Friday, November 23, 2012

ω-3 λιπαρά οξέα και διατροφική αξία







Ω-3 λιπαρά οξέα…

Ποιά τα οφέλη τους για την υγεία;


Τελευταία, πολύ μεγάλη σημασία έχει δοθεί στα περίφημα «ω-3 λιπαρά οξέα» και τον ρόλο τους για την ανθρώπινη υγεία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λαμβάνουν συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων με στόχο να αποκομίσουν τα φημολογούμενα οφέλη για την υγεία τους. Ποια είναι όμως η αλήθεια….; Είναι όντως τόσο ωφέλιμα…;

Τα ω-3 λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων («καλά» λιπαρά) και τα προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει (απαραίτητα λιπαρά οξέα). Πλούσια πηγή λιπαρών οξέων αποτελούν τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός, οι σαρδέλες, ο κολιός, η ρέγκα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα περιέχονται επιπλέον στα θαλασσινά, στην σόγια, στον λιναρόσπορο και στους ξηρούς καρπούς κυρίως στα καρύδια.

Τα πιο γνωστά ω-3 λιπαρά οξέα είναι το α-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπενταενοϊκό (EPA) και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA).


Πόση ποσότητα πρέπει να προσλαμβάνουμε σε καθημερινή βάση;

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας» έδειξε ότι ωφέλιμο είναι για κάθε άτομο να προσπαθήσει να προσλαμβάνει διπλάσια ποσότητα την ημέρα, ενώ ειδικά οι καρδιοπαθείς δεν θα έβλαπτε να προσλαμβάνουν 800 έως 1.000 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.


O Ρόλος των ω-3 λιπαρών οξέων στον ανθρώπινο οργανισμό

Τα ω-3 λιπαρά οξέα εμφανίζουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ασκούν θετικές επιδράσεις σε πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και προστατεύουν έναντι πολλών παθήσεων.
Πιο συγκεκριμένα:

  • Αποτελούν βασικά δομικά συστατικά ορμονών που ελέγχουν και ρυθμίζουν την ανάπτυξη των κυττάρων, των κυτταρικών μεμβρανών, τις λειτουργίες της πήξης του αίματος και του ανοσολογικού συστήματος.
  • Τα ω-3 είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος γι’ αυτό και είναι επιτακτικής σημασίας η επαρκής λήψη τους από εγκύους και παιδιά .
  • Σύμφωνα με έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στο «Clinical Cancer Research», φαίνεται ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη. Οι έρευνες έδειξαν ότι οι άντρες που κατανάλωναν τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε αυτά, παρουσίασαν μείωση του κινδύνου εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη κατά 63% σε σύγκριση με άνδρες που λάμβαναν μικρότερες ποσότητες.
  • Τα ω-3 λιπαρά οξέα ασκούν θετική επίδραση και στην καρδιαγγειακή υγεία καθώς δρουν έναντι της αθηρωμάτωσης.
  • Μια άλλη σημαντική λειτουργία που φαίνεται να εμφανίζουν αφορά την λειτουργία του εγκεφάλου και της όρασης, καθώς κάποιες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, της πιο συχνής μορφής τύφλωσης των ηλικιωμένων, και την ευεργετική δράση σε μερικές διαταραχές κατάθλιψης αλλά και στην ενίσχυση της μνήμης.
  • Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα εμφανίζουν αντιφλεγμονώδη δράση. Μειώνουν την παραγωγή ουσιών στον οργανισμό οι οποίες προάγουν τη φλεγμονή και την αυξημένη ευαισθησία στον πόνο. Αντίθετα, προάγουν τη σύνθεση ουσιών που έχουν αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.
  • Μελέτες υποδεικνύουν θετική επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το άσθμα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.Η δράση αυτή οφείλεται στην αντιφλεγμονώδη δράση τους.
Συμπέρασμα

Δυστυχώς, η διατροφή που ακολουθούν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι φτωχή σε ω-3 λιπαρά οξέα. Ο καλύτερος τρόπος για να προμηθεύουμε τον οργανισμό μας με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός, η ρέγκα, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο κολιός. Τα διατροφικά συμπληρώματα είναι καλύτερο να αποφεύγονται και να προτιμάται η πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, προσοχή πρέπει να δοθεί στην λήψη τους και απαραίτητη είναι η καθοδήγηση του ιατρού/ διαιτολόγου.


Πηγή : http://www.enmesodiatrofis.gr

No comments:

Post a Comment