Saturday, November 24, 2012

Aποτοξινωθείτε σε ένα week end

Aποτοξινωθείτε σε ένα week end Αν νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι, κι έχετε πονοκεφάλους, αν το δέρμα σας είναι άτονο και θαμπό, τότε, ρίξτε μια ματιά σε όσα ακολουθούν. Πιθανόν ο οργανισμός σας να σας χτυπάει το… καμπανάκι της αποτοξίνωσης που θέλει, κι εσείς δεν το καταλαβαίνετε.

Η έννοια της αποτοξίνωσης συνήθως αφορά την προσπάθεια μέσω της ειδικής διατροφής να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να απαλλαγεί από το τοξίνες που έχει συσσωρεύσει και τον εμποδίζουν να λειτουργήσει ομαλά. Αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλοι, "βαρύ κεφάλι", υπνηλία, ακεφιά, πρήξιμο στα πόδια, στην κοιλιά και στα βλέφαρα, θαμπάδα στο δέρμα και τα μαλλιά είναι μερικές από τις ενοχλητικές συνέπειες της συσσώρευσης τοξινών στο σώμα.
Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται κυρίως στο λιπώδη ιστό μας, αλλά είναι παρούσες σε όλους τους ιστούς. Το σώμα μας, προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτές, μέσα από τα διάφορα απεκκριτικά όργανα (κυρίως το συκώτι, το έντερο, τα νεφρά και το δέρμα) και τους μηχανισμούς που διαθέτει. Σήμερα, όμως, λόγω της κακής διατροφής, της ρύπανσης, του αυξημένου στρες, των τοξικών που υπάρχουν στο περιβάλλον και της ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης, η φυσική αυτή διαδικασία του οργανισμού επιβραδύνεται. Μάλιστα, τα τελευταία 130 χρόνια έχουν δημιουργηθεί 100.000 νέα συνθετικά χημικά, από τα οποία μόνο τα 25.000 θεωρούνται σχετικά ασφαλή. Γιατί χρειαζόμαστε αποτοξίνωση;
Η αποτοξίνωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία αποβάλλονται οι συσσωρευμένες στο σώμα μας τοξίνες μέσα από αλλαγές στον τρόπο διατροφής, αλλά και στον τρόπο ζωής μας (π.χ. περιορισμός του στρες, περισσότερη άσκηση). Τα διατροφικά προγράμματα αποτοξίνωσης είναι μια ευκαιρία να αποφύγουμε την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης (π.χ. κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων), ώστε να βελτιώσουμε το λιπιδαιμικό μας προφίλ. Ωστόσο, ακριβώς επειδή αυτές οι τροφές παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, η αποτοξίνωση δεν πρέπει να γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, δεν ενδείκνυνται για εγκύους, γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί, μητέρες που θηλάζουν, ασθενείς, ανθρώπους που νιώθουν αδυναμία ή που βρίσκονται σε περίοδο ανάρρωσης. Ιδανικό αποτοξινωτικό πρόγραμμα για weekend
Παρακάτω, θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε και να ολοκληρώσετε με επιτυχία ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Αρχίστε με ένα πρόγραμμα δύο ημερών (καλύτερα Σαββατοκύριακο), ώστε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να συνηθίσει στα νέα διατροφικά δεδομένα. Πρόκειται για ένα ήπιο μίνι πρόγραμμα διατροφικού καθαρισμού. Θα τρώτε διαφορετικά και λιγότερο από ό,τι συνηθίζετε, χωρίς όμως να αισθάνεστε πείνα. Μέσα σε αυτό το διήμερο μπορείτε να τρώτε όσα λαχανικά θέλετε, θυμηθείτε όμως ότι είναι απαραίτητη και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες, αλλά και υδατάνθρακες, ώστε να πετύχετε ήπια αποτοξίνωση, διατηρώντας σε εγρήγορση το μεταβολισμό σας. Το πρόγραμμα ξεκινά με το βραδινό γεύμα της Παρασκευής.

Παρασκευή
Βραδινό: Σοτάρετε σε μεγάλο τηγάνι φασολάκια, μπρόκολο, τζίντζερ, 1-2 σκελίδες σκόρδο, λεμόνι και μπαχαρικά της αρεσκείας σας. Προσθέστε 1/2 χούφτα αμύγδαλα για να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με την απαραίτητη πρωτεΐνη και πασπαλίστε με λίγο κόλιαντρο πριν σερβίρετε.

