Sunday, November 18, 2012

Σωστή διατροφή και στο ταξίδι!

Το ταξίδι συχνά ελλοχεύει κινδύνους και για τη σιλουέτα σας. Η διατροφή στο αυτοκίνητο ή στις καντίνες ίσως τελικά να αποβεί μοιραία, εφόσον μπορεί να καθορίσει και τον τρόπο με τον οποίο θα κυλήσουν οι «διατροφικές σας διακοπές». Ποια είναι λοιπόν τα σημεία εκείνα που θα κάνουν τη μετάβασή σας  ομαλή;

Διατροφή στο αυτοκίνητο
Όταν το τετράτροχο όχημα μετατρέπεται σε δεύτερο σπίτι μας, τι πιο φυσιολογικό απ’ το να «αρπάξουμε»  κάτι να φάμε μπροστά στο τιμόνι;  Στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού η προσοχή μας είναι στραμμένη στην οδήγηση με αποτέλεσμα να τρώμε ασυναίσθητα,  χωρίς να μασάμε καλά το φαγητό μας, χάνοντας ταυτόχρονα τον έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνουμε. Το αποτέλεσμα; Νιώθουμε φούσκωμα και δυσφορία, χωρίς να έχουμε καλά καλά καταλάβει πότε και πως ικανοποιήσαμε το αίσθημα του κορεσμού, ενώ παράλληλα, φορτώνουμε το σώμα με περίσσιες θερμίδες.
Οργανώστε λοιπόν τα γεύματα της ημέρας πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Προγραμματίστε τις στάσεις σας για τα γεύματα ή τα σνακ που θα κάνετε. Έτσι, δεν θα ξεφύγετε από το διατροφικό σας «προϋπολογισμό», ενώ ταυτόχρονα θα κάνετε τις πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων και όχι αυτές των περισσοτέρων θερμίδων.
Το snack.. της καντίνας
Τα φαγητά στις καντίνες συχνά παρασκευάζονται με κακής ποιότητας υλικά και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βλαβερό, κορεσμένο λίπος. Αν δεν μπορείτε να την αποφύγετε, φροντίστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή, αγοράζοντας  τρόφιμα ή ροφήματα που σας παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και όχι μόνο ενέργεια.
Αν πάλι θέλετε να είστε σίγουροι πως καταναλώνετε ένα γεύμα ποιοτικό, που ταυτόχρονα είναι χαμηλό σε κορεσμένο λίπος, φροντίστε να έχετε «εφοδιαστεί» με snacks που έχετε παρασκευάσει οι ίδιοι στο σπίτι. Ένα τοστ με κίτρινο τυρί χαμηλών  λιπαρών ή 2-3 crackers με 2-3 βερίκοκα και ένα ροδάκινο, αποτελούν εξαιρετικά snacks που θα «κόψουν» την πείνα και θα σας χαρίσουν γευστική ικανοποίηση και θρεπτικά συστατικά με λιγότερες θερμίδες.
Κάντε μικρά και συχνά γεύματα
Όταν το ταξίδι είναι μεγάλο συχνά κάνουμε μία μόνο στάση στην οποία τρώμε το κύριο και μεγαλύτερο γεύμα. Τα μεγάλα γεύματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δεν συστήνονται, αφού «βαραίνουν» αρκετά το σώμα. Όταν μάλιστα είστε ο οδηγός της παρέας, τότε πιθανότατα θα δυσκολέψουν τη διαδρομή σας, καθώς ο οργανισμός «επικεντρώνεται» στη διαδικασία της πέψης και αιματώνει το στομάχι, «παραμελώντας» τον εγκέφαλο. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται η αντίληψη, η προσοχή και τα αντανακλαστικά, καθιστώντας την οδήγηση επικίνδυνη. Προτιμήστε μικρά και συχνά γευματάκια και επιλέξτε να καταναλώσετε το μεγάλο γεύμα μετά την άφιξη στον προορισμό σας.
Καλό σας ταξίδι!
 Πηγή : http://www.dirollo.gr

No comments:

Post a Comment