Sunday, November 18, 2012

Κυτταρίτιδα: ήρθε για να μείνει;

Αν και κατά καιρούς έχουν επιστρατευθεί πολλά μέσα με σκοπό την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, όπως κρέμες του εμπορίου αλλά και ειδικά μηχανήματα, τίποτα δεν φαίνεται να αποτελεί ιδιαίτερα αποτελεσματική, πόσο μάλλον μόνιμη, λύση. Γιατί όμως αυτός ο « άσπονδος εχθρός» των γυναικών είναι τόσο επίμονος; Και ισχύει ότι η σωστή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από αυτόν;

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: η κυτταρίτιδα είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων, με σημαντικότερο εκείνον της κληρονομικότητας, χωρίς φυσικά να παραβλέπουμε και την επίδραση του τρόπου ζωής (κάπνισμα, διατροφή, άσκηση, ορμονικές διαταραχές). Επειδή όμως δεν έχουμε βρει μέχρι στιγμής τρόπο να παρέμβουμε στο DNA μας, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη βελτίωση της διατροφής μας αλλά και στην αύξηση της σωματικής μας δραστηριότητας.

1. Σηκωνόμαστε από τον καναπέ
Είναι γνωστό ότι η καθιστική ζωή συμβάλλει στην επιδείνωση του φαινόμενου της κυτταρίτιδας. Ωστόσο, ακόμη κι αν τα ωράριά μας δεν μας επιτρέπουν να πηγαίνουμε τακτικά στο γυμναστήριο, μπορούμε με μικρές μόνο αλλαγές στην καθημερινότητά μας να αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα. Αν λοιπόν προτιμήσουμε τις σκάλες αντί του ασανσέρ, αν περπατάμε προς και από τη δουλειά μας και αν αποφασίσουμε επιτέλους να ασχοληθούμε πιο εντατικά με τις δουλειές του σπιτιού, τότε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάνει μία καλή αρχή.

2. Λέμε «αντίο» στο delivery
Ναι μεν γυρνάμε αργά από τη δουλειά, αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι η καλύτερη λύση είναι να παραγγείλουμε φαγητό απ’ έξω. Τα τρόφιμα αυτά είναι συνήθως ιδιαίτερα πλούσια σε λιπαρά και μάλιστα κορεσμένα, τα λεγόμενα «κακά» λιπαρά, ενώ παράλληλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Αν λοιπόν αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην κουζίνα, μπορούμε να ετοιμάσουμε για παράδειγμα μία σπιτική πίτσα, με αγνά υλικά της αρεσκείας μας, η οποία θα έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά και συνεπώς θα την απολαύσουμε χωρίς τύψεις.

3. Δίνουμε χρώμα στο διαιτολόγιό μας με φρούτα και λαχανικά
Εκτός του ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες και σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συστατικά της διατροφής που έχουν συνδεθεί με σημαντικά οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων και η πρόκληση κορεσμού.  Θα πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στη διατροφή μας (οι ειδικοί μιλούν για τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα), με τις σαλάτες να συνοδεύουν τα κύρια γεύματά μας και τα φρούτα να πρωταγωνιστούν ως ιδανική επιλογή για σνακ.  Τα φρούτα και τα λαχανικά δρουν ως μια τονωτική ένεση για την περιοχή της κυτταρίτιδας και για έναν ακόμη λόγο: την προμηθεύουν με νερό, συμβάλλοντας έτσι στην σωστή ενυδάτωση της περιοχής.

Συνεπώς, η επαρκής ενυδάτωση σε συνδυασμό με την αύξηση της σωματικής μας δραστηριότητας, την υιοθέτηση μία ισορροπημένης διατροφής και φυσικά τον έλεγχο του σωματικού μας βάρους φαίνεται να συνθέτουν  μία πολύ καλή βάση για την πρόληψη αλλά και την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου της κυτταρίτιδας.

Πηγή : http://www.dirollo.gr

No comments:

Post a Comment