Friday, November 23, 2012

Εκμεταλλεύσου τις τροφές εποχής και βάλε τες στη διατροφή σου



5 super τροφές πλούσιες σε θρεπτικά οφέλη που μπορείς να βρεις τώρα στην αγορά


Κάθε φορά που η εποχή αλλάζει, αλλάζουν και οι διατροφικές μας συνήθειες. Μην στενοχωριέσαι που ίσως δεν μπορείς να γευτείς το αγαπημένο σου καλοκαιρινό φρούτο που το έβρισκες -με λίγη δυσκολία- μέχρι και τώρα γιατί υπάρχουν άλλες τροφές που θα το αντικαταστήσουν επάξια. Πάρε μερικές ιδέες...


Παντζάρια



Είτε ωμά είτε ψητά, τα πατζάρια είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή. Η ρίζα τους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τις μέλλουσες μητέρες που βοηθάει στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών. Τα πατζάρια είναι, επίσης, πλούσια σε βεταΐνη, η οποία “συνεργάζεται” με το φυλλικό οξύ για να βοηθήσει στη μείωση φλεγμονωδών ουσιών που βλάπτουν τις αρτηρίες και αυξάνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, η χρωστική ουσία που δίνει αυτό το χρώμα στα πατζάρια έχει αναγνωριστεί ως ένας ισχυρός μαχητής του καρκίνου σε πολλά πειράματα που έχουν γίνει σε ποντίκια.


Κολοκύθα



Αποτελεί μια τροφή πολύ χαμηλή σε θερμίδες (μόνο 63 θερμίδες ανά φλιτζάνι) και πλούσια σε φυτικές ίνες γι' αυτό η κολοκύθα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα αγαπημένα τρόφιμά μας για το φθινόπωρο. Συγκεκριμένες ποικιλίες είναι αρκετά πλούσιες σε βιταμίνη Α, εξυπηρετώντας επίσης και μια υγιή δόση βιταμίνης C και καλίου.


Μήλα



Όταν είναι η εποχή τους, είναι κρίμα να μην τρως ένα μήλο την ημέρα. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη μήλων μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της χοληστερόλης και στην απώλεια βάρους. Παρότι δεν στερούνται θερμίδων (ένα μέτριο μήλο έχει περίπου 100 θερμίδες) το μήλο μπορεί να σε κρατήσει χορτάτη για πολύ ώρα. Το αντιοξειδωτικό κερκετίνη που περιέχεται, τέλος, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Εξίσου, σημαντικά οφέλη προσφέρει και η φλούδα, η περιεκτικότητα της οποίας σε βιταμίνη C είναι εξαιρετική. Μάλιστα, μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Iowa υποστηρίζει ότι ένα φυσικό συστατικό που βρίσκεται στις φλούδες του μήλου, γνωστό ως ουρσολικό οξύ, έχει την ιδιότητα να μας προστατεύει, εν μέρει, από την παχυσαρκία.

Λαχανάκια Βρυξελλών




Τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν έχουν εκθειαστεί όπως θα έπρεπε, όμωςπροσφέρουν πολλά καλά που ίσως δε τα γνωρίζεις. Τα βρίσκεις πλέον πολύπιο συχνά μιας και το λάχανο ή το μπρόκολο είναι εκτός εποχής τώρα.Είναι μια χαμηλή σε θερμίδες τροφή (μισό φλιτζάνι περιέχει 20 θερμίδες)και παρέχει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Κ. Ικανοποιείτην καθημερινή απαίτηση για βιταμίνη C, και περιέχει ακόμα κάποιαωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πολύ γευστικά ψητά με λίγο ελαιόλαδο συνοδευτικά με ότι άλλο κυρίως φαγητό έχεις.


Ρόδι



Η γεύση του σε άλλους φαίνεται ξινή σε άλλους γλυκιά. Θρεπτικά μιλώνταςοι σπόροι των ροδιών είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ουσίες που όχιμόνο προστατεύουν τα λιπίδια στο αίμα σας από την οξείδωση, αλλά επίσηςβοηθούν στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες. Τα ρόδιαείναι επίσης μια μεγάλη πηγή καλίου. Μελέτες στο Πανεπιστήμιο Dukeδιαπίστωσαν ότι αυτά τα φρούτα έχουν την δυνατότητα να αποτρέψουν ή ναανακουφίσουν τις καρδιακές παθήσεις, ορισμένες μορφές καρκίνου και τηνόσο του Alzheimer.


Πηγή : http://www.missbloom.gr

No comments:

Post a Comment