Friday, November 23, 2012

Κάτι γλυκό για τις δύσκολες μέρες

Έμμηνος ρύση και επιθυμία για γλυκά και σοκολάτα

Έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότερες γυναίκες μερικές εβδομάδες πριν την έμμηνο ρύση αλλά και κατά την διάρκεια της περιόδου, παρουσιάζουν αυξημένη όρεξη. Σύμφωνα με μελέτες, η αυξημένη όρεξη οφείλεται στα ελαττωμένα επίπεδα οιστρογόνων που φυσιολογικά ελαττώνουν την όρεξη διότι μειώνουν μία ισχυρή ορεξιογόνο νευροορμόνη του εγκεφάλου, το νευροπεπτίδιο Υ. Στην φάση αυτή όμως, μειώνονται τα οιστρογόνα με αποτέλεσμα την αύξηση της όρεξης. Οι αλλαγές αυτές στην όρεξη φαίνεται να συμβαίνουν παράλληλα με αλλαγές του βασικού μεταβολικού ρυθμού λόγω της αύξησης της προγεστερόνης. Συγκεκριμένα, η ενεργειακή κατανάλωση φαίνεται να αυξάνεται μετά την ωορρηξία, γεγονός που αποδίδεται στην επίδραση των ορμονών στην πρόσληψη και κατανάλωση ενέργειας.

Οι περισσότερες γυναίκες παρουσιάζουν έντονη επιθυμία για γλυκά και ιδιαίτερα για σοκολάτα. Πού οφείλεται όμως αυτό;

Δεν υπάρχει έγκυρη αιτιολόγηση του φαινομένου…
Σύμφωνα με μελέτες όμως, υπάρχουν κάποιες ερμηνείες..


Θεωρία της υπογλυκαιμίας

Ορισμένες γυναίκες ανταποκρίνονται περισσότερο στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου με αποτέλεσμα να γίνονται πιο επιρρεπείς στις πτώσεις του σακχάρου στο αίμα. Η υπογλυκαιμία οδηγεί σε κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη γεγονός που οδηγεί σε απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Η αύξηση του σακχάρου με την σειρά της οδηγεί σε απότομη πτώση του με συνέπεια ζαλάδα, αίσθημα κόπωσης και ευερεθιστικότητα. Αυτά τα συμπτώματα οδηγούν σε μεγαλύτερη επιθυμία για ζάχαρη με αποτέλεσμα να δημιουργείται φαύλος κύκλος.

 
Ορμόνες και επιθυμία για γλυκά

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η επιθυμία για γλυκά και υδατάνθρακες προκαλείται από την ανισορροπία ορμονών και χημικών ουσιών στον εγκέφαλο και στην μείωση των επιπέδων της σεροτονίνης εκείνες τις ημέρες. Με την πρόσληψη σακχάρων ο οργανισμός επιχειρεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης, ορμόνης που προκαλεί αίσθημα ικανοποίησης και ευεξίας. Φυσιολογικά τα επίπεδα της σεροτονίνης αυξάνονται και μειώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η άνοδος της σεροτονίνης προκαλεί απορρόφηση πρωτεϊνών, γεγονός το οποίο στη συνέχεια μειώνει τη σεροτονίνη  και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Στις γυναίκες που εμφανίζουν προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, τα επίπεδα της σεροτονίνης δε φτάνουν σε επίπεδο τόσο υψηλό ώστε να προκληθεί απορρόφηση πρωτεϊνών ακόμα και μετά από πρόσληψη υδατανθράκων. Έτσι, οι γυναίκες αυτές συνεχίζουν να έχουν έντονη επιθυμία και λαχτάρα για γλυκά και σοκολάτες και οδηγούνται σε υπερκατανάλωση.

 
Επιθυμία για σοκολάτα

Η σοκολάτα αποτελεί πλούσια πηγή υδατανθράκων, λίπους και πολλών ουσιών (θεοβρωμίνη, τρυπτοφάνη, καφεΐνη, φαινυλαιθυλαμίνη κ.α.) που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Όπως και άλλες τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, η σοκολάτα προάγει την παραγωγή ενδορφινών, ορμονών που δημιουργούν αισθήματα ευχαρίστησης και ευφορίας. Η σοκολάτα περιέχει ικανή ποσότητα του αμινοξέος τρυπτοφάνη το οποίο συμβάλλει στην σύνθεση της σεροτονίνης που έχει άμεση επίδραση στην διάθεση. Οι γυναίκες πιθανόν να καταφεύγουν στην σοκολάτα στην προσπάθεια τους να βελτιώσουν την δυσφορία που αισθάνονται πριν και κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Σοκολάτα και περιεκτικότητα σε μαγνήσιο

Έρευνες δείχνουν ότι πολλές γυναίκες επιθυμούν έντονα τη σοκολάτα πριν από την έμμηνο ρύση, κάτι που πιθανόν να οφείλεται στα μειωμένα επίπεδα μαγνησίου. Τα μειωμένα επίπεδα ευθύνονται για την πόνο και την δυσφορία της περιόδου. Σύμφωνα με μελέτες, το μαγνήσιο βελτιώνει την ευερέθιστη συμπεριφορά και τις ψυχικές μεταπτώσεις που προκαλούν οι ορμονικές μεταβολές.

Πηγή : http://www.enmesodiatrofis.gr

No comments:

Post a Comment