Η δίαιτα των αριθμών,
σχεδιασμένη από ένα διάσημο Ιταλό διαιτολόγο, τον Γκουίντο Ρατσόλι, οφείλει το
όνομά της στο γεγονός ότι σε κάθε τρόφιμο έχει δοθεί κάποιος βαθμός (αριθμός):
ξεκινάμε από τους 0 βαθμούς των λαχανικών, συνεχίζουμε με τους 5 βαθμούς μιας
φέτας ψωμιού, τους 11 μιας μακαρονάδας με κρέας και τυρί και τους 29 ενός
μιλκσέικ.
· Κάθε μέρα μπορεί κάποιος να
καταναλώσει από 40 έως 60 βαθμούς: μπορεί να φάει ό,τι θέλει αρκεί να κυμανθεί
μέσα σε αυτά τα πλαίσια.
· Η δίαιτα αυτή είναι αποτελεσματική,
αλλά παρουσιάζει μια ανισορροπία: βασίζεται σε δραστική μείωση της των
υδατανθράκων υπέρ των πρωτεϊνών και του λίπους. Να γιατί πρόσφατα επινοήθηκε
μια νέα εκδοχή, που διατηρεί τα βασικά συστατικά της, αλλά είναι πιο
ισορροπημένη.
Γιατί λειτουργεί
Η δίαιτα στηρίζεται
στην εξής βιοχημική δράση: τα τριγλυκερίδια, τα βασικά λίπη του οργανισμού,
αποτελούνται από τρία μόρια λιπαρών οξέων και ένα μόριο υδατάνθρακα. Μειώνοντας
τα πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα, το σώμα δεν παράγει πλέον λίπος και έτσι
δεν παχαίνει.
· Για να χωνέψει και να αφομοιώσει
τις πρωτεΐνες, ο μεταβολισμός γίνεται πιο ενεργός και το συκώτι, για να παράξει
ενέργεια, παράγει ένζυμα με λιποδιαλυτικές ιδιότητες.
· Επιπλέον, οι κετόνες, που προέρχονται
από τη χρήση των πρωτεϊνών, μειώνουν την αίσθηση πείνας.
Η νέα εκδοχή
Η νέα εκδοχή της
δίαιτας προβλέπει μια πιο ισορροπημένη κατανομή των τροφών: οι ανώτατοι βαθμοί
που μπορούν να καταναλωθούν ημερησίως είναι λιγότεροι, αλλά χαμηλότερος είναι
και ο βαθμός που δίνεται στους απλούς και τους σύνθετους υδατάνθρακες. Έτσι
μπορεί κανείς να φάει άνετα ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, μπισκότα, πατάτες ή ακόμα και
φρούτα (που απαγορεύονται στην αρχική εκδοχή).
· Κάτι τέτοιο εγγυάται και
μεγαλύτερη ποικιλία: με περισσότερα τρόφιμα να έχουν τους ίδιους βαθμούς,
μπορεί κανείς να αλλάζει μενού κάθε μέρα.
· Επιπλέον, η νέα δίαιτα είναι
προσωπική: σε αντίθεση με την «πρόγονό» της, δεν προβλέπει ίδιους βαθμούς για
όλους, αλλά εξαρτάται από το αρχικό βάρος του κάθε ανθρώπου.
· Τέλος, δίνει μεγαλύτερη προσοχή
στη διατροφική εκπαίδευση: το άτομο δεν μπορεί να υπολογίσει πλέον με το μάτι
τα τρόφιμα (όπως προέβλεπε η αρχική εκδοχή), αλλά πρέπει να τα ζυγίσει (οι
βαθμοί αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες ποσότητες κάθε τροφίμου). Έτσι συνειδητοποιεί
κανείς πόσο και πότε τρώει.
Υπολογίστε την προσωπική σας κλίμακα
Η γκάμα των βαθμών
της νέας δίαιτας καθορίζεται με βάση το ατομικό βάρος του καθενός.
