Sunday, November 18, 2012

8 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

8 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Πως μπορώ να ελέγξω τις λιγούρες; Ποια είναι η καλύτερη επιλογή όταν επισκέπτομαι ένα fast food; Για όλους αποτελούν επίμονα προβλήματα που επιζητούν άμεση λύση για να σωθεί η σιλουέτα σας!

Ο προσωπικός σας γυμναστής σας συμβουλεύει να συντηρείστε με ροφήματα γάλακτος, η αδερφή σας έχει απαρνηθεί εντελώς όλα τα προϊόντα γάλακτος και ένα βιβλίο που αγοράσατε προτείνει σούπες νεροκάρδαμου για να χάσετε βάρος. Και με όλα αυτά έρχεται κάθε μέρα η ώρα του φαγητού και πάντα δεν ξέρετε τι να φάτε! Για να σας βοηθήσουμε να μην αισθάνεστε πλέον μπερδεμένοι συγκεντρώσαμε τις καλύτερες διατροφικές συμβουλές που απαντάνε στις συχνότερες ερωτήσεις για να βελτιώσετε την υγεία και τη σιλουέτα σας.

«Υπάρχουν μικρές διατροφικές προσαρμογές που θα με βοηθήσουν να χάσω βάρος»;
Μετρήστε τις θερμίδες που πίνετε! Οι χυμοί φρούτων, οι καφέδες, τα αναψυκτικά κ.λ.π είναι θερμίδες που δεν προκαλούν αίσθηση κορεσμού, π.χ. 250 ml ενός αναψυκτικού αποδίδουν περίπου 103 θερμίδες ενώ ένας χυμός φρούτων 110 θερμίδες. Από την άλλη, όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες, συνήθως μετράμε τα ποτά στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Για να πετύχετε λοιπόν την επιθυμητή απώλεια κιλών προσπαθήστε τα υγρά που παίρνετε να είναι χωρίς θερμίδες, όπως π.χ. νερό, τσάι ή αποβουτυρωμένο γάλα.
 
«Κάθε βράδυ με πιάνει ακατανίκητη λιγούρα. Πώς μπορώ να την ελέγξω»;
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι λιγούρες είναι φυσιολογική αντίδραση ενός οργανισμού που δεν τρέφεται σωστά. Για να μπορέσετε να αποτρέψετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να σχεδιάζετε επακριβώς τι θα τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να μη μείνετε ποτέ νηστική. Για να αισθανθείτε πλήρεις, θα πρέπει καθημερινά να τρώτε τουλάχιστον 3 παρόμοια σε θερμίδες γεύματα και ένα ή περισσότερα ενδιάμεσα σνακ. Αν οι λιγούρες επιμένουν, τότε μπορεί να έχει συναισθηματική βάση. Προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή σας για 20 λεπτά (περίπου τόσο κρατά μια λιγούρα) μιλώντας στο τηλέφωνο ή κάνοντας μια βόλτα γύρω στο τετράγωνο. Αν παρόλα αυτά δε μπορέσετε να την «ξεγελάσετε», τότε μάλλον προέρχεται από το μυαλό σας (head hunger)! Αναγνωρίστε λοιπόν πιο είναι το φαγητό που αποζητάτε. Αναρωτηθείτε λοιπόν: τι θα ήθελα λοιπόν να μασήσω αυτή τη στιγμή; Προσπαθήστε τώρα να συνδέσετε τις λέξεις που σας έρχονται στο μυαλό, π.χ. κάτι κρεμώδες ή τραγανιστό, με συναισθήματα κενού, όπως π.χ. μοναξιά, λύπη ή έλλειψη αναγνώρισης. Στη συνέχεια σκεφτείτε τι είναι αυτό που λείπει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή από τη ζωή σας και άμεσα σκεφτείτε αν το φαγητό μπορεί να αναπληρώσει αυτή την έλλειψη. Μόλις καταλάβετε ότι το φαγητό δε θα λύσει το πρόβλημα, τότε μπορείτε να συγκεντρωθείτε σε αυτό που πραγματικά σας «τρώει».

«Λατρεύω το fast food. Τι να επιλέγω για πιο υγιεινό πιάτο»;
Αποφύγετε εντελώς τα χάμπουργκερ, τις τηγανιτές πατάτες, το τηγανιτό κοτόπουλο και ψάρι και φυσικά τις πίτσες. Σκεφτείτε ότι ένα κομμάτι σπέσιαλ πίτσας μπορεί να σας δώσει 320 θερμίδες και 20γραμ. λίπος ή ένα διπλό χάμπουργκερ μέχρι και 1,000 θερμίδες και 70γραμ. λίπος! Ελέγξετε τις μερίδες που τρώτε παραγγέλλοντας ένα μικρό ψημένο σάντουιτς με τυρί, σως, και έξτρα λαχανικά (μαρούλι και ντομάτα). Αν από την άλλη δε μπορείτε να ζήσετε χωρίς πίτσα, προτιμήστε αυτή με τη λεπτή ζύμη και τα λαχανικά και θα γλιτώσετε τουλάχιστον 100 θερμίδες.

