Wednesday, November 7, 2012

Βουτιά στη γεύση: ιδέες με λίγες θερμίδες

Μπαίνουμε σιγά σιγά στην εορταστική σεζόν! Ακόμα κι αν δεν νιώθεις το χειμερινό- χριστουγεννιάτικο κλίμα ακόμα, εννοείται πως τα πάρτυ και οι συνεστιάσεις με φίλους σε σπίτια έχουν ξεκινήσει. Αν θέλεις να αποφύγεις τις πολλές θερμίδες αλλά ξετρελαίνεσαι για σος, σάλτσες και νοστιμιές που τις βουτάς, έχουμε για εσένα τις πιο υγιεινές και light επιλογές. 

<b>Τι να αποφύγεις:</b>  Είναι σημαντικό να αποφύγεις κάθε τηγανητή λιχουδιά. Μπουκίτσες σημαίνει τρώω πολλά και όχι ένα. Οπότε, αν αυτά τα πολλά, τυχαίνει να είναι και τηγανητά, την έσπασες την μπάνκ 

 

Τι να αποφύγεις:

Είναι σημαντικό να αποφύγεις κάθε τηγανητή λιχουδιά. Μπουκίτσες σημαίνει τρώω πολλά και όχι ένα. Οπότε, αν αυτά τα πολλά, τυχαίνει να είναι και τηγανητά, την έσπασες την μπάνκα της δίαιτάς σου. Ειδικά, αν στο μυαλό σου έχεις τηγανητά λαχανικά (με την ελπίδα ότι η αμαρτία θα είναι μικρότερο από το να βουτούσες σε μαγιονέζα μια φλογέρα με τυρί και ζαμπόν) κάνεις λάθος. Τα κολοκυθάκια, οι μελιτζάνες μπορούν να απορροφήσουν ακόμα περισσότερο λάδι στο τηγάνισμα, οπότε η ελπίδα σου ναυάγησε μόλις.

Κι από πανέ μπουκίτσες;

Εδώ, σημασία έχει και ο τρόπος ψησίματος αλλά και το είδος του παναρίσματος. Αν μιλάμε για πανάρισμα με γάλα, μπύρα, φρυγανιά, ψωμί, αυγό, ανεβάζεις το θερμιδικό πήχη κατά πολύ. Αν πάλι προτιμήσεις πανάρισμα με σκέτο τρίμμα φρυγανιάς ολικής άλεσης ή ακόμα και πανάρισμα με τριμμένο ηλιόσπορο, εκεί οι θερμίδες πέφτουν. Ταυτόχρονα, αν το πανάρισμα γίνεται στο τηγάνι, ό,τι κι αν κάνεις θερμίδες δεν γλιτώνεις.

Πανάρισμα υγιεινό: φρόντισε να ψήσεις τις πανέ μπουκιές σου στο φούρνο, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, χωρίς καθόλου λάδι! Η γεύση θα σε πείσει. Πρόσθεσε στο τρίμμα από τη φρυγανιά ολικής λίγο ξύσμα λεμονιού και θα γλύφεις και τα δαχτυλάκια σου. 

 <b>Τι να ντιπάρεις: </b>εκτός από το κοτόπουλο (στήθος και όχι μπούτι ή φτερούγα) που είναι άψογος μεζές για βούτηγμα, κατάλληλα είναι τα λαχανικά που δεν έχεις σε μεγάλη εκτίμηση.  <b>Πιπεριές: </b>

Τι να ντιπάρεις: εκτός από το κοτόπουλο (στήθος και όχι μπούτι ή φτερούγα) που είναι άψογος μεζές για βούτηγμα, κατάλληλα είναι τα λαχανικά που δεν έχεις σε μεγάλη εκτίμηση.

Πιπεριές: Περιέχουν 4 φορές περισσότερη βιταμίνη C από ό,τι τα πορτοκάλια!

Τσιπς από Παντζάρια: Αν διαθέτεις αφυγραντήρα, μπορείς να τα φτιάξεις εύκολα. Εναλλακτικά και ο φούρνος σου κάνει θαύματα- πάνω σε αντικολλητικό χαρτί πάντα.