-
Πιο συγκεκριμένα όποιος ζυγίζει
· έως και 70 κ. πρέπει να καταναλώνει
από 18 έως 24 βαθμούς
· από τα 71 έως τα 80 κ. ανάμεσα
στους 20 και τους 25 βαθμούς
· από τα 81 έως τα 90 κ.
· από 22 έως 27 βαθμούς κοκ.
· Σε περιπτώσεις υπερβολικού βάρους,
ωστόσο, πρέπει οπωσδήποτε, πριν την έναρξη οποιασδήποτε δίαιτας, το άτομο να
συμβουλεύεται το γιατρό του ή κάποιον ειδικό διατροφολόγο.
· Τα προγράμματα, λοιπόν, που
παρουσιάζουμε στις επόμενες σελίδες απευθύνονται σε υγιείς γυναίκες με 4-5 κιλά περιττό βάρος που
ανήκουν στην πρώτη κατηγορία.
Η δίαιτα ακολουθεί τη βασική ιδέα: σε κάθε τρόφιμο
δίνεται ένας βαθμός και καθορίζεται ένα σύνολο βαθμών για κάθε ημέρα, το οποίο
δεν μπορεί κανείς να υπερβεί. Σε δύο μήνες χάνονται 4-5 κιλά και ταυτόχρονα
μαθαίνουμε να υπολογίζουμε τι τρώμε.
Ακολουθήστε τις οδηγίες
Για να είναι
αποτελεσματική η δίαιτα δεν πρέπει να υπερβείτε τον αριθμό των βαθμών που σας
επιτρέπεται με βάση το βάρος σας, αλλά ούτε να καταναλώσετε λιγότερους από τους
κατώτατους βαθμούς ημερησίως.
· Για να είστε σίγουροι ότι
καταναλώνετε τη σωστή ποσότητα τροφίμων καλό θα ήταν να προμηθευτείτε μια
ζυγαριά ακριβείας.
· Οι δόσεις των τροφίμων στη λίστα
αντιστοιχούν σε μια μερίδα: δεν είναι, λοιπόν, απαραίτητο να κάνετε πολύπλοκους
συνδυασμούς.
· Το μόνο που πρέπει να προσέχετε
είναι να υπολογίζετε με ακρίβεια τους βαθμούς που καταναλώνετε. Καλό θα ήταν
ίσως να κρατάτε ένα ημερολόγιο όπου θα σημειώνετε τα τρόφιμα που καταναλώσατε
και το σύνολο των βαθμών. Το ιδανικό θα ήταν να καθορίζετε από το πρωί ή από το
προηγούμενο βράδυ το μενού της ημέρας.
Το πρόγραμμα
Το μενού μπορεί
καθοριστεί αυτόνομα, με βάση τις λίστες με τους βαθμούς κάθε τροφίμου. Ο καθένας είναι ελεύθερος να φάει ό,τι θέλει,
καλό θα ήταν, ωστόσο, να χρησιμοποιήσει την κοινή λογική: δεν πρέπει να
εξαντλούμε όλους τους βαθμούς μας τρώγοντας μονάχα ένα είδος τροφίμων. Ο
κανόνας είναι να υπάρχει όσο μεγαλύτερη ποικιλία γίνεται.
· Ο αριθμός ημερήσιων θερμίδων
εξαρτάται από το είδος του προγράμματος και από τον αριθμό των βαθμών που είναι
κατάλληλοι για εσάς προσωπικά. Τα μενού που σας προτείνουμε παρακάτω είναι
κατάλληλα για μια υγιή γυναίκα, με βάρος λιγότερο από 70 κιλά και παρέχει
1300-1400 θερμίδες.
· Το πρόγραμμα διαρκεί 2 μήνες και
σας επιτρέπει να χάσετε 2-3
κιλά τις πρώτες 3 εβδομάδες. Ακολούθως, η απώλεια βάρους
σταθεροποιείται γύρω στο ένα κιλό κάθε 2 εβδομάδες. Έτσι μέσα σε δύο μήνες
χάνετε περίπου 4-5 κιλά.
Οι χρυσοί κανόνες
1. Ο αριθμός των γευμάτων είναι
ελεύθερος, σας συμβουλεύουμε, ωστόσο, να καταναλώνετε τουλάχιστον τέσσερα
ημερησίως.
