα συνυφασμένα τα κιλά με τους πόντους. Η γυμναστική επειδή αυξάνει τη μυϊκή μας μάζα, αυξάνει κατά αυτόν τον τρόπο το μεταβολισμό μας, καθώς οι μυς είναι αυτοί που καθορίζουν ως επί το πλείστον τα επίπεδα του μεταβολισμού μας. Αυξάνοντας το μεταβολισμό, έχει κανείς το περιθώριο να μπορεί να φάει λιγάκι παραπάνω, χωρίς να έχει τον κίνδυνο να ξεπεράσει τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνει ημερησίως.
    Να θυμάστε όμως ότι δεν υπάρχουν «κακά» και «καλά» τρόφιμα και ότι όλα επιτρέπονται στη διατροφή μας.
    Το κλειδί είναι να μάθετε τις σωστές ποσότητες και συχνότητες κατανάλωσης και σε καμιά περίπτωση να ενοχοποιείται ή στερείτε κάτι από τον εαυτό σας.

No comments:

Post a Comment