Μήλα: σε ροδέλες, σε μπαστουνάκια σε φετούλες, τα μήλα, ωφελούν εκτός από τη δίαιτά σου τα αρθριτικά, μειώνουν τη χοληστερίνη και αποτοξινώνουν τον οργανισμό. Και δεν χρειάζεται το ντιπ να είναι γλυκό. Τα μήλα δένουν άψογα και με αλμυρές γεύσεις.

Καρότα: ένα ωμό καρότο προσφέρει την ημερήσια ποσότητα σε βιταμίνη Α που χρειάζεται ο οργανισμός μας και επιπλέον ωφελούν την όραση.

Ιδανικά είναι και τα μπαστουνάκια σέληνο, τα αγγούρια τα κολοκύθια, τα τοματίνια και τα στικς τυριού χαμηλών λιπαρών.

Απόφυγε: κρακεράκια, πατατάκια και όλα τα ? ακια! 

 

Όσο για τις σος, εδώ ο κανόνας λέει να αποφύγεις εντελώς τις έτοιμες σος, όσες θερμίδες κι αν υποστηρίζουν πως περιέχουν. Φτιάξε το δικό σου ντιπ που σίγουρα θα είναι περισσότερο υγιεινό.   <b>Ντιπ γι

Όσο για τις σος, εδώ ο κανόνας λέει να αποφύγεις εντελώς τις έτοιμες σος, όσες θερμίδες κι αν υποστηρίζουν πως περιέχουν. Φτιάξε το δικό σου ντιπ που σίγουρα θα είναι περισσότερο υγιεινό.

Ντιπ γιαουρτιού ? Εναλλακτικές:

Με άνηθο: 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό χωρίς λιπαρά, 3-4 κλωναράκια άνηθο, αλάτι

Τζατζίκι: Έχει περίπου 21 θερμίδες ανά κουταλιά και ελάχιστα λιπαρά, ενώ περιέχει αρκετό ασβέστιο, λόγω του γιαουρτιού, και αρκετά αντιοξειδωτικά από το σκόρδο και το ελαιόλαδο.
Φτιάξε το υγιεινό τζατζίκι με λιγότερο σκόρδο ή σκόρδο σε σκόνη, 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό χωρίς λιπαρά, τριμμένο καρότο και αγγούρι και ελάχιστο ελαιόλαδο.

Σος κάρυ: 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό χωρίς λιπαρά 1 κουταλιά λάδι, 1 κουταλιά μουστάρδα, λίγο κάρυ και πιπεριές κόκκινες σε κυβάκια.

Χούμους: 1 φλιτζάνι βρασμένα ρεβύθια, τα πολτοποιείς, μαζί με λίγο χυμό λεμονιού, ½ σκελίδα σκόρδο, λίγο μαϊντανό, κύμινο, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 2 κουταλιές ταχίνι.

Σαλάτα του κηπουρού: μισό κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό, ψιλοκομμένα καρότα, σέλινο και αγγουράκια. Προσθέτεις 1 κουταλιά κέτσαπ, μια κουταλιά μαγιονέζα light και λίγο ξίδι. Παίξε με τα ΄λαχανικά που θέλεις να προσθέσεις, σαν καλή κηπουρός!

Με τόνο: 1 κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι, τόνος σε νερό, 1 κουταλιά μουστάρδα, λίγο λεμόνι, λίγο τριμμένο καρότο.

Μεξικάνικη: μισό κρεμμυδάκι, μια ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά, 1 ντομάτα σε κυβάκια, 1 κουταλάκι σκόρδο τριμμένο, αλάτι, πιπέρι καγιέν και μια κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό ντομάτας. Τοποθετείς στο ψυγείο μέχρι να παγώσει το μείγμα και απολαμβάνεις (Όχι με νάτσος)

Αν σκέφτεσαι: Τα λιωμένα τυριά, τύπου fondue είναι ωραίες στο μάτι αλλά βαριές στο στομάχι και στη γραμμή σου. Κάθε τυρί που λιώνει με τέτοιο τρόπο (τσένταρ) είναι φουλ στα λιπαρά. 

Πηγή : http://www.womenonly.gr

No comments:

Post a Comment