2. Αν στο πρόγραμμά σας προβλέπεται κάποια
ιδιαίτερη έξοδος στην προβλέπεται πλούσιο δείπνο, μπορείτε να κάνετε μια
οικονομία έως και 10 βαθμών τις προηγούμενες ημέρες.
3. Αντί για ζάχαρη χρησιμοποιήστε
ασπαρτάμη, που έχει 0 βαθμούς.
4. Στο μαγείρεμα χρησιμοποιήστε 2
κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την ημέρα (δεν θα τις συμπεριλάβετε στην
τελική βαθμολογία). Προτιμήστε το μαγείρεμα στον ατμό ή στο γκριλ, που δε
χρειάζονται λάδι.
5. Πριν από το πρωινό πιείτε μισό
ποτήρι νερό με το χυμό ενός λεμονιού για την αποτοξίνωση του οργανισμού.
6. Στη διάρκεια της ημέρας πιείτε
1,5-2 λίτρα
νερό.
0 βαθμοί
Όλα τα λαχανικά
(εκτός από πατάτες, αρακάς και φασόλια)
Χυμός
λεμονιού
Ξύδι
Χυμός
ντομάτας
Κονσέρβα
χωρίς λάδι
Μισός
κύβος
Ζωμός
κρέατος
Καφές
χωρίς ζάχαρη
Τσάι
χωρίς ζάχαρη
½ βαθμός
1
γκοφρέτα ρυζιού (7 γρ.)
2
κουταλάκια μαρμελάδα (10 γρ.)
1
κουταλάκι μέλι (5 γρ.)
1
κουταλάκι ζάχαρη (5 γρ.)
1 βαθμός
2
ψημένες φέτες ψωμί (15 γρ.)
1
φλιτζάνι γάλα άπαχο (200 γρ.)
1
γιαούρτι άπαχο (125 γρ.)
με φρούτα ή δημητριακά
1
ποτήρι χυμός φρούτων χωρίς ζάχαρη
Κρέμα
σοκολάτας light (115 γρ.)
60 γρ. τόνος στο νερό
100 γρ. μπιζέλια βραστά
80 γρ. πατάτες
1
μερίδα φρούτο (1 μήλο, 1 μπανάνα, 1 πορτοκάλι, 3 μανταρίνια)
1
κουταλάκι λάδι (5 γρ.)
1
κουταλάκι βούτυρο ή μαργαρίνη (5
γρ.)
2 βαθμοί
50 γρ. ψωμί
60 γρ. ψωμί ολικής άλεσης
40 γρ. λαδόψωμο
60 γρ. ψωμί του τοστ
1
πακέτο κράκερ (35 γρ.)
30 γρ. κριτσίνια
40 γρ. δημητριακά
6
μπισκότα τύπου σαβαγιάρ (50
γρ.)
1
κρουασάν (40 γρ.)
1
φλιτζάνι γάλα μερικώς αποβουτυρωμένο (200 γρ.)
1
ποτήρι χυμό φρούτων με ζάχαρη (200
γρ.)
1
φλιτζάνι καπουτσίνο (150 γρ.)
1
κρέμα καραμελέ (125 γρ.)
50 γρ. ζυμαρικά (ζυγισμένα ωμά)
60 γρ. ρύζι (ζυγισμένο ωμό)
1
μερίδα σούπα χωρίς όσπρια, αλλά με 50 γρ. ζυμαρικά ή ρύζι
60 γρ. κοτόπουλο χωρίς πέτσα
60 γρ. ζαμπόν χωρίς πολλά λιπαρά
60 γρ. κρέας μοσχαρίσιο (χωρίς λίπος)
100 γρ. κρέας κονσέρβας
60 γρ. οποιουδήποτε ψαριού
60 γρ. τόνος σε ελαιόλαδο (ζυγισμένος στεγνός)
40 γρ. τυρί light
1
ολόκληρο αβγό (60 γρ.)
2 1/5 βαθμοί
3
γκοφρέτες (25 γρ.)