Σάββατο
Πρωινό: Μούσλι, το οποίο μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας από το προηγούμενο βράδυ (βλ. συνταγή).
Μεσηµεριανό: 1 μερίδα φακές.
Βραδινό:  Ψητό φιλέτο σολομού και μια σαλάτα που περιλαμβάνει παντζάρι, 1/2 αβοκάντο και κρεμμύδι.    

Κυριακή
Πρωινό: Μούσλι ή 1 φρυγανισμένη φέτα ψωμί ολικής άλεσης, πάνω στην οποία έχετε βάλει 2 κουταλιές πάστα ελιάς, λίγο σπανάκι και 2 φέτες ντομάτα.
Μεσηµεριανό: Ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα, μαζί με βραστά πράσινα λαχανικά, καρότα και 1 μικρή πατάτα.
Βραδινό: Μια εύκολη σούπα, που θα τη φτιάξετε ως εξής: Σιγοβράζετε πατάτες, φρέσκα κρεμμυδάκια, κολοκυθάκια, σέλινο, καρότο, πράσο (τα οποία έχετε κόψει σε κομμάτια) μέχρι να μαλακώσουν. Σερβίρετε, ραντίζοντας με λίγο λεμόνι.
 Ένα μικρό σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας
Μέσα στη μέρα θα χρειαστείτε ένα μικρό σνακ για να ανεβάσετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αντί για 1 κομμάτι γλυκό, επιλέξτε ανάμεσα στις παρακάτω προτάσεις:
  • 1/2 αβοκάντο και 4 μικρά παξιμάδια
  • 1 εποχικό φρούτο και 4-5 αμύγδαλα
  • 1 εποχικό φρούτο και 2 καρύδια
  • 1 εποχικό φρούτο και 1 κουταλιά κολοκυθόσπορο
  • 1 κουταλιά πάστα ελιάς με 1 φέτα ψωμί σίκαλης ή 1 παξιμάδι
Συνταγή για σπιτικό μούσλι
Υλικά για 4 μερίδες: 40 γρ. νιφάδες βρόμης, 1 κουτάλι λιναρόσπορο, 50 ml νερό, 1/2 μήλο (τριμμένο), 30 ml γιαούρτι (προαιρετικά), 1/2 κουταλάκι κανέλα 1 κουταλιά σταφίδες.
Εκτέλεση
Βάλτε τις νιφάδες βρόμης, το λιναρόσπορο και το νερό σε ένα μπολ, ανακατέψτε καλά, καλύψτε το μείγμα με μια διάφανη μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ. Την επομένη, προσθέστε στο μείγμα τριμμένο μήλο, γιαούρτι και κανέλα και πριν σερβίρετε ρίξτε τις σταφίδες.
Top tip
Ξεκινήστε την ημέρα με ένα υγιεινό πρωινό, το οποίο θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό σας για το υπόλοιπο της ημέρας και θα καταπολεμήσει τις απότομες πτώσεις του σακχάρου, που ευθύνονται για την έντονη επιθυμία για ζάχαρη. Τι Τι να πιείτε το Σαββατοκύριακο
Αν καταναλώνετε αρκετή καφεΐνη καθημερινά, είναι προτιμότερο για τον οργανισμό σας να τη μειώσετε σταδιακά παρά να την κόψετε απότομα. Έτσι, αν πίνετε καθημερινά περισσότερα από 2 φλιτζάνια καφέ ή πάνω από 2 αναψυκτικά τύπου κόλα, προσπαθήστε να μην καταναλώνετε πάνω από 2 ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Η καφεΐνη προκαλεί εθισμό, οπότε είναι πιθανό το σώμα σας να χρειαστεί λίγο χρόνο μέχρι να συνηθίσει την απουσία της. Μπορεί, δηλαδή, να νιώθετε κουρασμένοι και κακοδιάθετοι για λίγες ημέρες, η σταδιακή όμως μείωση της καφεΐνης θα περιορίσει την εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων.
Ενυδατώνετε συχνά τον οργανισμό σας: αν πίνετε καθημερινά λιγότερο από 1 λίτρο νερό, ξεκινήστε αυξάνοντας την ποσότητα στο 1,5 λίτρο. Προσπαθήστε να πίνετε 1 φυσικό χυμό την ημέρα και 1-2 φλιτζάνια τσάι του βουνού.
Εντάξτε τις παρακάτω υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητά σας. Θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το στρες, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα του σώματός σας να τονωθεί και να ανακάμψει.
Τι να αποφύγετε (όχι μόνο το weekend)
  • Τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα πρόσθετα σάκχαρα, όπως τα συσκευασμένα μπισκότα, τα γλυκά, τα ζυμαρικά, οι ντοματοχυμοί, τα δημητριακά που περιέχουν ζάχαρη, τα αναψυκτικά που είναι πλούσια σε ζάχαρη.
  • Τις τροφές με ανθυγιεινό λίπος, όπως τα πατατάκια, η μαγιονέζα, οι κρεμώδεις σάλτσες, τα τηγανητά φαγητά (κυρίως όσα δεν τηγανίζονται με ελαιόλαδο), το κόκκινο κρέας και τα πλούσια σε λιπαρά τυριά.
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μια μικρή αποχή από το γάλα και το τυρί θα αποτοξινώσει τον οργανισμό σας, αφού τέτοιου είδους προϊόντα δυσκολεύουν την πέψη. Μπορείτε, ωστόσο, να συνεχίσετε να καταναλώνετε γιαούρτι, αλλά και εναλλακτικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως είναι τα πράσινα λαχανικά, τα φασόλια, το σουσάμι και οι σαρδέλες.
Ξεγλιστρήστε από το στρες
Πηγαίνετε για ύπνο όχι αργότερα από τις 11 το βράδυ. Όσο κοιμάστε, το σώμα ξεκουράζεται και ο εγκέφαλος δημιουργεί χώρο για νέα δεδομένα. Ξυπνώντας από έναν καλό ύπνο, θα νιώθετε γεμάτοι ευεξία, απαλλαγμένοι από το στρες. Οι ιδανικές ώρες ύπνου είναι διαφορετικές για τον καθένα, οι ειδικοί όμως συστήνουν τις 7-8 ώρες καθημερινά. Ο αρκετός και ποιοτικός ύπνος βοηθά επίσης όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού ρυθμίζει την όρεξη και συμβάλλει στη μείωση της επιθυμίας για ζάχαρη και καφεΐνη.

