Wednesday, November 7, 2012

Γίνεται να χάσεις 3 κιλά σε 10 ημέρες (μόνιμα);

Γίνεται να χάσεις 3 κιλά σε 10 ημέρες (μόνιμα);
Η επισκέπτρια του shape.gr ρωτάει και η διαιτολόγος- διατροφολόγος Μαργαρίτα Οκτωράτου δίνει απάντημα στο ερώτημα: γίνεται να χάσεις 3 κιλά σε 10 ημέρες χωρίς να τα ξαναπάρεις αργότερα;
 
Η άποψη της ειδικού:


Το πόσα κιλά μπορείς να χάσεις και σε πόσο χρονικό διάστημα, εξαρτώνται από το βάρος που έχεις τώρα, αλλά και τις αλλαγές που είσαι διατεθειμένη να κάνεις στη διατροφή και τη σωματική σου δραστηριότητα!

Το καλό παράδειγμα: 

Για παράδειγμα,αν είσαι 20 ετών, με ύψος 1.60 και βάρος 80 κιλά, γυμνάζεσαι τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα και ακολουθείς ένα υγιεινό διαιτολόγιο 1200-1500 θερμίδων, τότε μπορείς να χάσεις τουλάχιστον 2 με 3 κιλά σε 2 εβδομάδες.

Το κακό παράδειγμα:

Αν όμως ζυγίζεις π.χ. 55κιλά, δεν γυμνάζεσαι και ακολουθείς (ακόμα και το ίδιο) υγιεινό διαιτολόγιο 1200-1500θερμίδων την ημέρα, τότε θα χάσεις 1 με 1,5 κιλό στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η σωστή τακτική:

Από ότι καταλαβαίνεις, για να χάσεις βάρος, θα πρέπει να μειώσεις την ποσότητα από οτιδήποτε τρως και πίνεις, να φροντίσεις να έχεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες (με έμφαση σε ημιάπαχα γαλακτοκομικά, φρούτα,λαχανικά, αδρά επεξεργασμένα δημητριακά, ψάρι, κοτόπουλο, καλά λιπαρά, και όλα αυτά μοιρασμένα σε 3 με 5 μικρά γεύματα και σνακ), αλλά και να αυξήσεις την άσκησή σου καθημερινά.

Αν το διαιτολόγιό σου δεν είναι υγιεινό, αλλά κόψεις απότομα ολόκληρες ομάδες τροφίμων, ή μειώσεις πολύ την ποσότητα του φαγητού, υπάρχει φόβος να χάσεις μεν περισσότερα κιλά, αλλά αυτά να προέρχονται από γλυκογόνο ή νερό και όχι το λίπος που θέλεις να χάσεις.

 Η αναγνώστρια του shape,gr έχει φτάσει 49 κιλά με ύψος 1,65.. Θέλει να αυξήσεις το σωματικό της βάρος με επίκεντρο πάντα τις καμπύλες. Αναρωτιέται λοιπόν πως θα πάρει 3 κιλά με σωστό τρόπο!
Η γνώμη της ειδικού:

Για να αυξήσεις το βάρος σου χωρίς να χαθεί το καλό αποτέλεσμα της γυμναστικής θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες έως και μήνες (αφού ένας πιο αργός ρυθμός εγγυάται ένα πιο ελεγχόμενο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα)να συνδυάσεις κατάλληλη υπερθερμιδική διατροφή (δηλαδή διατροφή που θα σου δίνει καθημερινά περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνεις για τις ανάγκες του οργανισμού σου και την άσκηση) με κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης, ιδανικά με αντιστάσεις.

Η υπερθερμιδική διατροφή που θα ακολουθήσεις θα πρέπει να περιέχει τρόφιμα που ούτως ή άλλως χρειάζεσαι και ενδεχομένως καταναλώνεις,αλλά σε μεγαλύτερη ποσότητα από εκείνη που συνηθίζεις ως τώρα (πχ αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών από γαλακτοκομικά,κρέας, ψάρι, αβγά, αλλά και υδατανθράκων από φρούτα, μη επεξεργασμένα δημητριακά, λαχανικά, όσπρια κ.λπ.).

Αν δεν μπορείς να απευθυνθείς σε διαιτολόγο που μπορεί να σε καθοδηγήσει κατάλληλα, που είναι και το ιδανικό για να μην κάνεις πειράματα που ίσως σε κουράσουν χωρίς αποτέλεσμα, δοκίμασε να αυξήσεις μόνη σου την ποσότητα των προαναφερθέντων τροφίμων και παρακολούθησε το βάρος σου ώστε να μην αυξάνεται με ρυθμό μεγαλύτερο από μισό κιλό την εβδομάδα.

Πηγή : http://www.shape.gr

No comments:

Post a Comment