Sunday, November 18, 2012

Τροφές συνώνυμες με το αδυνάτισμα (& νόστιμες)!

Αν θέλεις να χάσεις κιλά, υπάρχουν κάποιες τροφές που είναι τόσο πανίσχυρες όσο και νόστιμες. Συνεργάστηκε η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στο ανοσοποιητικό σύστημα, ΜSc, BSc.

Κινόα 
Κινόα

Αδυνατιστικές υπερδυνάμεις Ως πλήρης πρωτεΐνη, έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζονται για τη δημιουργία μυϊκής μάζας, η οποία επιταχύνει το μεταβολισμό.

Η εκπληκτική απόδειξη Όσοι ακολουθούσαν υποθερμιδική διατροφή και κατανάλωναν 115 γραμμ. πρωτεΐνη την ημέρα έχασαν 22% περισσότερο λίπος έπειτα από 4 μήνες συγκριτικά με όσους κατανάλωναν 70 γραμμ. την ημέρα, σύμφωνα με την επιθεώρηση The Journal of Nutrition.

 Ακτινίδιο 
Ακτινίδιο
Αδυνατιστικές υπερδυνάμεις Ένα μεγάλο ακτινίδιο περιέχει 84 mg βιταμίνης C – πάνω από τις ημερήσιες ανάγκες σου. Η βιταμίνη C βοηθά στο σχηματισμό καρνιτίνης, μιας ένωσης που μεταφέρει λίπος στα μιτοχόνδρια των κυττάρων, όπου καίγεται για να παραχθεί ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Η εκπληκτική απόδειξη Οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C έκαιγαν 10% λιγότερο λίπος ανά κιλό σωματικού βάρους όταν περπατούσαν από αυτούς με φυσιολογικά επίπεδα, σύμφωνα με μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Όταν όμως λάμβαναν μία δόση βιταμίνης C, η καύση λίπους τετραπλασιαζόταν.


Αβγό  
Αβγό

Αδυνατιστικές υπερδυνάμεις Αυτή η κλασική επιλογή για πρωινό είναι υψηλής περιεκτικότητας σε χολίνη, μια ένωση που είναι γνωστό ότι μπλοκάρει την απορρόφηση των λιπών.

Η εκπληκτική απόδειξη Έπειτα από 8 εβδομάδες όσοι έκαναν δίαιτα και έτρωγαν 2 αβγά, ψωμί και ζελέ για πρωινό, πέντε φορές την εβδομάδα, έχασαν 65% περισσότερο βάρος απ’ όσους έτρωγαν πρωινό με τις ίδιες θερμίδες αλλά χωρίς αβγό, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση International Journal of Obesity.

 Ελαιόλαδο 
Ελαιόλαδο

Αδυνατιστικές υπερδυνάμεις Τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει μπορούν δυνητικά να μεταβάλλουν την έκφραση ορισμένων γονίδιων που σχετίζονται με την καύση και την αποθήκευση λίπους αλλά και το μεταβολικό σύνδρομο.

Η εκπληκτική απόδειξη Σε μελέτη στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine αποκαλύπτεται ότι όσοι ακολουθούσαν υποθερμιδική διατροφή, η οποία εστίαζε στα μονοακόρεστα λιπαρά, στις πρωτεΐνες και στους σύνθετους υδατάνθρακες, έχασαν σχεδόν το διπλάσιο βάρος από όσους κατανάλωναν τις ίδιες θερμίδες, αλλά λιγότερα λιπαρά και πρωτεΐνες και περισσότερους υδατάνθρακες.
Φακές  
Φακές

Αδυνατιστικές υπερδυνάμεις Τα όσπρια αυτά είναι πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο, έναν υδατάνθρακα που ενθαρρύνει την καύση λίπους και συρρικνώνει τα λιποκύτταρα.

Η εκπληκτική απόδειξη Όταν οι συμμετέχοντες σε μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο κατανάλωναν με κάθε γεύμα 5 γραμμμ. ανθεκτικού αμύλου –περίπου όσο περιέχουν 3/4 του φλιτζανιού φακές–, έκαιγαν 23% περισσότερο λίπος μέσα σε 24 ώρες από όταν έτρωγαν ένα γεύμα χωρίς τέτοιο άμυλο.

