Tuesday, November 13, 2012

Το κλειδί κατά του πάχους

Το κλειδί κατά του πάχους
Ο άνθρωπος από τη στιγμή της γέννησής του και αργότερα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του έχει ταυτίσει όλες τις σημαντικές, κοινωνικές και ευχάριστες στιγμές του με τη κατανάλωση φαγητού και ποτού. Το φαγητό και το ποτό δεν υπάρχουν απλά για να ικανοποιούν τις φυσικές μας ανάγκες αλλά είναι απόλυτα συνδεδεμένα με τις κοινωνικές δραστηριότητες (κάποια γιορτή, φιλική συνάντηση κ.α.). Αυτή η πολύ ωραία και ευχάριστη ανάγκη μας, με το πέρασμα των ετών και τις πολλές αλλαγές που έχουν γίνει στο καθημερινό τρόπο ζωής μας, έχει γυρίσει εναντίον μας δημιουργώντας μας πολλά προβλήματα ανάμεσα τους και τη παχυσαρκία.

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε αλλαγές στο καθημερινό τρόπο ζωής μας;
Πολλοί επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εξέλιξη του ανθρώπου σε όλους τους τομείς εξαρτάται από το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει. Οι πρόγονοι μας ζούσαν στη φύση, ήταν πολύ δραστήριοι και έτρωγαν υγιεινές τροφές (π.χ. ψάρια, καρπούς, φρούτα κα λαχανικά).Αυτές οι καθημερινές τους συνήθειες συνετέλεσαν σημαντικά στη διαμόρφωση του σώματος και του εγκεφάλου τους.
Από την άλλη μεριά ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει απλουστεύσει τη καθημερινότητα μας και αυτό τελικά λειτουργεί εναντίον μας. Συγκεκριμένα, ο σημερινός άνθρωπος δεν κινείται αρκετά και οι τροφές που καταναλώνει είναι πολύ επεξεργασμένες και ανθυγιεινές. Το θέμα όμως είναι πώς ότι είμαστε σήμερα βιολογικά οφείλεται στους προγόνους μας. Αυτό σημαίνει ότι έχει περάσει στο DNA μας εκείνος ο τρόπος ζωής και διαρκώς το σώμα μας ζητάει να επιστέψουμε σε αυτόν. Δηλαδή το σώμα μας περιμένει από εμάς να κινούμαστε για να βρούμε τη τροφή μας και πως μας βοηθάει να αποθηκεύσουμε ενέργεια, με τη μορφή του λίπους, μόνο σε περιόδους κινδύνου (π.χ. για κάποιους λόγους που δεν μπορούμε να αναζητήσουμε τη τροφή μας, σπάσιμο ποδιού). Στη σημερινή όμως εποχή, που έχουμε ελαττώσει κατά πολύ τη κίνησή μας, το σώμα μας παίρνει εσφαλμένα μηνύματα διαρκούς κινδύνου και αποθηκεύει λίπος, έτσι οδηγούμαστε στην παχυσαρκία.

Τι κάνουμε εμείς για αυτό;
Προσπαθούμε να θυμηθούμε λίγο την ανθρώπινη φύση μας. Δίνουμε κάποιες καλές συμβουλές για να το επιτύχουμε αυτό.
· Τρώμε συχνά και μικρά γεύματα και στα ενδιάμεσα φρούτα και λαχανικά
· Το 50% της διατροφής μας πρέπει να αποτελείται από φρούτα,λαχανικά,ξηρούς καρπούς, δημητριακά και ψάρια.
· Φροντίζουμε το φαγητό μας να μην μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες και    για πολύ ώρα. Να είναι ελαφρώς άψητο.
· Αποφεύγουμε τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, π.χ. ζάχαρη και γλυκαντικά.
· Πίνουμε νερό σε αφθονία
· Αυξάνουμε τη φυσική μας δραστηριότητα.

No comments:

Post a Comment