Sunday, November 18, 2012

Κορεσμός το …. Ω στο αδυνάτισμα!

Εάν η πείνα θεωρείται το Α στο αδυνάτισμα ως το βιολογικό ένστικτο που μας οδηγεί στο φαγητό ο κορεσμός θεωρείται το Ω αφού αποτελεί το δεύτερο βιολογικό μήνυμα που μας δείχνει πότε πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε. Παρόλα αυτά το βιολογικό αυτό ρολόι φαίνεται πως όσο μεγαλώνουμε μπερδεύεται και συγχέει το μήνυμα της πείνας και του κορεσμού όταν παρεμβάλλονται άλλα μηνύματα όπως μυρωδιές, εικόνες, καταστάσεις που έχουμε συνδέσει αυτόματα με το φαγητό ή ακόμη και συναισθήματα. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επιδράσουν στο αίσθημα του κορεσμού και στο πόσο εύκολα μπορούμε να τον νιώσουμε.

Η ταχύτητα που τρώμε: Ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσει το μήνυμα του κορεσμού από το στομάχι στον εγκέφαλο υπολογίζεται πως είναι 20 λεπτά. Όταν καταναλώνουμε γρήγορα την τροφή μας το μήνυμα αυτό δεν προλαβαίνει να φτάσει έγκαιρα με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερη τροφή από αυτή που έχουμε ουσιαστικά ανάγκη. Ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε την ταχύτητα που καταναλώνετε το φαγητό είναι να ακουμπάτε συχνά το πιρούνι σας στο πιάτο.

Δώστε σημασία στη γεύση: Η ικανοποίηση της γεύσης παίζει σημαντικό ρόλο στον κορεσμό. Όταν η γεύση του φαγητού που καταναλώνουμε δεν είναι επαρκής τότε πολλές φορές οδηγούμαστε στο να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα από το τρόφιμο αυτό. Η θερμοκρασία του φαγητού παίζει σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της γεύσης και της οσμής του, ενώ όσο καλύτερα μασάμε την τροφή μας τόσο περισσότερο απελευθερώνονται οι γεύσεις στη στοματική μας κοιλότητα. Η κατανάλωση του φαγητού στη σωστή θερμοκρασία και η επαρκής μάσηση της τροφής είναι δύο ακόμη εργαλεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε καλύτερα τον κορεσμό μας.

Η συχνότητα των γευμάτων: Η απουσία συχνών γευμάτων συνδέεται με την υπερκατανάλωση φαγητού. Αντίθετα η παρουσία του πρωινού αλλά και συχνών γευμάτων μέσα στην ημέρα, μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα την πείνα και τον κορεσμό μας. Ο ημερήσιος αριθμός γευμάτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και διαφέρει από άτομο σε άτομο ένας γενικός κανόνας είναι 3-5 γεύματα ημερησίως.

Φυτικές ίνες και πρωτεΐνες: Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα ολικής άλεσης δημητριακά και αμυλούχα και τα όσπρια ανάμεσα στις άλλες ευεργετικές ιδιότητές τους έχουν την ικανότητα να προκαλούν κορεσμό. Αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση σαλάτας ή κάποιου λαχανικού στο πιάτο σας μαζί με το κυρίως γεύμα δε σας παρέχει απλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αλλά σας βοηθά να ελέγξετε και την ποσότητα του φαγητού με την οποία θα χορτάσετε. Παράλληλα, οι πρωτεΐνες ανήκουν στα θρεπτικά συστατικά που καθυστερούν την πέψη με αποτέλεσμα να συνδέονται με τον κορεσμό. Προσθέτοντας λοιπόν τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη όπως άπαχο κρέας ή τυρί μειωμένων λιπαρών σε ένα ελαφρύ γεύμα όπως η σαλάτα μπορείτε να χορτάσετε πιο γρήγορα.

Πηγή : http://www.dirollo.gr

No comments:

Post a Comment