Sunday, November 18, 2012

Τα light γαλακτοκομικά στο πιάτο μας!


Στην εποχή μας και ιδιαίτερα στις δυτικού τύπου κοινωνίες παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση ολικού και κορεσμένου λίπους που είναι στενά συνδεδεμένα με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, με αποτέλεσμα να γεννάται η ανάγκη μείωσης της πρόσληψης ζωικού λίπους. Το κόκκινο κρέας (ιδιαίτερα το λιπαρό όπως για παράδειγμα το αρνί αλλά και τα εντόσθια), το ζωικό βούτυρο και τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτό αλλά και τα πλήρη γαλακτοκομικά αποτελούν τις βασικές πηγές ζωικού λίπους. Ωστόσο, η πλούσια περιεκτικότητα των γαλακτοκομικών σε πολύτιμα θρεπτικά για την υγεία μας όπως το ασβέστιο και οι πρωτεΐνες τα κατατάσσουν στην κατηγορία των ομάδων τροφίμων που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά και οδηγούν στην ανάγκη έξυπνων λύσεων που θα μας επιτρέψουν να τα ενσωματώσουμε στο ημερήσιο διαιτολόγιό μας μειώνοντας όσο το δυνατόν το διατροφικό και θερμιδικό «κόστος». Αυτός είναι και ο λόγος που η βιομηχανία τροφίμων οδηγήθηκε στην παραγωγή γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά, γνωστά και ως “light”.
Γνωριμία με τα light γαλακτοκομικά
Πολλοί αναρωτιούνται ποια τρόφιμα υπόκεινται στο χαρακτηρισμό light. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Κοινοτικό Κανονισμό N°1924/2006, έρχεται να δώσει την απάντηση ορίζοντας πως ο ισχυρισμός “light” στα τρόφιμα χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα τρόφιμο από το οποίο έχει αφαιρεθεί το 30% ενός θρεπτικού συστατικού σε σύγκριση με το κανονικό προϊόν. Με άλλα λόγια, ένα τυρί που χαρακτηρίζεται “light” θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 30% λιγότερο λίπος σε σύγκριση με το κλασσικό. Στην κατηγορία των light γαλακτοκομικών συναντάμε τόσο το γάλα και το γιαούρτι όσο και τα τυριά. Το light γάλα είναι γνωστό στην αγορά ως ημίπαχο με 1-2% λιπαρά και άπαχο με 0% λιπαρά, ενώ το light γιαούρτι το συναντούμε συνήθως σε περιεκτικότητες 0%, 1% και 2% λιπαρά. Αντίστοιχα, τα light τυριά εμφανίζουν μεγαλύτερη ποικιλία στην περιεκτικότητά τους σε λίπος με βασικό κριτήριο το είδος του τυριού (σκληρό, μαλακό, τυρί κρέμα κα). Ως προς τη θρεπτική τους αξία, τα light γαλακτοκομικά περιέχουν λιγότερα ολικά και κορεσμένα λίπη συγκριτικά με τα πλήρη και λιγότερη χοληστερόλη. Παράλληλα, ανάλογα με το λίπος το οποίο έχει αφαιρεθεί διαφέρουν και ως προς την περιεκτικότητά τους σε λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Τυρί χαμηλών λιπαρών
Δεδομένου πως το τυρί έχει κατακτήσει μια ισχυρή θέση στο ελληνικό τραπέζι, οι light επιλογές τυριού παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της διατροφής μας, αφού συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της συνολικής πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, χωρίς όμως να στερούμαστε τη γεύση του τυριού. Με άλλα λόγια το τυρί χαμηλών λιπαρών… Διατηρεί τη γεύση του κλασσικού με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά Διατηρεί τα μέταλλα και τις βιταμίνες του τυριού Έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη

Light γαλακτοκομικά και υγεία
Η βελτιωμένη διαθρεπτική τους σύσταση σε σύγκριση με τα αντίστοιχα πλήρη, καθιστούν τα light γαλακτοκομικά μια πιο υγιεινή επιλογή, η οποία φαίνεται πως μπορεί να επιδράσει θετικά σε σημαντικούς τομείς της ανθρώπινης υγείας.

Light γαλακτοκομικά και ρύθμιση του σωματικού βάρους
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά και τη ρύθμιση του σωματικού βάρους (Barr, 2003, Zemel 2005, Barba et al 2006, Brooks et al, 2006). Πρόσφατα, μελέτες τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους ανέδειξαν έναν πιθανό μηχανισμό σύμφωνα με τον οποίο το ασβέστιο των γαλακτοκομικών και η βιταμίνη D σχετίζονται με την ρύθμιση του σωματικού βάρους και την μείωση του λιπώδους ιστού (Zemel 2005, 2009), ωστόσο απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες για την επιβεβαίωση της σχέσης αυτής σε ανθρώπους. Ένας προτεινόμενος μηχανισμός δράσης προέκυψε μέσα από μία μελέτη σε πειραματόζωα, η οποία έδειξε ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε ασβέστιο οδήγησε σε μικρότερη αύξηση του βάρους συγκριτικά με ποντίκια που κατανάλωναν μια τυπική δίαιτα ελέγχου. Οι ερευνητές απέδωσαν την ιδιότητα αυτή στην ικανότητα του ασβεστίου να μειώνει την απορρόφηση του λίπους της τροφής και ιδίως του κορεσμένου, προάγοντας την πιο αποτελεσματική απέκκρισή του με τα κόπρανα (Papakonstantinou E.et al. 2003). Παράλληλα, η συμβολή των light γαλακτοκομικών στη ρύθμιση του βάρους έχει συσχετισθεί με καλύτερη ποιότητα διατροφής στο σύνολό της, με μειωμένη περιφέρεια μέσης και χαμηλότερα ποσοστά λίπους σε σύγκριση με άτομα με χαμηλή κατανάλωση light γαλακτοκομικών (Poddar et al, 2009). Επίσης, η μειωμένη περιεκτικότητα των light γαλακτοκομικών σε κορεσμένα και ολικά λίπη σε συνδυασμό με την καλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες, οι οποίες φαίνεται να συμβάλουν στην προαγωγή του αισθήματος του κορεσμού, εμφανίζει ιδιαίτερη σημασία στην επίτευξη μειωμένης ενεργειακής πρόσληψης σε μια διατροφή χαμηλή σε θερμίδες (Van Meji LE et al,2008, Poddar et al, 2009) αλλά και στη διατήρηση του σωματικού βάρους (Van Loan M., 2009). Info box: Κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά, σωματικό βάρος και αλλαγές στη σύσταση σώματος σε φοιτητές κολλεγίου

