Saturday, November 24, 2012

Πρωινό: απαραίτητο σε μια ισορροπημένη διατροφή



Ναι είναι αλήθεια, το πρωινό μπορεί να βοηθήσει μια δίαιτα ή να τη χαλάσει, γιατί είναι αυτό που δίνει το ρυθμό στον οργανισμό για την υπόλοιπη μέρα.Εάν είστε από εκείνους που θεωρούν ότι η αποφυγή κατανάλωσης πρωινού είναι ένας καλός τρόπος να χάσετε βάρος κάνετε λάθος. Παρακάτω ακολουθούν οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να τρώτε πρωινό κάθε μέρα:

1. Ο οργανισμός σας «ρίχνει τους ρυθμούς» όταν δεν καταναλώνετε φαγητό για αρκετές ώρες μειώνοντας το μεταβολικό του ρυθμό και καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες ώστε να αποθηκεύει ενέργεια. Καταναλώνοντας πρωινό, «ξυπνάτε» το μεταβολισμό σας και ξαναζωντανεύετε την εσωτερική «μηχανή» σας, καίγοντας τις θερμίδες που χρειάζεται προκειμένου να χάσετε βάρος.

2. Τρώγοντας περισσότερο, ζυγίζετε λιγότερο! Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν βάρος χωρίς να το ξαναπάρουν. Μεταξύ ανθρώπων που έχασαν πάνω από 15 κιλά και δεν τα ξαναπήραν εντός ενός έτους, το 90% ανέφερε ότι κατανάλωνε πρωινό τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Παραλείποντας να καταναλώσετε πρωινό, την ώρα του γεύματος πεινάτε περισσότερο.

3. Σας ενδιαφέρει να έχετε καλύτερη απόδοση στη δουλειά ή στη σχολή σας; Το πρωινό θα σας βοηθήσει να ξυπνήσετε. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πρωινό είναι πιο δραστήριοι και τα καταφέρνουν καλύτερα σε τεστ ή στην εργασία τους, από εκείνους που παραλείπουν να καταναλώσουν πρωινό. Επίσης έρευνες σε παιδιά έδειξαν ότι η κατανάλωση πρωινού βελτιώνει τη μνήμη και επηρεάζει θετικά τις διεργασίες που απαιτούνται για τη διατήρηση νέων πληροφοριών. Αντιθέτως ένα πεινασμένο παιδί μπορεί να είναι απαθές, αδιάφορο και ευερέθιστο όταν του αναθέτουν δύσκολες εργασίες. Το κλειδί είναι το πρωινό. Χωρίς αντίρρηση, οι ενήλικες χρειάζονται το πρωινό όσο και τα παιδιά.

4. Το πρωί έχετε την ευκαιρία να καταναλώσετε τρόφιμα που δεν μπορείτε να καταναλώσετε κατά την υπόλοιπη μέρα. Για παράδειγμα ένα μπολ δημητριακά ολικής αλέσεως με φρούτα και γάλα χαμηλών λιπαρών σας παρέχει ίνες, φυλλικό οξύ και ασβέστιο.

5. Η παράλειψη πρωινού σας κάνει κακόκεφο. Έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πρωινό τείνουν να είναι σε καλύτερη διάθεση. Το πρωινό σας βοηθάει να ξεκινήσετε σωστά τη μέρα σας. Ξεκινώντας με ένα υγιεινό πρωινό, δημιουργείται διάθεση για το γεύμα. Θα καταναλώσετε ένα πιο ισορροπημένο γεύμα εάν δώσετε την πρέπουσα σημασία στις επιλογές πρωινού.

6. Αποφύγετε την κατανάλωση τσουρεκιού, κρουασάν ή γλυκών στο πρωινό. Προκαλούν πτώση του σακχάρου στο αίμα μερικές ώρες αργότερα. Θα θέλετε απεγνωσμένα να καταναλώσετε κάτι να σας τονώσει και αυτό θα είναι μια λάθος επιλογή συνήθως υψηλής περιεκτικότητας ζάχαρης και λίπους («άδεις» θερμίδες).

7. Το πρωινό κάνει τη «μηχανή» σας να λειτουργεί καλύτερα. Προγραμματίστε κάθε μέρα να καταναλώνετε ένα υγιεινό πρωινό και έτσι θα νιώθετε πολύ καλύτερα.

8. Εάν είστε γονιός, δώστε ένα καλό παράδειγμα στα παιδιά σας. Παραλείποντας το πρωινό, τα παιδιά σας θα νομίζουν ότι δεν είναι σπουδαίο. Το πρωινό δεν είναι απαραίτητο να γίνει «ιεροτελεστία», αλλά μην το ξεχνάτε. Κάντε το μια συνήθεια και τα παιδιά σας γρήγορα θα το εντάξουν στο διατροφολόγιό τους.

9. Και κάτι ακόμα αναφορικά με τις ετικέτες διατροφικής επισήμανσης. Εάν αναγράφεται «Θρεπτικό» δεν σημαίνει ότι είναι και υγιεινό. Οι εταιρίες που παρέχουν δημητριακά είναι ειδικές σε θέματα μάρκετινγκ και χρησιμοποιούν λέξεις που στέλνουν μηνύματα σχετικά με την υγεία αλλά καλό είναι να διαβάζετε τις ετικέτες διατροφικής επισήμανσης προτού τα καταναλώσετε. Συχνά, τα δημητριακά για τα παιδιά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από τα ζαχαρωτά. Προστατέψτε το παιδί σας από το να εθιστεί σε αυτά τα δημητριακά. Θα συνηθίσει τη ζάχαρη και θα θέλει μόνο ζαχαρωμένα δημητριακά. Αγοράστε δημητριακά που περιέχουν ελάχιστη ζάχαρη . Προσθέστε από μόνοι σας επιπλέον ζάχαρη εάν θέλετε. Σίγουρα θα είναι πολύ μικρότερη ποσότητα από αυτή που έχουν τα έτοιμα δημητριακά (συχνά περιέχουν μέχρι 8 ή 9 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη ανά κούπα δημητριακών).

Πηγή :http://www.youdiet.gr

No comments:

Post a Comment