Sunday, November 18, 2012

Συμβουλές για υγιεινή διατροφή

Τρώτε μικρότερες ποσότητες και μην αποκλείετε τροφές από το διαιτολόγιό σας
Είναι προτιμότερο να τρώτε απ’ όλα σε λιγότερες ποσότητες, παρά να μην τρώτε κάποιες τροφές καθόλου. Ο οργανισμός για να διατηρήσει την καλή του υγεία χρειάζεται αρκετά θρεπτικά συστατικά τα οποία δεν μπορούν να βρίσκονται όλα σε μια μόνο κατηγορία τροφών. Για παράδειγμα μια ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε να περιλαμβάνει 100 γραμμάρια κρέας, ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζυμαρικά ή ρύζι, ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο και 50 γραμμάρια παγωτό. Το σημαντικό είναι να προσπαθείτε να διατηρείτε ισορροπημένη και σωστή διατροφή σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αν φάτε ένα μεσημεριανό γεύμα πλούσιο σε λιπαρά, πρέπει να προσέξετε ώστε το βραδινό σας να είναι χαμηλό σε θερμίδες.

Καταναλώνετε άφοβα μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών
Συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή τουλάχιστον 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού. Ειδικά για τα λαχανικά, αν δεν σας αρέσουν ωμά, δοκιμάστε τα σε συνταγές της αρεσκείας σας.  

Προσπαθείτε να διατηρείτε το βάρος σας σε κανονικά επίπεδα
Το βάρος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Είναι θέμα ηλικίας, κληρονομικότητας, δομής σώματος, άσκησης… Μια διατροφή υπέρ του δέοντος πλούσια σε θερμίδες, πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες και αλκοόλ, συμβάλει κατά μεγάλο ποσοστό στην παχυσαρκία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και κάποιων μορφών καρκίνου. Αντιθέτως, η ισορροπημένη διατροφή μαζί με την καθημερινή γυμναστική μπορούν να βοηθήσουν στην ελάττωση των κιλών και να συμβάλλουν στην καλή υγεία και την καλή διάθεση. Γι’ αυτό, μειώστε την ποσότητα τροφής και αυξήστε την άσκηση.

Τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα και πίνετε άφθονα υγρά
Προσπαθήστε να μην αποφεύγετε κάποια από τα 5 ημερήσια γεύματα ώστε να μην αναγκάζεστε να τρώτε πρόχειρα και άτακτα, ειδικά στο τέλος της ημέρας. Τα «έξυπνα» σνακ ανάμεσα στα γεύματα, βοηθούν στην συγκράτηση της πείνας σας. Οι ενήλικοι πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα, υπό κανονικές συνθήκες (εξαιρούνται περίοδοι σωματικής δραστηριότητας και καύσωνα). Σε συνδυασμό με το νερό, τις ανάγκες του οργανισμού για υγρά μπορούν να καλύψουν και οι φρέσκοι χυμοί, το τσάι, το γάλα, αλλά και ο καφές.     

Βάλτε την άσκηση στην ζωή σας
Οι πρόσθετες θερμίδες και η έλλειψη κάθε είδους άσκησης, οδηγούν στην αύξηση βάρους. Η συστηματική άσκηση, εκτός του ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, προλαμβάνει καρδιακές παθήσεις αλλά και βελτιώνει την διάθεση. Εάν δεν έχετε χρόνο για γυμναστική, μερικοί έξυπνοι τρόποι είναι να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ αλλά και να κάνετε μεγάλους περιπάτους όποτε μπορείτε.   

Αλλάξτε τρόπο ζωής
Το να αισθάνεστε τύψεις αφού έχετε καταναλώσει κάποιες τροφές δεν αρκεί! Θα πρέπει να ακολουθείτε γενικότερα μια ισορροπημένη διατροφή, να πίνετε άφθονα υγρά και να γυμνάζεστε τακτικά, ώστε στην πρώτη παρασπονδία να μην χρειάζεται να φτάνετε σε υπερβολές. Αντικαταστήστε σταδιακά τροφές πλούσιες σε λιπαρά με κάτι εξίσου γευστικό το οποίο όμως θα περιέχει πολύ λιγότερες θερμίδες. Αν για παράδειγμα σας έρθει μια ακαταμάχητη επιθυμία για κάτι γλυκό, προτιμήστε έναν χυμό ή ένα ζελέ! Να θυμάστε ότι οι αλλαγές που γίνονται σταδιακά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας από τις λεγόμενες «δίαιτες αστραπής».

Πηγή : http://www.dirollo.gr

No comments:

Post a Comment