Εισαγωγή: Το ασβέστιο των γαλακτοκομικών πιθανόν να δρα προστατευτικά ενάντια στη υπερβολική αύξηση βάρους και την παχυσαρκία όταν συνδυάζεται με επαρκή πρόσληψη γαλακτοκομικών (3 ή περισσότερες μερίδες την ημέρα) και ισορροπημένη ενεργειακή πρόσληψη.
Σκοπός: Στην παρούσα προοπτική μελέτη αξιολογήθηκε η πρόσληψη γαλακτοκομικών και εξετάστηκε η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά και του σωματικού βάρους καθώς και των αλλαγών στη σύσταση σώματος φοιτητών κολλεγίου.
Μεθοδολογία: Δείγμα 76 φοιτητών (65 γυναικών και 11 ανδρών; Μ.Ο. ηλικίας ± τυπικό σφάλμα [SE]= 19,2 ± 0,2 έτη) ολοκλήρωσαν μετρήσεις οι οποίες περιλάμβαναν: 7 ήμερο ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων, ύψος (cm), σωματικό βάρος (kg) και περιφέρεια μέσης (cm) στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης, τον Σεπτέμβριο του 2004 και τον Απρίλιο του 2005. Το ποσοστό του λίπους του κορμού και το ολικού λίπους σώματος μετρήθηκαν με απορροφησιομετρία διπλής ενέργειας ακτινών-Χ.
Αποτελέσματα:
Μέσος όρος μεταβολής βάρους, περιφέρειας μέσης, ποσοστού λίπους στο κορμό, ολικού ποσοστού λίπους σε φοιτητές κολλεγίου στο κατώτατο και ανώτατο μισό της κατανάλωσης γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά


Γενικά, παρατηρήθηκε πως η πρόσληψη ολικών γαλακτοκομικών (1,4 ± 0,1 μερίδες/ ημέρα), των γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά (0,5 ± 0,1 μερίδες/ ημέρα), και του ασβεστίου (815 ± 41 mg/ημέρα) ήταν χαμηλή. Τα άτομα που κατανάλωσαν γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά (μέσος ± τυπικό σφάλμα= 0,8 ± 0,1 μερίδες/ ημέρα) είχαν καλύτερη ποιότητα διατροφής,(μικρότερη πρόσληψη ενέργειας από λίπος, μεγαλύτερη πρόσληψη λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης), μικρότερη αύξηση βάρους και εμφάνισαν μείωση στην περιφέρεια μέσης, στο ποσοστό του λίπους κορμού και στο ποσοστό ολικού λίπους σε σύγκριση με την ομάδα με τη χαμηλότερη πρόσληψη (mean±SE= 0,1±0,0 μερίδες/ημέρα).

Συμπεράσματα: Η πρόσληψη γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά μπορεί να συσχετίζεται με καλύτερη ποιότητα διατροφής και καλή ρύθμιση του σωματικού βάρους σε νεαρά άτομα. Η διατροφική παρέμβαση σε νεαρούς ενήλικες θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατανάλωση γαλακτοκομικών με μειωμένα λιπαρά ως μέρος ενός συνολικά υγιεινού τρόπου ζωής.
Πηγή: Poddar et al, 2009

Light γαλακτοκομικά και υπέρταση
Πολλές έρευνες υποστηρίζουν τη θετική επίδραση των γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας έδειξε πως η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελεί βασικό στοιχείο μιας διατροφής με σκοπό την επίτευξη της καλής καρδιαγγειακής λειτουργίας (Kris-Etherton PM et al,2009). Στην ίδια ανασκόπηση αναφέρεται η επίδραση τόσο του ασβεστίου των γαλακτοκομικών όσο και της πιθανής συσχέτισης μεταξύ πεπτιδίων του γάλακτος και μειωμένης αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, σε πρόσφατο επανέλεγχο (follow-up) της μελέτης PREDIMED που πραγματοποιήθηκε σε 2290 ηλικιωμένα άτομα, προέκυψε μία ισχυρή αρνητική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης light γαλακτοκομικών και της συστολικής πίεσης, γεγονός που υποδεικνύει την πιθανή προστατευτική δράση των χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών κατά της υπέρτασης σε ηλικιωμένα άτομα (Toledo E et al.,2008).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το διατροφικό σχήμα που συστήνεται σε άτομα με υπέρταση, η λεγόμενη δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) περιλαμβάνει στις βασικές οδηγίες της την κατανάλωση 2-3 μερίδων άπαχων ή ημίπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων σε καθημερινή βάση.

Πηγή : http://www.dirollo.gr/

No comments:

Post a Comment