Sunday, November 18, 2012

Φαινόμενο γιο-γιο: ας μην παίζουμε με το βάρος μας

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακουστά το φαινόμενο γιο-γιο, τη συνεχή δηλαδή απώλεια και επαναπρόσληψη κιλών. Αυτές οι αυξομειώσεις του βάρους μπορεί να είναι μικρές – της τάξης των 2-3 κιλών– αλλά και μεγαλύτερες. Στην τελευταία περίπτωση οι επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις του βάρους επιδρούν αρνητικά, όχι μόνο στην ψυχική διάθεση, αλλά και στην υγεία, καθώς αυτό το «ανεβοκατέβασμα» του βάρους φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει και σε διαταραχή της αρτηριακής πίεσης αλλά και σε εξασθένιση της φυσική άμυνας του οργανισμού. Συνεπώς, προκύπτει ότι είναι προτιμότερο να διατηρεί κάποιος το βάρος του, ακόμη και αν έχει παραπάνω κιλά, παρά να αδυνατίζει και να ξαναπαχαίνει.

Γιατί όμως το φαινόμενο γιο-γιο εμφανίζεται τόσο συχνά; Η αυξομείωση του σωματικού βάρους παρατηρείται κυρίως σε άτομα που ακολουθούν στερητικές δίαιτες με σκοπό τη γρήγορη απώλεια κιλών. Όταν όμως  χάνουμε γρήγορα βάρος (περισσότερο από ένα κιλό την εβδομάδα), τότε δεν χάνουμε μόνο λίπος αλλά και μυϊκό ιστό και υγρά. Η μείωση του μυϊκού μας ιστού έχει επίπτωση και στον μεταβολισμό, καθώς όσο πιο ατροφικοί είναι οι μύες τόσο λιγότερες και οι θερμίδες που καίμε σε ηρεμία. Εφόσον λοιπόν μειώνονται οι καύσεις του οργανισμού, γίνεται πιο δύσκολη η απώλεια βάρους και η επαναπρόσληψη κιλών μετά την παύση της δίαιτας είναι πλέον μία πολύ εύκολη υπόθεση. Ειδικότερα όταν μετά από μία αυστηρή δίαιτα αναπληρώνουμε για ότι δε φάγαμε το προηγούμενο διάστημα, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες τροφής με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο.

Υπάρχει λοιπόν τρόπος να αποφύγουμε το φαινόμενο γιο-γιο; Η απάντηση είναι ναι. Θα πρέπει όμως να είμαστε υπομονετικοί στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά και να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε αυτή την απώλεια μέσω βελτίωσης των διατροφικών μας συνηθειών αλλά και επαρκούς σωματικής δραστηριότητας.

Επίσης :
• Θα πρέπει να στοχεύουμε στη μικρή απώλεια βάρους. Όταν ξεκινάμε δίαιτα συνιστάται να χάνουμε έως ένα κιλό την εβδομάδα.
• Συνιστάται να μειώνουμε σταδιακά τις θερμίδες που καταναλώνουμε, ούτως ώστε ο οργανισμός μας να μη νιώσει ότι υποσιτίζεται, προφυλάσσοντας έτσι ως ένα βαθμό τον μυϊκό μας ιστό.
• Δε θα πρέπει να νιώσουμε ότι στερούμαστε. Είναι πολύ σημαντικό η δίαιτα να μην έχει απαγορεύσεις αλλά να περιλαμβάνει με μέτρο όλες τις ομάδες τροφίμων.
• Η άσκηση κατά τη διάρκεια της δίαιτας προφυλάσσει και ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα αποτρέποντας τη μείωση του μεταβολισμού.
• Δε θα πρέπει η ζυγαριά να μας γίνει έμμονη ιδέα, ωστόσο είναι καλό να ελέγχουμε το βάρος μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να παρακολουθούμε τον ρυθμό απώλειας. Η αυτοπαρακολούθηση του βάρους είναι επίσης πολύ σημαντική στη φάση της διατήρησης της όποιας απώλειας. 

Πηγή : http://www.dirollo.gr

No comments:

Post a Comment