Tuesday, November 13, 2012

Όταν οι καλές προθέσεις έχουν άσχημα αποτελέσματα

Όταν οι καλές προθέσεις έχουν άσχημα αποτελέσματα
Μειώσατε το μέγεθος των μερίδων που καταναλώνετε, αγοράζετε προϊόντα μόνο χαμηλά σε λιπαρά, εγκαταλείψατε την ελεύθερη μέρα του σαββατοκύριακου και παρ’ όλα αυτά δε χάνετε βάρος! Θέλετε να μάθετε γιατί; Ανακαλύψτε ποια είναι εκείνα τα πράγματα που σαμποτάρουν τη δίαιτά σας!
Τρώτε κουάκερ για πρωινό ή παίρνετε ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα για σνακ στη δουλειά; Τότε ανήκετε σ’ εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που έχουν υιοθετήσει κάποιες υγιεινές διατροφικές συνήθειες στην προσπάθειά σας να κάνετε τη διατροφή σας πιο ισορροπημένη. Αλλά αν το βάρος σας εξακολουθεί να ανεβαίνει, είναι γιατί όλες αυτές οι καλές προθέσεις που έχετε προσθέτοντας υγιεινές επιλογές στη διατροφή σας στην πραγματικότητα σαμποτάρουν τα σχέδιά σας χωρίς καν να το καταλαβαίνετε.
Όπως λένε και οι διατροφολόγοι, το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούμε να τρώμε μεγάλες μερίδες από τα «καλά» φαγητά. Κι όμως και αυτά τα φαγητά έχουν θερμίδες και μάλιστα ικανές να μας κάνουν να βάλουμε επιπλέον βάρος. Από την άλλη αποκλείοντας τροφές ή κάνοντας τη δίαιτά σας πολύ περιορισμένη σε επιλογές, επίσης μπορεί να σας οδηγήσει στην αποτυχία.
Τι να κάνετε; Σίγουρα δεν είναι η λύση να σταματήσετε να τρώτε υγιεινά! Διαβάστε ποιες είναι οι παγίδες που πρέπει να αποφεύγετε και κάντε τη διατροφή σας σύμμαχο για την καλή υγεία και το ιδανικό βάρος.

  1. 1η υγιεινή συνήθεια
Προϊόντα χαμηλών λιπαρών
Το σαμποτάζ: συνήθως τα προϊόντα που είναι επεξεργασμένα ώστε να είναι χαμηλά σε λιπαρά περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα απλών υδατανθράκων, γιατί περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης ή υποκατάστατου για να βελτιωθεί η γεύση τους. Έτσι όχι μόνο τρώτε πολύ περισσότερη ζάχαρη από το κανονικό αλλά πεινάτε και πιο γρήγορα! Έτσι, τρώτε και πάλι με αποτέλεσμα να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες.
Υγιεινή επιλογή: προτιμήστε τα προϊόντα με πλήρη λιπαρά και καταναλώστε τα σε μικρότερες ποσότητες. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μείνετε για περισσότερη ώρα χορτάτοι, αφού τα λιπαρά χρειάζονται περισσότερη ώρα για να χωνευθούν και συγχρόνως θα τρώτε κάτι που σας ικανοποιεί γευστικά.
Έξυπνη ανταλλαγή: προτιμήστε 1 πλήρες γιαούρτι την ημέρα, από 2 χαμηλών λιπαρών και γλιτώστε 50 θερμίδες.
Κέρδος σε θερμίδες 50

