Sunday, November 18, 2012

Το τυρί και η διατροφική του αξία στην καθημερινότητά μας


Το τυρί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Ελλήνων. Η γεύση του, η θρεπτική του αξία αλλά και η ενασχόληση των Ελλήνων με την κτηνοτροφία και την παραγωγή του, έδωσε στο τυρί εξέχουσα θέση στο ελληνικό τραπέζι.  Σήμερα, το τυρί αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής μας διότι:


  • Αποτελεί σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο και η ζωική πρωτεΐνη, ιδιαίτερα για άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα ή κρέας


  • Δίνει ωραία γεύση στο φαγητό μας και πέπτεται εύκολα


  • Αποτελεί βασικό συστατικό της ελληνικής παραγωγικής δύναμης


  • Είναι μια εναλλακτική διατήρησης και συντήρησης του γάλακτος


Τι προσφέρει το τυρί στην καθημερινή μας διατροφή;

Το τυρί διατηρεί τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος από το οποίο παρασκευάζεται.

Αποτελεί πηγή πρωτεΐνης και κυρίως καζεΐνης, β- λακτογλοβουλίνης και α-λακτοαλβουμίνης. Με άλλα λόγια «κληρονομεί» τα 4/5 της πρωτεΐνης του γάλακτος από το οποίο παράχθηκε. Οι πρωτεΐνες αυτές αποτελούν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αντίστοιχες με αυτές του κρέατος και για το λόγο αυτό συχνά χρησιμοποιείται στη διατροφή σε αντικατάσταση του κρέατος π.χ. συνοδεύοντας κάποιο λαδερό. Μελέτες δείχνουν πως δομικά συστατικά της καζεΐνης, της βασικής πρωτεΐνης του τυριού, εμφανίζουν σημαντική δράση στο σώμα μας, όπως ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, η ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού, η προστασία των δοντιών και των οστών κα (L. Ebringer et al., 2008, Meisel, 2001).

Αν και το γάλα είναι πολύ καλή πηγή υδατανθράκων με πρωταγωνιστή τη λακτόζη, το τυρί περιέχει πολύ μικρή ποσότητα αυτής. Αυτό συμβαίνει διότι η λακτόζη χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή και την ωρίμανση του τυριού από τους μικροοργανισμούς και τα διάφορα ένζυμα.

Το λίπος αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά του τυριού. Η περιεκτικότητά του σε λίπος διαφέρει από είδος σε είδος. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός των καταναλωτών γύρω από τα λιπαρά των τυριών είναι κυρίως η περιεκτικότητά τους σε κορεσμένο λίπος, ενώ υπάρχουν και ορισμένα είδη με πάνω από το 50% του βάρους τους σε λιπαρά. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως η κατανάλωση τυριού στην Ελλάδα είναι αυξημένη, η βιομηχανία τροφίμων έχει προχωρήσει στην παρασκευή τυριών με μειωμένα λιπαρά εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη θρεπτική αξία του τυριού και μειώνοντας την επιβάρυνση με θερμίδες και λίπος.

Πηγή : http://www.dirollo.gr

No comments:

Post a Comment