Ποιά
είναι η κατάλληλη εποχή για την κατανάλωση των εκάστοτε φρούτων και
λαχανικών; Η γεωπόνος φυτικής παραγωγής Αθηνά-Χριστίνα Σαββατική γράφει
στο http://www.flowmagazine.gr
για τη φυσιολογική εποχή που πρέπει να γευόμαστε τα οπωροκηπευτικά, ώστε
ο οργανισμός μας να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά τους…
Σήμερα με την πρόοδο της τεχνολογίας και χάρη στην ανάπτυξη του
ελεύθερου εμπορίου, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να έχουμε ότι θέλουμε,
όποια στιγμή θέλουμε. Έτσι μπορούμε να απολαμβάνουμε όλες τις εποχές του
έτους όλα τα λαχανικά και τα φρούτα συνεχώς, χωρίς όμως αυτό να είναι
πάντα καλό για τον οργανισμό και την υγεία μας.
Γι αυτό, είναι καλό να γνωρίζουμε πότε πρέπει να
καταναλώνουμε το κάθε λαχανικό και φρούτο ώστε να βρίσκεται στο
κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης του και εντός του φυσιολογικού σταδίου
παραγωγής του.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ: άνιθος, μαϊντανός, μπρόκολο, παζάρι, πράσο, ραδίκι, λάχανο,
λαχανάκι Βρυξελλών, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο, κουνουπίδι,
μαρούλι, ρόκα καρότο, σέλινο
ΦΡΟΥΤΑ: Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, νεραντζιά, grapefruit, μήλα
ΝΩΠΟΙ ΚΑΡΠΟΙ: σταφίδες, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ: αγκινάρα, ανιθος, καροτο, αντίδι, κουνουπίδι, λάχανο,
λαχανάκι Βρυξελλών, μαϊντανός, μαρούλι, μπρόκολο, πατζαρι, πρασσο,
ραδίκι, ραπα, σελινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο
ΦΡΟΥΤΑ: αβοκάντο, grapefruit, πορτοκαλί, λεμόνι, μανταρίνι και μήλα ψυγείου
ΜΑΡΤΙΟΣ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ: σπαράγγια(λευκά και πράσινα), αγκινάρες (πράσινες και
κόκκινες), άνηθος, αντίδια, αρακάς, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκι
Βρυξελλών, μαϊντανός, μαρούλι, μπρόκολο, παζάρι, πράσο, ραδίκι,
ραπανάκι, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο
ΦΡΟΥΤΑ: λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, μήλα ψυγείου
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ: κολοκύθι, κουκιά, ραπανάκι (τέλος εποχής), αγκινάρα, άνηθος,
αρακάς, καρότο, κουνουπιδι, κρεμμυδι χλωρό, λάχανο, λαχανάκι Βρυξελλών,
μαϊντανός, μαρούλι, μπρόκολο, παζάρι, πράσο, ραδίκι, σπαράγγι, σέσκουλο,
σπανάκι
ΦΡΟΥΤΑ: πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, μήλα
ΜΑΙΟΣ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ: βλίτο, φασολάκια, πρώιμα αγγουράκια, πρώιμες μελιτζάνες,
άνηθος, αντίδι, αρακάς, καρότο, κολοκύθι, λάχανο, μαϊντανός, μαρούλι,
παζάρι, πιπεριές, ραδίκι, ραπανάκι, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγι
και μπρόκολο (τέλος εποχής)
ΦΡΟΥΤΑ: πορτοκάλια Valencia, φράουλες, κεράσια, βερίκοκα, μούσμουλα, πρώιμα πεπόνια
ΙΟΥΝΙΟΣ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ: τάματα, αγγούρι, βλίτα, κρεμμύδι, μαϊντανός, ραπανάκια,
σκόρδο, σπανάκι, πιπέρια, πατάτες, αρακάς, κολοκύθι, μελιτζάνα,
φασολάκια
ΦΡΟΥΤΑ: βερίκοκα, φράουλες, κεράσια, ροδάκινα (κάποιες ποικιλίες) καρπούζια, βύσσινα, πεπόνια, αχλάδια, μούσμουλα, πορτοκάλια
ΙΟΥΛΙΟΣ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ: αγγουράκια, άνηθος, αρακάς, βλίτο, κολοκύθι, χλωρό κρεμμύδι,
λάχανο, μαιντανος, μάραθος, μαρούλι, πιπέρια, ραδίκι, μπάμιες, σέλινο,
σέσκουλο, σκόρδο, φασολάκια, τάματα, παζάρι, σπανάκι, καρότο, κολοκύθι,
μελιτζάνα, πατάτα
ΦΡΟΥΤΑ: βερίκοκα, φράουλες, αχλάδια, μήλα, σύκα, βύσσινα, κερασιά, ροδάκινα, καρπούζι, πεπόνι
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ: κρεμμύδι, αγγούρι, άνηθος, αντίδι, βλίτο, κολοκύθι, λάχανο,
λαχανάκι Βρυξελλών, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλι, μελιτζάνες, μπάμιες,
παζάρια, πατάτα, πιπέρια, ραδίκι, ραπανάκι, σέλινο, σέσκουλο, σκόρδο,
φρέσκα φασολάκια, τομάτα
ΦΡΟΥΤΑ: αχλάδια, grapefruit, καρπούζι, μήλα, ροδάκινα, πεπόνι, σταφύλια, σύκα δαμάσκηνα
ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ: κολοκύθι, τάματα, μπάμιες, κρεμμύδι ξερό, πατάτα
ΦΡΟΥΤΑ: σταφύλια, σύκα , αχλάδια, δαμάσκηνα, καρπούζι, πεπόνι,
ΚΑΡΠΟΙ: καρύδια, φιστικί αυγινής
ΟΚΤΩΒΡΗΣ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ: βλίτα (τέλος εποχής), κολοκύθι, μάραθος, μελιτζάνες,
ραπανάκια, φασολάκια, τάματα, αγγούρι, αντίδι, άνηθος, καρότο, κολοκύθι,
κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκι Βρυξελών, μαϊντανός, παντζάρι, μαρούλι,
πράσο, ραδίκι, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, μπρόκολο, φινόκιο
ΦΡΟΥΤΑ: ακτινίδιο, κυδώνι, μήλο, σταφύλι, λωτοί, ροδί
ΚΑΡΠΟΙ: σταφίδες, καρύδια, φουντουκιά, αμύγδαλα, καστανά
ΝΟΕΜΒΡΗΣ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ: αντίδι, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, λάχανο Βρυξελλών,
μαρούλι, μπρόκολο, παζάρι, πατάτα, πράσο, ραδίκι, σέλινο, σέσκουλο,
σπανάκι, φινόκιο
ΦΡΟΥΤΑ: αχλάδι, μήλα, ροδί, λεμονί, μανταρινί, πορτοκαλί grapefruit,
ΚΑΡΠΟΙ: σύκα (ξηρά), σταφίδες, φουντουκιά, αμύγδαλα, καστανά
ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ: αντίδι, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκι Βρυξελλών,
μαρούλι, μπρόκολο, παζάρι, πατάτα, πράσο, ραδίκι, ραπάνι, σέλινο,
σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο, άνηθος, μαϊντανός
ΦΡΟΥΤΑ: μανταρινί, πορτοκαλί, λεμονί, grapefruit,αχλάδι
ΚΑΡΠΟΙ: σταφίδα, ξερά σύκα, φουντουκιά, αμύγδαλα, καστανά
Πηγή : http://www.flowmagazine.gr
No comments:
Post a Comment