Sunday, November 18, 2012

Τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής που την κάνουν τόσο σημαντική

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι ένα μοντέλο διατροφής που έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την ευεργετική συνεισφορά που έχει στη διατήρηση της καλής υγείας και στην επίτευξη της μακροζωίας.

Η πρώτη φορά που μελετήθηκε η Μεσογειακή Διατροφή, χρονολογείται στη δεκαετία του ’60, όταν παρατηρήθηκε ότι η συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων σε πληθυσμούς των μεσογειακών χωρών, όπως της Κρήτης, ήταν ιδιαίτερα μικρή. Σήμερα είναι γνωστό σε όλη την επιστημονική κοινότητα ότι οι πληθυσμοί που ακολουθούν τη Μεσογειακή Διατροφή εμφανίζουν χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνους και έχουν αυξημένο προσδόκιμο  ζωής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν τα επιστημονικά ευρήματα που δείχνουν ότι η τήρηση των αρχών της Μεσογειακής διατροφής συμβάλλει και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Αν και  θα περίμενε κανείς ότι στην Ελλάδα θα τηρούσαμε τις αρχές που προτείνει το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής, στην πραγματικότητα τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι συνεχώς απομακρυνόμαστε από αυτή. Φυσικά η απομάκρυνση αυτή δεν μας στερεί μόνο τις γευστικές απολαύσεις που μπορούμε να κερδίσουμε συνδυάζοντας τα τρόφιμα της Μεσογειακής πυραμίδας, αλλά και μια μοναδική ποικιλία θρεπτικών συστατικών που ωφελούν την υγεία μας.

Η Μεσογειακή Διατροφή στηρίζεται στην άφθονη και καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μη επεξεργασμένων δημητριακών ολικής άλεσης, ελαιόλαδου και γαλακτοκομικών προϊόντων με έμφαση στο τυρί. Συστήνεται η μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των προϊόντων του και η αντικατάσταση του με περισσότερο ψάρι και πουλερικά για να αποφύγουμε την υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Στις βασικές αυτές κατηγορίες τροφίμων, έρχονται να προστεθούν οι ξηροί καρποί και το κόκκινο κρασί σε μέτριες ποσότητες. Χαρακτηριστικό της Μεσογειακής πυραμίδας είναι ότι ενσωματώνει σε όλες αυτές τις προτάσεις για κατανάλωση τροφίμων, την τακτική άσκηση και τη σωστή ενυδάτωση.

Έτσι, η μεσογειακή διατροφή συνδυάζει τα ευεργετικά αποτελέσματα των φυτικών ινών, της καλής ποιότητας των λιπαρών (κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), και μιας πληρέστατης γκάμας βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών ουσιών (φλαβονοειδή και πολυφαινόλες).
Η λύση λοιπόν για να εξασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε όλα αυτά τα προστατευτικά συστατικά δεν βρίσκεται μόνο στην κατανάλωση μιας ομάδας τροφίμων. Δεν  υπάρχει κανένα τρόφιμο που να συνδυάζει όλες αυτές τις ιδιότητες. Το μυστικό είναι στο συνδυασμό και τη συχνότητα κατανάλωσης των τροφίμων που προτείνει η Μεσογειακή Διατροφή. Το κοκτέιλ των προστατευτικών ουσιών που περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα διασφαλίζει ότι παρέχουμε στον οργανισμό μας μια ασπίδα προστασίας από σοβαρά νοσήματα και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Ένα ερώτημα που γεννάται είναι εάν μπορούν τρόφιμα που δεν ανήκουν στη Μεσογειακή διατροφή, να ενταχθούν σε ένα διευρυμένο μοντέλο Μεσογειακής Δίαιτας. Η απάντηση είναι πως ναι. Στο τόσο οικείο σε εμάς σύστημα διατροφής, φυσικά και θα μπορούσαμε να ενσωματώσουμε συνήθειες άλλων λαών ή κάποια αγαπημένα μας τρόφιμα αρκεί να τα καταναλώνουμε με μέτρο και συμπληρωματικά των βασικών τροφίμων της Μεσογειακής Διατροφής. Ας μην ξεχνάμε ότι βασική αρχή της ισορροπημένης διατροφής είναι η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων.

Πηγή : http://www.dirollo.gr

No comments:

Post a Comment