  1. 2η υγιεινή συνήθεια
Έχετε νερό πάνω στο γραφείο σας
Το σαμποτάζ: πάνω στο γραφείο σας υπάρχει πάντα ένα ποτήρι με νερό για να σας υπενθυμίζει ότι πρέπει να κρατάτε το σώμα σας επαρκώς ενυδατωμένο. Φυσικά και είναι σωστό, από τη μια, αυτό που κάνετε καθώς η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι ένα από τα βασικά βήματα για να είμαστε υγιείς, αλλά μήπως κάνει και κακό; Αντί να κάθεστε λοιπόν όλη μέρα στο γραφείο, κάθε μία ώρα ή όποτε το χρειάζεστε σηκωθείτε και πάτε μέχρι τη βρύση για να πιείτε το νερό σας. Με αυτόν τον τρόπο κάνετε καλό στην πλάτη σας και ταυτόχρονα κάνετε κάποια κίνηση ώστε ο οργανισμός σας να είναι σε εγρήγορση.
Υγιεινή επιλογή: δε χρειάζεται κατά τη διάρκεια του 8ωρου σας να πιείτε και 2 λίτρα νερό! Μπορείτε να στοχεύσετε στα 500ml και σιγά –σιγά να το αυξάνετε. Βάλτε υπενθύμιση στο κινητό σας ή στον υπολογιστή σας ώστε κάθε μια ώρα να χτυπάει και να σας θυμίζει ότι ήρθε η ώρα του ανεφοδιασμού!
Έξυπνη ανταλλαγή: 2 λεπτά περπάτημα για να πάτε μέχρι τη βρύση 6 φορές την ημέρα καίτε 120 θερμίδες!
Κέρδος σε θερμίδες 120

  1. 3η υγιεινή συνήθεια
Επιλέξτε υγιεινά σνακ
Το σαμποτάζ: αντικαταστήσατε τις σοκολάτες και τα μπισκότα με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα για να κάνετε τα σνακ σας πιο υγιεινά; Καλά κάνατε! Προσέξτε όμως την ποσότητα που καταναλώνετε από αυτά τα σνακ γιατί μπορεί να είναι πολύ θρεπτικά αλλά ταυτόχρονα είναι πλούσια και σε θερμίδες.
Υγιεινή επιλογή: αν θέλετε να καταναλώνετε σπόρους και ξηρούς καρπούς για σνακ, προτιμήστε να αγοράσετε τις ατομικές συσκευασίες αντί πέφτετε με τα μούτρα στην οικογενειακή συσκευασία. Προτιμήστε να τρώτε όχι πάνω από μια χούφτα την ημέρα για να περιορίσετε την πρόσληψη λίπους και θερμίδων. Επίσης κάποιες μέρες αντικαταστήστε τα με φρούτα ή ωμά λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε νερό και θα σας χορτάσουν περισσότερο.
Έξυπνη ανταλλαγή: 1 μήλο, 1 μέτρο καρότο και λίγο σέλινο μαζί με λίγη σάλτσα αντί για 50γραμ. σπόρων ή ξηρών καρπών θα σας γλιτώσουν από 185 θερμίδες
Κέρδος σε θερμίδες 185

  1. 4η υγιεινή συνήθεια
Φάτε μικρότερες μερίδες
Το σαμποτάζ: το να μειώσετε το μέγεθος της μερίδας που καταναλώνετε σας φαίνεται ιδανικό αφού θα μπορείτε να τρώτε ότι επιθυμείτε, ακόμα και delivery με τους φίλους, χωρίς να νιώθετε ότι περιορίζεστε ή ότι βάζετε βάρος. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Στην πραγματικότητα χάνουμε πιο αποτελεσματικά βάρος όταν τρώμε 3 κύρια και ίδιας ποσότητας γεύματα την ημέρα. Οι μικρότερες μερίδες είναι πιθανότερο απλά να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο πεινασμένους και να καταλήγετε να τρώτε πολλά σνακ ανάμεσα στα μικρά σας γεύματα.
Υγιεινή επιλογή: αν μείνετε στην καθορισμένη μερίδα του γεύματος είναι λιγότερο πιθανό το απόγευμα να αποζητήσετε το μπισκότο. Για να καταλάβετε περίπου το μέγεθος των μερίδων, μια μερίδα μακαρόνια έχει περίπου το μέγεθος μιας μπάλας του τένις, μια μερίδα τυρί το μέγεθος ενός σπιρτόκουτου και μερίδα κρέας ή ψάρι το μέγεθος ενός χαρτιού τράπουλας. Και προσοχή, μια μερίδα λαχανικών δεν πρέπει να ξεπερνάει το μέγεθος μιας μονής χούφτας!
Έξυπνη ανταλλαγή: τρώγοντας σταθερές μερίδες από λαχανικά, κρέας και ζυμαρικά αντί για μισή μερίδα από οποιοδήποτε φαγητό -συν το συνοδευόμενο σνακ σοκολάτας για να ξεγελάσετε το στομάχι σας που γουργουρίζει – σας γλιτώνει από 100 θερμίδες.
Κέρδος σε θερμίδες 100

