Sunday, November 18, 2012

Δίαιτες αποτοξίνωσης. Έχουν τελικά νόημα;

Πόσες φορές έχετε ακούσει για δίαιτες λίγων ημερών ή της μιας εβδομάδας που υποτίθεται ότι αποτοξινώνουν των οργανισμό από τις ανεπιθύμητες τοξίνες; Δίαιτες μονοφαγικές που σας υποχρεώνουν να τρώτε το ίδιο τρόφιμο από το πρωί μέχρι το βράδυ και υπόσχονται αποβολή των τοξινών, γρήγορη απώλεια βάρους και θεαματικά αποτελέσματα; Σίγουρα όλοι μας έχουμε ακούσει ή έχουμε διαβάσει από μια τέτοιου είδους δίαιτα!

Όσο και αν θα θέλαμε να ισχύει, ο οργανισμός μας δεν αποβάλλει τόσο εύκολα τις τοξίνες. Δεν μπορούμε δηλαδή ακολουθώντας μια τέτοια «μαγική» δίαιτα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα να αναιρέσουμε τις διατροφικές «αμαρτίες» χρόνων. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης με τον τρόπο που συνήθως διαφημίζονται είναι περισσότερο ένας μύθος του μάρκετινγκ, παρά μια υγιεινή διατροφική επιλογή όπως προβάλλονται.

Οι περισσότερες οδηγούν παράλληλα και σε μια ταχεία απώλεια βάρους χωρίς όμως να καλύπτουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός και φυσικά δεν αποτοξινώνουν τον οργανισμό. Μπορεί δε να αποδειχτούν επικίνδυνες για την υγεία όταν εφαρμόζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα από παιδιά ή εφήβους. Συχνά συμπτώματά τους είναι η ατονία, οι πονοκέφαλοι, η κόπωση και η αδυναμία να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της εργασίας μας.

Υπάρχουν τρόφιμα που μας αποτοξινώνουν;
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που έχουν την ικανότητα να μας αποτοξινώνουν. Χαρακτηριστικότεροι εκπρόσωποι είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Ορισμένα λοιπόν από τα συστατικά των φρούτων και των λαχανικών έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν από τον οργανισμό μας ανεπιθύμητες ή επικίνδυνες ουσίες. Οι πολυφαινόλες για παράδειγμα που βρίσκονται σε πληθώρα τροφίμων αυτής της κατηγορίας, εκτός από εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες έχουν και την ικανότητα να απομακρύνουν τις βλαβερές ουσίες που παράγονται κατά την επεξεργασία του κρέατος. Οι ετεροκυκλικές αρωματικές αμίνες που βρίσκονται σε ορισμένα αλλαντικά ή παράγονται κατά το τηγάνισμα του κρέατος και το ψήσιμο στα κάρβουνα, κατηγορούνται για καρκινογενέσεις. Αν και η αποβολή τους από το σώμα μας είναι μια διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρα, μπορεί να επιταχυνθεί όταν καταναλώνουμε αρκετά φρούτα και λαχανικά. Έτσι οι πολυφαινόλες ενεργοποιούν τα ενζυμικά συστήματα του οργανισμού, που αποβάλλουν τις ουσίες αυτές και διευκολύνεται η απέκκριση τους. Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά πλούσιες πηγές πολυφαινολών είναι το κόκκινο κρασί, το τσάι και οι ξηροί καρποί.

Ωστόσο μια βασική αρχή στην έννοια της αποτοξίνωσης είναι η συνεχής και συστηματική κατανάλωση των τροφίμων που βοηθούν στην απομάκρυνση των επικίνδυνων τοξινών. Δεν μπορούμε δηλαδή, απλά καταναλώνοντας τα τρόφιμα που προαναφέρθηκαν για λίγες μέρες να αποβάλλουμε τις τοξίνες που συσσωρεύονταν στον οργανισμό μας για μήνες ή χρόνια. Ούτε φυσικά αποτελεί λύση να φάμε σε μια μικρή περίοδο όσο περισσότερο μπορούμε από αυτά για να παραμένουμε προστατευμένοι στο μέλλον. Η παροχή στον οργανισμό αντιοξειδωτικών ουσιών πρέπει να είναι συνεχής, γιατί πολύ απλά οι περισσότερες από αυτές δεν αποθηκεύονται στο σώμα μας.

Η καλύτερη αποτοξίνωση για τον οργανισμό είναι και θα παραμείνει πάντα η σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Η διατροφή δηλαδή που βασίζεται στην κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, στα πολλά φρούτα και λαχανικά, στη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και αλατιού και στην αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών.

Πηγή : http://www.dirollo.gr

No comments:

Post a Comment