Sunday, November 18, 2012

Ξεκινήστε άσκηση… περπατώντας

Αποτελεί το πιο εύκολο, απλό και φθηνό είδος σωματικής δραστηριότητας, μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, με οποιανδήποτε ένδυση, με παρέα ή μοναχικά και αν και δραστηριότητα χαμηλής έντασης προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας! Πράγματι, το περπάτημα ως ένα είδος αερόβιας δραστηριότητας συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων όπως η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2. Παράλληλα, αποτελεί ένα είδος σωματικής δραστηριότητας κατά το οποίο εξασκούνται πολλές μυικές ομάδες ταυτόχρονα (πόδια, πλάτη, χέρια, κοιλιακούς) με αποτέλεσμα να συμβάλει στην ισορροπία, sτην καλύτερη στάση του σώματος και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Τέλος, όπως κάθε δραστηριότητα μας φτιάχνει τη διάθεση, μπορεί να συμβάλει στην κοινωνικοποίησή μας, ενώ βοηθά και στη διατήρηση του βάρους. Μάλιστα το γρήγορο περπάτημα μπορεί να συνεισφέρει στο ισοζύγιο ενέργειας με σκοπό την απώλεια βάρους. Ως γρήγορο χαρακτηρίζεται το περπάτημα κατά τη διάρκεια του οποίου αυξάνονται οι σφυγμοί και ο ρυθμός της αναπνοής, ιδρώνουμε και παράλληλα μπορούμε να συμμετάσχουμε σε συζήτηση και ανήκει στις ασκήσεις μέτριας έντασης.

Πως μπορείτε να εισάγεται το περπάτημα στη ζωή σας;
Μπορεί κάθε αρχή να συνοδεύεται από ενθουσιασμό και ανυπομονησία ωστόσο το περπάτημα ως ένα είδος σωματικής δραστηριότητας είναι απαραίτητο να το ενσωματώνουμε στην καθημερινότητά μας οργανωμένα, με πρόγραμμα κατά το οποίο θα αυξάνεται αργά και σταθερά η ένταση και η διάρκειά του. Εάν μέχρι τώρα ακολουθούσατε καθιστική ζωή είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με δεκάλεπτο περπάτημα τις πέντε εάν όχι και τις εφτά ημέρες της εβδομάδας σε ήπια ένταση. Στη συνέχεια, κάθε δύο με τρεις ημέρες μπορείτε να αυξήσετε τη διάρκεια και την ένταση, έτσι ώστε να πετύχετε να έχετε καθημερινά τουλάχιστον 30 λεπτά γρήγορου περπατήματος. Με τον καιρό η φυσική κατάσταση και ο ρυθμός της αναπνοής βελτιώνονται και σταδιακά θα μπορείτε να περπατήσετε περισσότερο χρόνο, σε μεγαλύτερη ένταση.
Μια καλή αρχή για να μπορέσει να γίνει συνήθεια θα πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Θα πρέπει λοιπόν να αναζητήσετε τρόπους ώστε να εντάξετε τη σωματική δραστηριότητα σε καθημερινές συνήθειες και ρουτίνες ώστε το περπάτημα να πάψει να είναι αγγαρεία αλλά τρόπος ζωής, ακόμη και στις διακοπές ή τις κρύες μέρες του χειμώνα. Μπορείτε να το επιδιώξετε με διάφορους τρόπους:

Περπάτημα ως «μεταφορικό μέσο»: Εντάξτε το περπάτημα ως έναν από τους τρόπους της καθημερινής μετακίνησής σας στην εργασία ή στο σχολείο/ φροντιστήριο των παιδιών σας. Χρησιμοποιώντας μέσα μεταφοράς, μπορείτε να σταματήσετε μία με δύο στάσεις νωρίτερα με σκοπό να περπατήσετε ή εάν χρησιμοποιείται αμάξι, επιλέξτε να το παρκάρετε δύο τετράγωνα πιο μακριά ή σε κάποιο χώρο στάθμευσης και έπειτα να χρησιμοποιήσετε μέσα μεταφοράς.

Περπάτημα στην εργασία: Η καθημερινότητά μας τις περισσότερες φορές καθορίζεται από το πάτημα ενός κουμπιού (πληκτρολόγιο, τηλεκοντρολ, γκάζι ή ακόμη και το κουμπί του ανελκυστήρα). Το περπάτημα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να βάλετε ποικιλία στη μονοτονία αυτή. Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα, κάντε μια βόλτα στο διπλανό γραφείο αντί να σηκώσετε το τηλέφωνο, πηγαίνετε μέχρι το κυλικείο αντί να παραγγείλετε ή ακόμη συνοδεύστε το διάλειμμά σας με μια βόλτα του τετραγώνου αντί για το καθιερωμένο σερφάρισμα στο διαδίκτυο.

Περπάτημα στα ψώνια: Φροντίστε να κάνετε τα ψώνια στο super market σποραδικά μέσα στην εβδομάδα σας ώστε να μην αναγκάζεστε να χρησιμοποιείται το αυτοκίνητο. Ακόμη κι όταν θέλετε να ψωνίσετε στην αγορά, μέχρι να φτάσετε στις βιτρίνες επιδιώξτε να περπατήσετε πιο γρήγορα από το συνηθισμένο.

Γνωρίστε νέα μέρη και νέους ανθρώπους:Το περπάτημα αποτελεί τον πιο ανέξοδο τρόπο για να κάνετε μικρές εκδρομές στην πόλη ή ακόμη και στη γειτονιά σας. Παράλληλα, επειδή η έντασή του μπορεί να σας επιτρέψει τη συνομιλία αποτελεί και έναν ιδανικό τρόπο για να έρθετε κοντά σε δικούς σας ανθρώπους ή ακόμη και να γνωρίσετε νέους.
Μπορεί η αναζήτηση ενός καναπέ ή μιας πολυθρόνας να αποτελεί φυσική μας τάση μετά από μια κουραστική ημέρα, η κίνηση όμως αποτελεί βασική ανάγκη του σώματός μας ώστε να μπορεί να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση και το περπάτημα είναι η πιο εύκολη διέξοδος!

Πηγή : http://www.dirollo.gr/

No comments:

Post a Comment