Sunday, November 18, 2012

Ενδιάμεσα γεύματα: Πόσο σημαντικά είναι στον έλεγχο του βάρους

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η κύρια αιτία της παχυσαρκίας είναι η ποσότητα και η ποιότητα αυτών που τρώμε. Αν και φαντάζει προφανές ότι έχουν δίκιο, εντούτοις εξίσου σημαντική αιτία αφορά στο πότε τρώμε. Αν κάποιος δεν φάει πρωινό και οι υποχρεώσεις της εργασίας του δεν τον αφήσουν να καταναλώσει κάτι στο ενδιάμεσο, τότε στο επόμενο γεύμα θα φάει όσο βρει και οτιδήποτε βρει. Δεν είναι μάλιστα ασυνήθιστη η πρακτική για πολλούς από εμάς να μην καταναλώνουμε σχεδόν τίποτα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τρώμε ένα τεράστιο γεύμα το βράδυ, υπερκαλύπτοντας και συχνά ξεπερνώντας τις θερμιδικές μας ανάγκες.

Όταν προσπαθούμε λοιπόν να ελέγξουμε τις θερμίδες μας το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να τις κατατάξουμε ορθά μέσα στην ημέρα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό και ενδιάμεσα γεύματα (σνακ) καταναλώνουν μικρότερα και πιο προσεγμένα σε ποιότητα κυρίως γεύματα. Επίσης διατηρούν συνεχώς το μεταβολισμό τους σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρα, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των καύσεων τους.

Ξυπνήστε λοιπόν 10 λεπτά νωρίτερα και ετοιμάστε ένα καλό πρωινό. Καλές λύσεις για πρωινό είναι το γάλα ή το γιαούρτι με δημητριακά ή τοστ με τυρί χαμηλό σε λιπαρά, οι φρυγανιές με μέλι ή μαρμελάδα με ένα χυμό, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή ακόμα και 1 μικρή φέτα σπιτικό κέικ με γάλα.  Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας ένα φρούτο ή ένα σάντουιτς ώστε να προλάβετε την πείνα σας.

Αν το μεσημέρι σας βρει στο γραφείο με προοπτική να τελειώσετε τη δουλειά σας το βράδυ, πρέπει να διακόψετε για ένα ελαφρύ γεύμα που θα φορτώσει τις μπαταρίες σας και θα σας βοηθήσει να μη «φάτε και τα πιρούνια» το βράδυ στο σπίτι σας. Καλές επιλογές για πρόχειρο μεσημεριανό είναι ένα σάντουιτς με τυρί χαμηλό σε λιπαρά με γαλοπούλα και λαχανικά ή μια σαλάτα με λίγο κοτόπουλο /τόνο ή τυρί και λίγο ψωμί ή ακόμα και μερικά κομμάτια σπιτικής σπανακόπιτας ή τυρόπιτας.
Θα πρέπει λοιπόν να προσχεδιάζουμε τα γεύματα μας στην αρχή της ημέρας και να τους δίνουμε το χρόνο τους. Όπως δηλαδή προσχεδιάζουμε το ποιες δουλειές θα κάνουμε, έτσι θα πρέπει να προσχεδιάζουμε το τι θα φάμε και που.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες  συμβουλές ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη  που μας προσφέρουν τα ενδιάμεσα γεύματα:


  • Προσπάθησε να τρως σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας.  Ας δούμε τι συμβαίνει κατά την πέψη: Με την κατάποση ενεργοποιούνται μηχανισμοί του σώματος όπως ορμόνες και ένζυμα για να διασπάσουν την τροφή. Η έκκριση ορμονών έχει σαν σκοπό το έντερο να κάνει περισταλτικές (προωθητικές) κινήσεις, δηλαδή να σπρώχνει το φαγητό προς τα κατώτερα τμήματα του ώστε να ολοκληρωθεί σωστά ή πέψη και να ξεκινήσει η απορρόφηση. Όταν αυτές οι κινήσεις  δεν γίνονται καθόλου ή γίνονται πολύ γρήγορα δεν επιτελείται σωστά η πέψη με συνέπεια να νιώθουμε δυσφορία μετά το γεύμα. Όταν είμαστε ψυχικά φορτισμένοι το σώμα δεν επικεντρώνεται στη πέψη του φαγητού αλλά στις άλλες διεργασίες (συναισθηματικές) που επιτελούνται. Έτσι δεν αιματώνεται σωστά το στομάχι και το έντερο με συνέπεια να δυσχεραίνεται η διαδικασία της πέψης.
  • Μην κάνεις τίποτε άλλο ενώ τρως. Φρόντισε να κάνεις διάλειμμα από τη δουλειά σου για να τρως το γεύμα σου. Κάποιο τηλέφωνο ή μήνυμα στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο για παράδειγμα, μπορεί να σε φορτίσει συναισθηματικά με αποτέλεσμα το σώμα να αποπροσανατολίζεται από τη κύρια δραστηριότητά που είναι η πέψη της τροφής.
  • Προετοίμασε το χώρο που θα φας ώστε να σε προδιαθέτει ευχάριστα. Αν για παράδειγμα φας στο γραφείο σου μέσα στις στοίβες των χαρτιών και των σημειώσεών σου είναι βέβαιο ότι θα χάσεις ένα μεγάλο κομμάτι από την επίδραση του φαγητού στο επίπεδο της απόλαυσης και θα μένεις με ένα κενό και την αίσθηση  του «ανικανοποίητου». Φρόντισε αν τρως στην κουζίνα αυτή να είναι τακτοποιημένη, αν τρως στο γραφείο σου να επιλέγεις ευχάριστους χώρους.
  • Αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να τρως το γεύμα σου. Μάσησε καλά την τροφή σου απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά. Ξέχνα για λίγο τα προβλήματα της εργασίας και επικεντρώσου στο γεύμα σου σκεπτόμενος ή κάνοντας κάτι ευχάριστο. Τροφοδότησε το σώμα σου με την ενέργεια που χρειάζεται για να συνεχίσει το υπόλοιπο της εργασίας του. 
Πηγή : http://www.dirollo.gr

No comments:

Post a Comment