Sunday, November 18, 2012

9 τροφές για σίγουρο...αδυνάτισμα!

Για τη βελτίωση της ημερήσιας διατροφής σας, αλλά και για να χάσετε κάποια επιπλέον κιλά θα πρέπει να κάνετε γευστικές και θρεπτικές επιλογές.

Προσπαθείτε να χάσετε κιλά, αλλά ακόμη και μετά από καιρό προσπαθειών δεν έχετε καταφέρει να δείτε το επιθυμητό αποτέλεσμα; Θέλετε να βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας, αλλά δεν γνωρίζετε πως υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες τροφές που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες και θα σας κάνουν να νιώσετε πολύ πιο δυνατοί;
Για τη βελτίωση της ημερήσιας διατροφής σας, αλλά και για να χάσετε κάποια επιπλέον κιλά θα πρέπει να αντικαταστήσετε την πολυαγαπημένη σας συνήθεια να καταναλώνετε πρόχειρα και έτοιμα γεύματα, με κάποιες διαφορετικές γευστικές και θρεπτικές επιλογές.
Το click@Life σας παρουσιάζει τη λίστα με το τι πρέπει να βάλετε στο καρότσι την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο σούπερ μάρκετ…
 
Μίξη υγιεινών συστατικών
Προκειμένου να περιορίσετε τους πειρασμούς αλλά και για να νιώθετε χορτάτοι επισκεφθείτε το κοντινότερο παντοπωλείο της γειτονιάς σας και φτιάξτε τη δική σας μίξη με τροφές που σας αρέσουν. Οπωσδήποτε όμως να συμπεριλάβετε δημητριακά ολικής άλεσης, σταφίδες, αμύγδαλα, καρύδια και μερικά κομματάκια σοκολάτας (μαύρης κατά προτίμηση) για έναν κορυφαίο συνδυασμό γεύσεων. Εκτός του ότι θα φτιάχνετε τα δικά σας σνακ έτσι όπως ακριβώς σας αρέσουν, θα έχετε και τη δυνατότητα να κάνετε πολλές παραλλαγές και συνδυασμούς. Οι θρεπτικές αυτές τροφές θα σας δώσουν ενέργεια για όλη τη διάρκεια της ημέρας. Και το κυριότερο; Έχουν λίγες θερμίδες.
 
Δημητριακά: Χαμηλά σε λιπαρά και γλυκαντικές ουσίες, πλούσια σε φυτικές ίνες

Όταν επιλέγετε τα δημητριακά σας, θυμηθείτε τον… «κανόνα των πέντε». Προτιμήσετε εκείνα που έχουν λιγότερα από πέντε γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα και περισσότερα από πέντε γραμμάρια φυτικών ινών. Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, ισούται με τέσσερα γραμμάρια, έτσι ώστε αν τα δημητριακά περιέχουν 20 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα, τότε προσλαμβάνετε πέντε κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη! Δεν είναι και λίγη, γι’ αυτό προτού καταλήξετε στο τι δημητριακά θα καταναλώνετε, είναι απαραίτητο να διαβάζετε προσεκτικά τα συστατικά τους στο πίσω μέρος του κουτιού ή στο πάνω μέρος του, εκεί από όπου ανοίγουν.
 
Ψωμί ολικής άλεσης
Μην υποθέτετε ότι ένα τέτοιο είδος ψωμιού είναι υγιεινό μόνο και μόνο επειδή είναι ολικής άλεσης. Είναι απαραίτητο να ελέγχετε κι εδώ τα συστατικά από τα οποία αποτελείται, στο πίσω μέρος της συσκευασίας του. Επιλέξτε ψωμί που παράγεται από πίτουρο ή φύτρο. Οι τροφές ολικής άλεσης είναι πλουσιότερες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικές για την απώλεια βάρους.
 
Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ιδιαιτέρως θρεπτικά και χαμηλά σε θερμίδες , ενώ ταυτόχρονα μας κρατούν χορτάτους για αρκετή ώρα και μας βοηθούν να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά, χαμηλά επίπεδα. Πείτε «ναι» στις πολύχρωμες τροφές, όπως τα μούρα, οι φράουλες το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο, τα καρότα και οι γλυκοπατάτες.
 
Βραστά αυγά
Έχετε ποτέ παρατηρήσει πως αν φάτε ένα κομμάτι κέικ θα πεινάσετε μια ώρα μετά, ενώ αν καταναλώσετε κάτι πλούσιο σε πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά, η αίσθηση της πληρότητας θα διαρκέσει για περίπου τρεις ή ακόμα και τέσσερις ώρες; Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά συντελούν στο να νιώθετε χορτασμένοι, όχι όμως φουσκωμένοι, γεγονός που σας δίνει ενέργεια για περισσότερη ώρα. Τα αυγά που περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά, είναι η τέλεια επιλογή. Είναι γεμάτα πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά και μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο από τη στιγμή που τα βράσετε και κρυώσουν για ένα γρήγορο και θρεπτικό σνακ.
 
Όσπρια

Οι φακές, τα μαύρα φασόλια και τα ρεβίθια είναι γεμάτα φυτικές ίνες και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Μπορείτε να τα μαγειρέψετε ή να τα προσθέσετε σε μια σαλάτα και θα επιτύχετε τον τέλειο γευστικό συνδυασμό. Αν αγοράζετε φασόλια σε κονσέρβες, επιλέξτε εκείνα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και ξεπλύνετέ τα καλά με άφθονο νερό πριν τα καταναλώσετε.
 
Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προσφέρει πολλά οφέλη στην καρδιά. Όταν επιλέγετε μια μαύρη σοκολάτα, προτιμήστε εκείνη που περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο. Λάβετε υπόψη σας ότι η μαύρη σοκολάτα εξακολουθεί να έχει πολλές θερμίδες γι’ αυτό αρκεστείτε σε ένα ή δύο το πολύ κομμάτια την ημέρα, που είναι μια καλή ποσότητα για να γλυκαθείτε και να μην νιώθετε τόσο πεινασμένοι.
 
Τυρί και γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά

Τα προβιοτικά γιαούρτια και τα τυριά χαμηλών λιπαρών είναι πλούσια σε ασβέστιο και μπορούν να σταθούν επάξια σαν ένα πλήρες γεύμα. Τα 30 με 50 γραμμάρια είναι μια καλή ποσότητα που μπορείτε να καταναλώνετε μέσα στην ημέρα. Μην τα υποτιμάτε, είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά που δυναμώνουν τα μαλλιά και τα νύχια.
 
Σάλτσες
Οι ντομάτες είναι γεμάτες με λυκοπένιο, ένα φυτικό, θρεπτικό συστατικό που προσφέρει στον οργανισμό αντικαρκινικά οφέλη. Ως εναλλακτική επιλογή στην κέτσαπ (η οποία περιέχει πολλή ζάχαρη) σας προτείνουμε φρέσκια σάλτσα ντομάτας για να συνοδεύσετε το ψάρι σας, το κοτόπουλο ή ακόμη και τα nachos σας.
Με το να κάνετε ευσυνείδητες επιλογές στις τροφές που καταναλώνετε θα είστε πάντα ένα βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά, πρωτίστως την υγεία σας και έπειτα τη διατροφή σας. Τώρα δεν έχετε δικαιολογία, γνωρίζετε τα μυστικά για να τρέφεστε σωστά ακόμη και με τα πιο απλά υλικά οπότε μάλλον είναι ώρα να ανανεώσετε τη λίστα με τα ψώνια σας από το σούπερ μάρκετ.

Πηγή : http://www.clickatlife.gr

No comments:

Post a Comment