Sunday, November 18, 2012

Τσιμπολογώντας το τυρί...

Συχνά, είτε σε περιόδους δίαιτας είτε όταν οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας είναι έντονοι, παρατηρείται μια ξαφνική και ανεξήγητη άνοδος ή σταθεροποίηση του βάρους.
Μια από τις αιτίες που οδηγούν στην απρόσμενη αυτή αλλαγή της πορείας του βάρους είναι το τσιμπολόγημα. Βασικό γνώρισμα του τσιμπολογήματος είναι η ακατάσχετη επιθυμία για φαγητό, συνήθως χωρίς να πεινάμε, την οποία και ικανοποιούμε χωρίς να έχουμε έλεγχο ούτε της ποσότητας αλλά ούτε και της ποιότητας αυτού που τρώμε. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται πως καταφέρνουμε να καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα μας, επηρεάζοντας και το βάρος.
Μερικοί από τους παράγοντες που μας κάνουν πιο επιρρεπείς στο τσιμπολόγημα είναι η απουσία γευμάτων μέσα στην ημέρα καθώς και εξωτερικά ερεθίσματα όπως η εικόνα, η γεύση και η μυρωδιά των φαγητών. Το τυρί συνήθως στις πιο λιπαρές ή αλμυρές του εκδόσεις συχνά γίνεται «στόχος» τσιμπολογήματος κυρίως λόγω της ευχάριστης και ενίοτε πικάντικης γεύσης του αλλά και της εύκολης διαθεσιμότητάς του στα νοικοκυριά. Γεννάται, λοιπόν, το ερώτημα πως μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο το τσιμπολόγημα και να απολαύσουμε το φαγητό χωρίς τύψεις;

Αναρωτηθείτε… πεινώ; Η πείνα είναι το βασικό μας ένστικτο που μας οδηγεί στο φαγητό για αυτό καλό είναι να την εμπιστευτείτε. Προτού λοιπόν ξεκινήσετε το τσιμπολόγημα αναρωτηθείτε εάν αυτή η επιθυμία για φαγητό είναι πείνα.

Δώστε χρόνο! Απασχολήστε τη σκέψη σας με μια ενεργητική δραστηριότητα π.χ. κάντε μια βόλτα, μια δουλειά στο γραφείο ή στο σπίτι, ένα απαραίτητο τηλεφώνημα ή ένα ντους. Η επιθυμία για τσιμπολόγημα διαρκεί λίγα μόνο λεπτά και στη συνέχεια εξασθενεί.

Ενδώστε υπό έλεγχο. Φροντίστε ώστε ακόμη κι όταν «ενδίδετε» στο τσιμπολόγημα να έχετε τον έλεγχο της ποσότητας και της ποιότητας των τροφίμων που καταναλώνετε, με τους εξής τρόπους:

1. Αποκτήστε εικόνα. Προτού ξεκινήσετε να τρώτε συγκεντρώστε το φαγητό σε ένα πιάτο ακόμη κι αν αυτό είναι μερικά κομματάκια τυρί ή φαγητό που θα τσιμπούσατε πάνω από την κατσαρόλα ή μπροστά στο ψυγείο και έπειτα καταναλώστε το.
2. Εφοδιαστείτε έξυπνα. Φροντίστε τα τρόφιμα στα οποία έχετε εύκολη πρόσβαση να μην είναι πλούσια σε θερμίδες. Φρούτα, λαχανικά, τυρί μειωμένων λιπαρών είναι μερικές μόνο από τις πιο «συμφέρουσες» επιλογές.
3. Συνδυάστε σωστά. Εάν το τυρί αποτελεί στόχο τσιμπολογήματος φροντίστε να εφοδιάσετε το ψυγείο σας με τυριά μειωμένων λιπαρών, όπως cottage ή κίτρινο τυρί μειωμένων λιπαρών ώστε να εξασφαλίσετε την ίδια γεύση με λιγότερες θερμίδες. Παράλληλα, φροντίστε να συνδυάσετε το τυρί σας με άλλα τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να βάλετε ποικιλία στη γεύση σας και θα σας επιτρέψουν να χορτάσετε πιο γρήγορα. Ιδανικοί συνδυασμοί τα λαχανικά π.χ. ντομάτα με cottage, τα φρούτα και τα δημητριακά κατά προτίμηση ολικής άλεσης όπως 1  παξιμάδι ολικής άλεσης ή 2 κριτσίνια με μισή μπάλα μοτσαρέλα μειωμένων λιπαρών.

No comments:

Post a Comment