Βουρτσιστείτε
Κάθε πρωί, αφιερώστε λίγα λεπτά για να τρίψετε το σώμα σας με μια βούρτσα σώματος (αγοράστε μια καλής ποιότητας με σκληρές τρίχες) πριν το ντους. Τρίψτε όλο το σώμα με μεγάλες κυκλικές κινήσεις, με φορά προς την καρδιά, ξεκινώντας από τις πατούσες και ανεβαίνοντας προς τα πάνω. Έτσι, θα βοηθήσετε το δέρμα σας να καθαρίσει, ενισχύοντας παράλληλα την κυκλοφορία του αίματος.

Αποκτήστε έξτρα ενέργεια
Ξαπλώστε στο πάτωμα με τα πόδια (τις γάμπες και τους μηρούς) τεντωμένα στον τοίχο (να δημιουργούν ορθή γωνία με το πάτωμα) και ενωμένα μεταξύ τους, αφού τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι κάτω από τη λεκάνη σας (όχι κάτω από τη μέση). Προσπαθήστε να κρατήσετε τους γλουτούς κοντά στον τοίχο. Τα χέρια να βρίσκονται μακριά από το σώμα και οι παλάμες να κοιτάζουν προς το ταβάνι. Αναπνεύστε ήρεμα από τη μύτη για 10΄. Όταν τα πόδια βρίσκονται πάνω από το ύψος του κεφαλιού, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος στον κορμό και στον εγκέφαλο, ενώ η αναπνοή από τη μύτη είναι πιο αποτελεσματική για την οξυγόνωση και τη χαλάρωση του σώματος.

Top tip
Καθώς κοιμάστε, οι τoξίνες συσσωρεύονται στην επιφάνεια της γλώσσας. Τα προϊόντα καθαρισμού της γλώσσας που κυκλοφορούν στην αγορά θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε όχι μόνο από τις τοξίνες, αλλά και από τη δυσάρεστη αναπνοή, που οφείλεται συνήθως στα βακτήρια που δημιουργούνται από τα υπολείμματα των τροφών. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κοίλη (εσωτερική) πλευρά ενός κουταλιού για να ξύσετε ελαφρά τη γλώσσα σας. Μπορεί να σας φαίνεται λίγο παράξενο, είναι όμως ένας πραγματικά εύκολος τρόπος να διώξετε τις τοξίνες από το σώμα σας.
Πηγή :http://www.ygeia-evexia.gr

No comments:

Post a Comment