«Δεν έχω αρτηριακή πίεση, αλλά μήπως όμως πρέπει να κόψω το αλάτι»;
Η διατροφή πλούσια σε νάτριο έχει συνδεθεί με την οστεοπόρωση: λαμβάνοντας 3γρ. νάτριου την ημέρα μειώνεται η ικανότητα πρόσληψης ασβεστίου του οργανισμού, το οποίο οδηγεί σε πιο αδύναμα οστά. Σύμφωνα με το National Heart, Lung and Blood Institute, οι περισσότερες γυναίκες καταναλώνουν 15-40% περισσότερο νάτριο από τη συνιστώμενη ποσότητα (2,4γρ.), η οποία είναι ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Μειώστε την καθημερινή πρόσληψη νατρίου «κόβοντας» τα βιομηχανοποιημένα φαγητά, ποπ κόρν, μπισκότα, αλλά και τις έτοιμες σαλάτες, τα ντρέσινγκ και τα τηγανιτά.

«Θέλω καθημερινά γλυκό. Πώς να το περιορίσω»;
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τρώγοντας σοκολάτα όταν πεινάτε το μόνο που καταφέρνετε είναι να ανοίγετε την όρεξή σας περισσότερο γι’ αυτή. Πώς γίνεται αυτό; Τρώγοντας σοκολάτα ενώ πεινάτε, ο εγκέφαλος παίρνει το μήνυμα ότι η σοκολάτα είναι που θα διώξει το αίσθημα της πείνας και την επόμενη φορά που θα πεινάσετε θα την αναζητάτε! Προσπαθήστε να τρώτε γλυκάκια και λιχουδιές όταν έχετε ήδη χορτάσει, μετά το τέλος ενός γεύματος. Αυτό θα σας αποτρέψει από το να φάτε και δεύτερο.

«Στην οικογένεια έχουμε ιστορικό διαβήτη. Πρέπει να κόψω τα γλυκά»;
Αν είστε παχύσαρκη και δε γυμνάζεστε συστηματικά, τότε σίγουρα πρέπει να περιορίσετε τη λήψη απλών υδατανθράκων, όπως μπισκότα, κέικ, αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά κ.α. Αυτά τα φαγητά αυξάνουν κατά πολύ το σάκχαρο στο αίμα με αποτέλεσμα το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη. Η συνεχής ύπαρξη της ινσουλίνης στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2, μια κατάσταση στην οποία το πάγκρεας δε μπορεί να παράγει την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης και τα κύτταρα του οργανισμού δε μπορούν να ανταποκριθούν κατάλληλα στην ινσουλίνη που παράγεται. Για να αποτρέψετε ή να καθυστερήσετε την εμφάνιση της νόσου προσπαθήστε να χάσετε βάρος και να γυμνάζεστε επαρκώς, καθώς η άσκηση βοηθά να μεταβολίσει το σώμα πιο γρήγορα τη γλυκόζη στο αίμα και η μείωση του βάρους βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά.

«Είμαι εθισμένη στην καφεΐνη! Πόση καφεΐνη την ημέρα είναι υπερβολή»;
Ένας μέσος ενήλικας συνήθως πίνει ή μπορεί να πίνει 300mg την ημέρα ή 2-3 κούπες καφέ. Μεγαλύτερη ποσότητα είναι μάλλον υπερβολή και αντί να σας ωφελήσει θα σας δημιουργήσει πρόβλημα (νευρικότητα, αϋπνία, ταχυκαρδία). Αν είστε έγκυος ή προσπαθείτε να συλλάβετε πιείτε μόλις ένα καφέ την ημέρα.
«Έχω ανεβασμένα τριγυκερίδια. Πώς μπορώ να τα ρίξω»;
Όταν μετά από ανάλυση αίματος φανεί ότι τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων είναι πάνω από τα κανονικά επίπεδα (150 mg/dl), αποτελεί προφανής ένδειξη ότι τα λίπη κυκλοφορούν στο αίμα, αντί να αποθηκεύονται στο σώμα για να παράγουν ενέργεια. Μειώστε το βάρος σας και την πρόσληψη αλκοόλ, κόψτε το κάπνισμα και εντάξτε την καθημερινή άσκηση στη ζωή σας και θα δείτε ότι τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στην επόμενη εξέταση θα είναι σημαντικά χαμηλότερα! 

Πηγή : http://www.ygeia-evexia.gr

No comments:

Post a Comment