Saturday, November 24, 2012

Γεύμα στο χώρο της εργασίας


faghto sthn ergasiaΗ κατανάλωση ενός γεύματος από το σπίτι, στο χώρο εργασίας τείνει να υιοθετηθεί από τους εργαζόμενους ολοένα και περισσότερο, στα πλαίσια ενός υγιεινότερου και οικονομικότερου τρόπου διατροφής. Αυτό το μοντέλο προϋποθέτει ότι τα 3 κύρια γεύματα γίνονται περίπου ανά 6 ώρες ξεκινώντας από το πρωινό και ενδιάμεσα υπάρχουν μικρά σνακ με χαμηλά λιπαρά.
Με αυτό το τρόπο αποτρέπονται τόσο υπογλυκαιμικά όσο και υπερφαγικά επεισόδια, αφού το ζάχαρο μένει σταθερό κατά την διάρκεια της ημέρας. Τα πιο σημαντικά αποτελέσματα είναι καλύτερος έλεγχος του βάρους, μείωση του στρες, αύξηση της απόδοσης και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο.
Για να γίνει αυτό εφικτό και να βρεθούν οι κατάλληλες τροφές για τον κάθε εργαζόμενο ανάλογα με τον χώρο όπου απασχολείτε θα πρέπει να λάβουμε υπόψη παράγοντες όπως πρακτικότητα, συνθήκες υγιεινής, μέσα συντήρησης, χώρος προετοιμασίας και κατανάλωσης του γεύματος. Επιπλέον θα δούμε και γρήγορες λύσεις σε περίπτωση που δεν μπορεί να καταναλωθεί ένα κανονικό γεύμα.
Πρακτικές συμβουλές:
  • Το φαγητό θα πρέπει να είναι έτοιμο από την προηγούμενη ημέρα, είτε αφορά το γεύμα που κατανάλωσε η υπόλοιπη οικογένεια το προηγούμενο μεσημέρι είτε μπορεί να έχει μαγειρευτεί από το προηγούμενο βράδυ.
  • Θα πρέπει να τοποθετηθεί από το βράδυ σε ένα μπολ και να μπει στο ψυγείο.
  • Πολλά φαγητά με εξαίρεση τα ψάρια, θα μπορούσαν να καταναλωθούν και δεύτερη ημέρα.
  • Τα μπολ πρέπει να είναι μικρά και στεγανά. Η αγορά προσφέρει λύσεις όπως ένα μπολ με πολλούς χώρους που αποτρέπουν τον μεγάλο όγκο φορτίου κατά την μεταφορά.
  • Θα πρέπει επίσης τα μπολ να θερμαίνονται και σε φούρνου μικροκυμάτων.
  • Τα φαγητά που θα προτιμήσετε θα πρέπει να είναι πρακτικά κατά την μεταφορά και την συντήρηση. Σούπες και φαγητά με ελαφρώς μαγειρεμένο αυγό καλό είναι να αποφεύγονται π.χ. κοτόσουπα
  • Πρέπει να είναι ελαφρά γεύματα και να μην δημιουργούν άσχημα συναισθήματα όπως τυμπανισμό και μετεωρισμό.
Συνθήκες υγιεινής :
  • Για αποφυγή αλλοίωσης του φαγητού θα πρέπει η μεταφορά από το ένα ψυγείο στο άλλο να γίνεται σύντομα.
  • Αν δεν υπάρχει ψυγείο μια καλή λύση αποτελούν οι ισοθερμικές τσάντες, αφού το γεύμα μπορεί να παραμείνει σε σταθερή θερμοκρασία καθ' όλη την διάρκεια, το ίδιο ισχύει και αν δεν υπάρχει φούρνος.
  • Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή μεγάλες αποστάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης ισοθερμικές τσάντες.
  • Αν δεν υπάρχει χώρος εστίασης ,πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα πλαστικό σουπλά για να πλένεται αν πρόκειται το γεύμα να γίνει σε οποιοδήποτε τραπέζι ή γραφείο.
Φαγητά που δεν αλλοιώνονται εύκολα είναι :
Το μαγειρεμένο κρέας, το ρύζι, τα ζυμαρικά, η βραστή πατάτα, φυσικά το ψωμί και λαχανικά όπως ντομάτα, κουνουπίδι, μπρόκολο και η πολίτικη σαλάτα.
Το λεμόνι, το ξύδι, το αλάτι και το λάδι αποτελούν φυσικά συντηρητικά.
Τα λαδερά επίσης μπορούν να συντηρηθούν καλυτέρα με μια ισοθερμική τσάντα μεταφοράς. Συνήθως αυτά συνοδεύονται με τυρί το οποίο αν δεν το προσέξουμε μπορεί πολύ εύκολα να αλλοιωθεί όταν παραμείνει αρκετά εκτός ψυγείου. Μια λύση είναι τα ατομικά τυράκια σε περίβλημα κεριού που κυκλοφορούν σε μερίδες στα σούπερ μάρκετ.
Γρήγορες λύσεις:
Τα σάντουιτς τα οποία θα μπορούσαν να εμπεριέχουν αλλαντικά και τυρί με λίγο μαρούλι και ντομάτα αν υπάρχει ψυγείο.
Αν δεν υπάρχει ψυγείο μπορούμε να έχουμε είτε 2 αυγά βραστά στα οποία το κέλυφος πρέπει να αφαιρεθεί επιτόπου είτε 1 μερίδα κρέας μαγειρεμένο από την προηγούμενη ημέρα π.χ. 2 φέτες ψωμί ολικής του τοστ με ένα μπιφτέκι ή λίγο κοτόπουλο.
Άλλη επιλογή είναι οι κρύες σαλάτες. Σαλάτα με μακαρόνια και τυρί ή τόνο, η σαλάτα με το κοτόπουλο. Ο τόνος σε κονσέρβα μπορεί να ανοιχθεί και να προστεθεί επιτόπου ειδικά σε εξωτερικές υψηλές θερμοκρασίες .
Λύσεις τελευταίας στιγμής αποτελούν και οι ξηροί καρποί, τα ξερά φρούτα, το γιαούρτι, τα κράκερ, οι ρυζογκοφρέτες και τα αρτοσκευάσματα με αλεύρι ολικής ή πολύσπορο. Τα οποία μπορούν να καταναλωθούν ατομικά ή σε συνδυασμό.
Πολλά από αυτά μπορεί να υπάρχουν πάντα στο χώρο εργασίας ως λύση ανάγκης με ιδιαίτερη προτίμηση στους ξηρούς καρπούς αφού εμπεριέχουν αρκετή πρωτεΐνη και σε συνδυασμό με ξερά φρούτα, σταφίδες ή γιαούρτι μπορούν να αποτελέσουν ένα ελαφρύ γεύμα τέτοιο ούτως ώστε να μπορεί να μεταφερθεί το βασικό γεύμα 2.5-3 ώρες μετά.
Αν μέχρι να έρθει η ώρα του γεύματος φάτε κάτι περισσότερο, όπως για παράδειγμα ένα γλυκό ή αλμυρό κέρασμα π.χ. πιττάκια, και πάλι η βρώση του μεσημεριανού θα πρέπει να γίνει κανονικά αλλά με μείωση της μερίδας του γεύματος. Μπορούμε να μειώσουμε κυρίως τους υδατάνθρακές (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά ) αφού αυτά αποτελούνται κυρίως από σάκχαρα και άλευρα.
Τέλος υπάρχουν πολλά μαγειριά που μπορούν να προσφέρουν μαγειρευτό φαγητό και αποτελούν σαφώς καλύτερη λύση από το fast food.

No comments:

Post a Comment