Friday, November 23, 2012

5+1 τροφές για να ικανοποιήσετε υγιεινά τη λαχτάρα σας για αλάτι

Η λαχτάρα μας για αλμυρά τρόφιμα, ίσως φαίνεται αρκετά ακίνδυνη, τουλάχιστον σε σύγκριση με εκείνη για τα γλυκά. Κι όμως, το πολύ αλάτι μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της κατακράτησης υγρών. Δείτε με ποια τρόφιμα μπορείτε να ικανοποιήσετε υγιεινά τη λαχτάρα σας για αλάτι.


Όποτε λαχταράτε κάτι αλμυρό, δε σημαίνει ότι πρέπει να φάτε εκείνη τη μεγάλη σακούλα με τα πατατάκια που κρύβετε στο ντουλάπι. Υπάρχουν αρκετά υγιεινά τρόφιμα που περιέχουν αλάτι, καθώς και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Αν και οι περισσότεροι από εμάς προσλαμβάνουμε αρκετό αλάτι από τη διατροφή μας, μερικές φορές νιώθουμε να θέλουμε κι άλλο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν χάνεται νάτριο μέσω του ιδρώτα. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας αρνητικά. Γι’ αυτό θα πρέπει να τρώμε αλμυρά τρόφιμα με μέτρο, αλλά και κάνοντας τις σωστές επιλογές.
Όταν νιώσετε λαχτάρα για κάτι αλμυρό, αρχικά πιείτε ένα ποτήρι νερό. Μερικές φορές οι λιγούρες για αλμυρά σνακ, είναι αποτέλεσμα της αφυδάτωσης. Δώστε στον εαυτό σας περίπου 10 λεπτά για να δείτε αν νιώθετε καλύτερα. Αν όχι, δοκιμάστε κάποια από τις παρακάτω τροφές για να διώξετε τη λαχτάρα σας με πιο υγιεινό τρόπο:
 
1. Popcorn: Τα popcorn είναι ένα αγαπημένο και υγιεινό σνακ. Μπορείτε να φάτε αρκετά μεγάλες ποσότητες, χωρίς να προσλάβετε πολλές θερμίδες. Προτιμήστε να τα φτιάχνετε μόνοι σας και αποφύγετε το βούτυρο και το πολύ αλάτι. Προτιμήστε να τα νοστιμίσετε με κανέλα, σκόρδο σε σκόνη ή κόκκινο πιπέρι.
 
2. Τουρσί: Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας τουρσί, ανάλογα με τα γούστα σας. Οι επιλογές που έχετε είναι πολλές: κουνουπίδι, πιπεριές, αγγουράκια, κάππαρη, καρότα, σελινόριζα, μικρές ντοματούλες κ.ά. Αν αγοράσετε πάντως, προσέξτε τις ετικέτες της συσκευασίας σχετικά με την ποσότητα του αλατιού που περιέχουν.
 
3. Κουλούρια ολικής άλεσης: Μπορείτε να επιλέξετε από διάφορα είδη, όπως πολύσπορα κριτσίνια, pretzels ολικής άλεσης κ.ά. Μπορείτε να βουτάτε τα κουλούρια σε αρωματισμένο χούμους ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυρί.

4. Ελιές: μας προσφέρουν πολύτιμα συστατικά όπως βιταμίνες (Α και Ε), καροτένια και στοιχεία όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, αλλά επίσης είναι μια καλή πηγή λίπους, γι’ αυτό θα πρέπει να τις καταναλώνουμε με μέτρο.
 
5. Ξηροί καρποί και σπόροι: παρά το γεγονός ότι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιοι σε θερμίδες και λίπος, μπορούν επίσης να ικανοποιήσουν τη λαχτάρα μας για αλάτι. Είναι επίσης πλούσιοι σε πρωτεΐνες και περιέχουν υγιή ακόρεστα λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των ω-3-λιπαρών οξέων.
 
6. Τυρί Cottage: τα περισσότερα τυριά δεν είναι μόνο πλούσια σε νάτριο, αλλά και σε κορεσμένα λίπη και θερμίδες. Το τυρί cottage έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, αλλά προσφέρει περισσότερα θρεπτικά οφέλη, όπως ασβέστιο, αλλά και φώσφορο, βιταμίνη Α, κάλιο και φυλλικό οξύ.
Γενικά να προτιμάτε το θαλασσινό αλάτι, αντί του επιτραπέζιου αλατιού, καθώς διατηρεί το μαγνήσιο, το ασβέστιο και τα άλλα ιχνοστοιχεία που εκ φύσεως περιέχει.

Πηγή : http://www.clickatlife.gr

No comments:

Post a Comment