Sunday, November 18, 2012

Το τυρί στο μικροσκόπιο!

Το τυρί εκτός από πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες μας προσφέρει και πολύτιμα μικρο-θρεπτικά συστατικά, δηλαδή συστατικά που αν και το σώμα μας τα χρειάζεται σε πολύ μικρές ποσότητες είναι ευεργετικά για την ομαλή λειτουργία του… ποια είναι αυτά;

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία στο τυρί

Το γάλα που χρησιμοποιείται, η μέθοδος παρασκευής του τυριού, οι μικροοργανισμοί που χρησιμοποιήθηκαν για τη ζύμωση και την ωρίμανσή του καθώς και η διάρκεια ωρίμανσης επηρεάζει την περιεκτικότητα του τυριού σε μικροθρεπτικά συστατικά.

Ξεκινώντας με τις βιταμίνες, η μεταφορά του λίπους από το γάλα στο τυρί έχει και τη θετική της πλευρά εφόσον μαζί με το λίπος μεταφέρονται και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες του γάλακτος και κυρίως η βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α λαμβάνει μέρος σε διεργασίες που αφορούν τη λειτουργία της όρασης και μάλιστα συνδέεται με την ομαλή λειτουργία της νυχτερινής όρασης. Παράλληλα, συμμετέχει στην ανάπτυξη και στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες που παραμένουν στον ορό του γάλακτος, κατά τη διάρκεια της παρασκευής του τυριού, ορισμένες από τις βιταμίνες τους συμπλέγματος Β παραμένουν διατηρούν τη θέση τους στη διατροφική αξία του τυριού και κυρίως η βιταμίνη Β12 και η ριβοφλαβίνη (Β2). Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μάλιστα παρέχουν το 25% ή και περισσότερο της συνολικής πρόσληψης της ριβοφλαβίνης στις περισσότερες δίαιτες, ενώ η Β12 βρίσκεται μόνο σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα.

Η εξέχουσα ωστόσο σημασία του τυριού στη διατροφή μας οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία και κυρίως το ασβέστιο αλλά και σε ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος. Το περιεχόμενο των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με τη διαδικασία παρασκευής και τη διάρκεια της ωρίμανσης με τα κίτρινα τυριά να λαμβάνουν την πρώτη θέση σε περιεκτικότητα σε ασβέστιο και να ακολουθούν έπειτα τα λευκά. Το ασβέστιο αποτελεί βασικό συστατικό για την υγιή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών στην παιδική και εφηβική ηλικία, ενώ συμβάλλει στη συντήρηση της πυκνότητας των οστών μας  κατά την ενήλικη ζωή. Η υψηλή περιεκτικότητα του τυριού σε ασβέστιο σε συνδυασμό με την απουσία της λακτόζης του γάλακτος το καθιστά σημαντική πηγή ασβεστίου για τα άτομα με δυσανοχή στη λακτόζη. Ο φώσφορος και το μαγνήσιο αποτελούν δύο ακόμη σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά του τυριού. Ο φώσφορος συμμετέχει στη δομή των οστών και των κυττάρων μας, ενώ επιτελεί σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας και την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό. Το μαγνήσιο από την άλλη αποτελεί επίσης σημαντικό συστατικό των οστών, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει στην λειτουργία των μυών και σε λειτουργίες του μεταβολισμού.
Το νάτριο αποτελεί ένα ακόμη συστατικό των τυριών καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγρασίας, την υφή, τη γεύση αλλά και την ασφάλεια του τυριού. Η περιεκτικότητα των τυριών ποικίλει, καθώς η προσθήκη χλωριούχου νατρίου αποτελεί προαιρετικό προστιθέμενο συστατικό κατά την παρασκευή του τυριού.

Πηγή : http://www.dirollo.gr

No comments:

Post a Comment