Γιαούρτι 
Γιαούρτι

Αδυνατιστικές υπερδυνάμεις Το ημιάπαχο και το άπαχο στραγγιστό ή μη γιαούρτι περιέχει 20% ή περισσότερο από τις ημερήσιες ανάγκες σου σε ασβέστιο. Το μεταλλικό στοιχείο επιβραδύνει την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης που προωθεί τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα.

Η εκπληκτική απόδειξη Οι άνθρωποι που ακολουθούσαν υποθερμιδική διατροφή η οποία περιελάμβανε γιαούρτι έχασαν 81% περισσότερο λίπος από την περιοχή της κοιλιάς σε σχέση με αυτούς που ακολουθούσαν παρόμοιο πρόγραμμα διατροφής, αλλά χωρίς γιαούρτι, όπως συμπεραίνεται σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί.

Γλυκοπατάτα 
Γλυκοπατάτα

Αδυνατιστικές υπερδυνάμεις Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και καροτενοειδή που εξισορροπούν τα επίπεδα γλυκόζης και τη συνεχή έκκριση ινσουλίνης, που θεωρείται υπεύθυνη για αποθήκευση λίπους.

Η εκπληκτική απόδειξη Έπειτα από ένα πρωινό και ένα μεσημεριανό που περιείχε ανθεκτικό άμυλο οι συμμετέχοντες έτρωγαν 10% λιγότερες θερμίδες μέσα στις 24 επόμενες ώρες συγκριτικά με όταν έτρωγαν παρόμοια γεύματα με placebo, όπως δείχνει έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Surrey.

 Μήλο 
Μήλο

Αδυνατιστικές υπερδυνάμεις Τα 4 με 5 γραμμάρια φυτικές ίνες που περιέχει όχι μόνο είναι χορταστικές, αλλά βοηθούν στην αποβολή μέρους του λίπους και των θερμίδων που καταναλώνεις από άλλες τροφές. Δίνουν καλό αίσθημα κορεσμού και, λόγω των φυτικών ινών που εμπεριέχουν, εξισορροπούν τα επίπεδα γλυκόζης με αποτέλεσμα λιγότερη έκκριση ινσουλίνης, άρα και λιγότερη αποθήκευση λίπους στο επόμενο γεύμα.

Η εκπληκτική απόδειξη Οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα μήλο 15 λεπτά πριν από το γεύμα κατανάλωναν 187 λιγότερες θερμίδες συνολικά από αυτούς που δεν έτρωγαν τίποτα πριν, αναφέρεται σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας.
 Καυτερή πιπεριά 
Καυτερή πιπεριά

Αδυνατιστικές υπερδυνάμεις Η καψαϊκίνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό, ενώ παράλληλα μπορεί να αυξήσει και το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την όρεξη.

Η εκπληκτική απόδειξη Ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Βισόζα στη Βραζιλία διαπίστωσαν ότι μία κουταλιά της σούπας με ψιλοκομμένη πράσινη καυτερή πιπεριά, είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή αύξηση του μεταβολισμού κατά 23%.
 Άγριος σολομός 
Άγριος σολομός

Αδυνατιστικές υπερδυνάμεις Τα λιπαρά οξέα Ω-3 που περιέχει θα σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις πιο αποτελεσματικά τα παχάκια. Μεταβάλλουν την έκφραση ορισμένων γονιδίων, αναγκάζοντας τον οργανισμό να καίει λίπος παρά να το αποθηκεύει.

Η εκπληκτική απόδειξη Σε μελέτη που ανέλυσε τη διατροφή 35 χιλιάδων γυναικών, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Public Health Nutrition, εκείνες που έτρωγαν λιπαρά ψάρια, όπως σολομό, δύο με τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν χαμηλότερους βασικούς μεταβολικούς δείκτες, ένα συνήθη τρόπο μέτρησης του σωματικού λίπους.

Πηγή : http://www.shape.gr

No comments:

Post a Comment