  1. 5η υγιεινή συνήθεια
Λέτε «όχι» στα γλυκάκια
Το σαμποτάζ: αποκλείοντας από τη διατροφή σας τροφές μπορεί να είναι πολύ περιοριστικό. Είναι στην ανθρώπινη φύση να θέλει τα πράγματα που δε μπορεί να έχει, έτσι όταν κόβετε εντελώς τη σοκολάτα που λατρεύετε θα δυσκολευτείτε να αγνοήσετε την επιθυμία σας γι’ αυτή όταν έρθει. Θα είναι θέμα χρόνου να υποκύψετε στην επιθυμία σας, και δυστυχώς όταν το κάνετε είναι πιθανό να φάτε πολύ παραπάνω απ’ ότι πρέπει.
Υγιεινή επιλογή: μην κάνετε τα γλυκά εχθρούς, γιατί τίποτα δεν πρέπει να είναι απαγορευμένο. Απλά προσπαθήστε να τρώτε με μέτρο. Προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα σε 50γρ. την εβδομάδα και θα δείτε ότι σύντομα αυτή η ποσότητα θα είναι αρκετή.
Έξυπνη ανταλλαγή: μην αγοράζετε μια μεγάλη σοκολάτα με την προϋπόθεση ότι θα τη φυλάξετε για άλλη φορά. Αγοράστε μόνο την ποσότητα που πρέπει να φάτε ώστε να μειώσετε την πιθανότητα να ξεφύγετε!
Κέρδος σε θερμίδες 380

Οι εχθροί της δίαιτας
1. Η μαμά σας
Θέλετε να χάσετε 2-5 κιλά που βάλατε πρόσφατα και η μαμά σας επιμένει ότι δε χρειάζεται αλλά είστε μια χαρά! Και αντί να σας ενθαρρύνει, σας δελεάζει με διάφορες λιχουδιές.
Περιορίστε τη ζημιά: αρνηθείτε πεισματικά την επιπλέον μερίδα από το αγαπημένο σας φαγητό και γλιτώστε τουλάχιστον 200 θερμίδες!
2. Ο σύντροφος σας
Έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες όταν γίνονται ζευγάρι αυτομάτως παχαίνουν. Από αυτό όμως υποφέρουν περισσότερο οι γυναίκες, γιατί πλέον τρώνε αντρικές μερίδες!
Περιορίστε τη ζημιά: είναι ίσως το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να είστε ίσοι! Μείνετε στις μερίδες που τρώγατε όταν ήσασταν μόνη και γλιτώστε μέχρι και 1000 θερμίδες!
3. Τα παιδιά σας
Τρώγοντας τα αποφάγια των παιδιών σας μπορεί να σας επιβαρύνει με περίπου 200 επιπλέον θερμίδες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα!
Περιορίστε τη ζημιά: μόλις σιγουρευτείτε ότι έχουν τελειώσει το φαγητό τους βάλτε το σε ένα ταπεράκι για την επόμενη μέρα στο σχολείο ή αν είναι τόσο λίγο, μην το λυπηθείτε να το δώσετε στο αδέσποτο ζωάκι! Έτσι θα γλιτώσετε και 200 θερμίδες
Σύνολο θερμίδων: 1400 θερμίδες!

No comments:

Post a Comment