Sunday, November 18, 2012

GDA’s: Τι είναι και σε τι μας χρησιμεύουν;

Οι ετικέτες τροφίμων αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του καταναλωτή. Εκτός από την ονομασία πώλησης, τα συστατικά, την καθαρή ποσότητα, τη χρονολογία ελάχιστης διατήρησης, παρέχουν και πληροφορίες σχετικά με την ενέργεια που παρέχει το τρόφιμο, την περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά και διευκολύνουν την κατάλληλη επιλογή από τον καταναλωτή σύμφωνα με τις προσωπικές του ανάγκες. Από τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται, ωστόσο, ότι οι πληροφορίες που παρέχονται στις συσκευασίες των προϊόντων είναι μάλλον δυσνόητες για το μέσο καταναλωτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη έρευνα του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων σχετικά με τις ετικέτες τροφίμων, βρέθηκε ότι το καταναλωτικό κοινό δεν είναι εξοικειωμένο με τις διατροφικές πληροφορίες στις ετικέτες των τροφίμων και ότι μόνο το 30% είναι σε θέση να κατανοήσει τις πληροφορίες που δίνονται.

Το νέο λοιπόν σύστημα αναγραφής των ετικετών GDAs (Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη) που έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιείται σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει σαν στόχο την καλύτερη, πιο εύκολη και άμεση πληροφόρηση των καταναλωτών για ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη (GDAs) είναι ένας οδηγός για την ενέργεια (θερμίδες) και την ποσότητα άλλων διατροφικών συστατικών όπως του συνολικού λίπους, κορεσμένων λιπαρών, σακχάρων και νατρίου (αλατιού) και φυτικών ινών. Σημαντικών διατροφικών παραμέτρων δηλαδή, που σχετίζονται με την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Έτσι ο καταναλωτής μπορεί να συγκρίνει διαφορετικά προϊόντα και τελικά να επιλέξει με γνώμονα την παράμετρο που θεωρεί περισσότερο σημαντική για τη διατροφή και την υγεία του.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη για τους άντρες και τις γυναίκες αντίστοιχα, τόσο για την ενέργεια (θερμίδες), όσο και για τα υπόλοιπα διατροφικά συστατικά. Οι τιμές υπολογίζονται βάση ενός υγιούς ενήλικα άντρα και γυναίκα αντίστοιχα, μέσου βάρους και ύψους.


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Άνδρες Γυναίκες
Ενέργεια (θερμίδες) 2500 2000
Λιπαρά (γρ) 95 70
Κορεσμένα λιπαρά (γρ) 30 20
Υδατάνθρακες (γρ) 300 230
Συνολικά σάκχαρα (γρ) 120 90
Πρωτεΐνες (γρ) 55 45
Φυτικές ίνες (γρ) 24 24
Νάτριο (γρ) 2,4 2,4
Αλάτι (γρ) 6 6

Ωστόσο για λόγους απλοποίησης των πληροφοριών που περιέχονται στις ετικέτες των τροφίμων, αλλά και για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα ξεπερνιούνται οι ενδεικτικές προσλήψεις συστατικών, που η υπέρμετρη κατανάλωσή τους επιβαρύνει την υγεία,  επιλέχθηκε να προβάλλονται στις ετικέτες τροφίμων τα GDA’s των γυναικών.

Στο παράδειγμα που ακολουθεί αναλύονται οι πληροφορίες που παρέχονται από ένα τυχαίο τρόφιμο που παρέχει διατροφικές πληροφορίες σύμφωνα με το σύστημα των GDA’s.



Το συγκεκριμένο τρόφιμο παρέχει 91 θερμίδες ανά προτεινόμενη μερίδα που καλύπτει το 5% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης (GDA’s), δηλαδή των 2000 θερμίδων που χρειάζεται μια μέση γυναίκα καθημερινά. Επίσης, η προτεινόμενη μερίδα του τροφίμου καλύπτει το 2% της ενδεικτικής ημερήσιας πρόσληψης για τα σάκχαρα, 1% για το λίπος, 1% για το κορεσμένο λίπος, 7% για το νάτριο (αλάτι) και το 11% για τις φυτικές ίνες.

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν ακόμα και αν δεν θα μπορούσε να κατανοήσει ο καταναλωτής τις ποσότητες των συστατικών σε γραμμάρια και τι ακριβώς σημαίνουν αυτές για τη συνολική του διατροφή, με το νέο σύστημα αναγραφής των ετικετών GDA, μπορεί να ελέγχει τι ποσοστό της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης έχει καλύψει. Έτσι, τόσο ο ποιοτικός όσο και ο ποσοτικός έλεγχος του τροφίμου από τον καταναλωτή διευκολύνεται με στόχο να επιτύχει μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή.

Πηγή : http://www.dirollo.gr

No comments:

Post a Comment