Sunday, November 18, 2012

"Αντικαταστάσεις" που κερδίζουν!

Tα τυροκομικά, στη χώρα μας, αποτελούν ένα βασικό κομμάτι της διατροφής, καλύπτοντας ένα μέρος των αναγκών μας σε ασβέστιο και δίνοντας γεύση στο καθημερινό μας τραπέζι.
Παράλληλα, λόγω της σύστασής τους συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, συστατικών που σχετίζονται με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά. Αντίστοιχα, για αρκετούς από εμάς μπορεί να συνεισφέρουν σε σημαντικό βαθμό στην καθημερινή πρόσληψη θερμίδων, καθώς είτε λόγω κουλτούρας είτε γιατί αποτελούν έναν εύκολο, γρήγορο και γευστικό τρόπο αντικατάστασης του κρέατος, μπορούμε να τα συναντήσουμε στην καθημερινότητά μας σχεδόν σε κάθε τύπο γεύματος από τα κύρια πιάτα, συνοδεύοντας για παράδειγμα τα λαδερά ή τα ζυμαρικά μας έως τα σνακ ή ακόμη και ως ορεκτικό σε μια έξοδο ή κάποιο τραπέζι.
Τα «light» τυροκομικά αποτελούν μια γευστική εναλλακτική και ένα ισχυρό εργαλείο εξισορρόπησης τόσο των θερμίδων όσο και των λιπαρών στην καθημερινή μας διατροφή, εξασφαλίζοντάς μας ταυτόχρονα τη γεύση και όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά των τυροκομικών,  εφόσον τα χρησιμοποιούμε σε αντικατάσταση των κανονικών στην ίδια ποσότητα.
Για παράδειγμα…
Στο πρωινό: Αντικαθιστώντας σε ένα τοστ με διπλό τυρί χωρίς βούτυρο το τυρί (π.χ. gouda) με τυρί μειωμένων λιπαρών (14% λιπαρά) τις ίδιες ακριβώς ποσότητες, κερδίζετε 50 θερμίδες. Εάν συνηθίζετε μέσα στην εβδομάδα να καταναλώνεται το αντίστοιχο τοστ 5 φορές έχετε κερδίσει 250 θερμίδες!
Στο γραφείο: Αντικαθιστώντας σε μια πράσινη σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο την παρμεζάνα (60gr) με αντίστοιχη ποσότητα μοτσαρέλας μειωμένων λιπαρών (8,5% λιπαρά) ή τυρί cottage 2,2% κερδίζετε 145 θερμίδες και 190 θερμίδες αντίστοιχα.
Στο σπίτι: Αντικαθιστώντας στο ντάκο, μόνο τα 90 γραμμάρια φέτας με την αντίστοιχη ποσότητα cottage με 2,2% λιπαρά κερδίζετε 163 θερμίδες!
Πηγή : http://www.dirollo.gr

No comments:

Post a Comment