150 γρ. βρασμένα φασόλια (και κονσέρβα)
3 βαθμοί
30 γρ. μπισκότα τυποποιημένα
1
μικρό γλυκάκι σε συσκευασία (30
γρ.)
1
φλιτζάνι γάλα πλήρες (200
γρ.)
1
γιαούρτι πλήρες (125 γρ.)
με δημητριακά ή φρούτα
1
παγωτό φρούτου (80 γρ.)
120 γρ. θαλασσινά ή οστρακοειδή
30 γρ. οποιουδήποτε τυριού
4 βαθμοί
40 γρ. κορν-φλέικς
1
κρουασάν βουτύρου (70 γρ.)
100 γρ. πατάτες στο φούρνο
6 βαθμοί
1
κρουασάν γεμιστό
1
μερίδα όσπρια ( φακές, φασόλια, ρεβίθια, αρακάς)
7 βαθμοί
1
σάντουιτς με ζαμπόν (160 γρ.)
1
μερίδα ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας (80 γρ.)
8 βαθμοί
1
κομμάτι τούρτα (40-50 γρ.)
100 γρ. πατάτες τηγανιτές
1
μερίδα ζυμαρικά με σάλτσα πικάντικη (80 γρ.)
1
μερίδα γεμιστά ζυμαρικά (τορτελίνια, ραβιόλι, κλπ) (120 γρ.)
1
μερίδα λαδερά (γεμιστά, φασολάκια, κλ.π)
9 βαθμοί
1
μερίδα ρύζι πιλάφι, ριζότο (80
γρ.)
10 βαθμοί
1
μερίδα παστίτσιο
12 βαθμοί
1
μερίδα ζυμαρικά με κρέμα γάλακτος (80 γρ.)
1
μερίδα μουσακά
14 βαθμοί
1
πίτσα μαργαρίτα ή με ψητά λαχανικά χωρίς επιπλέον λάδι
Υποδειγματικά μενού
Πρώτο μενού
Πρωινό: 2 ψημένες φέτες ψωμί (1 βαθμός), 2 κουταλάκια μαρμελάδα (1/2 βαθμός),
200 γρ.
χυμός χωρίς ζάχαρη (1 βαθμός)
Δεκατιανό: 125 γρ.
γιαούρτι άπαχο με φρούτα (1 βαθμός)
Γεύμα: 1 μερίδα ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας (7 βαθμοί), 100 γρ. αρακάς (1 βαθμός)
με 1 κουταλάκι βούτυρο (1 βαθμός), 60 γρ. τόνο στο λάδι (2 βαθμοί), 1 φρούτο (1 βαθμός)
Δείπνο: 60 γρ.
κρέας σχάρας (2 βαθμοί), κολοκύθια και πιπεριές ψητές (0 βαθμοί) με 1 κουταλάκι
λάδι (1 βαθμός), 50 γρ.
ψωμί (2 βαθμοί), 1 κρέμα καραμελέ (2 βαθμοί)
Σύνολο: 22,5 βαθμοί
Δεύτερο μενού
Πρωινό: 70 γρ.
κρουασάν γεμιστό (4 βαθμοί), 1 φλιτζάνι καφέ με 1 κουταλιά ζάχαρη (1/2 βαθμοί)
Δεκατιανό: 2 ρυζογκοφρέτες ή 2 φρυγανιές (1 βαθμός), 2 κουταλάκια μαρμελάδα (1/2
βαθμός)
Γεύμα: 1 μερίδα ριζότο με μανιτάρια (9 βαθμοί), λαχανικά στον ατμό (0
βαθμοί), 60γρ. μοσχαρίσια μπριζόλα (2
βαθμοί)
Δείπνο: 1 μερίδα σούπα με ζυμαρικά (2
βαθμοί), 40 τυρί light (2 βαθμοί )
Σύνολο βαθμών: 23,5
Διατήρηση του βάρους
Για να διατηρήσετε
τα αποτελέσματα της δίαιτας αρκεί να υιοθετήσετε ένα υγιεινό διατροφικό
μοντέλο, όπως το μεσογειακό.
· Πρακτικά: να καταναλώνετε τακτικά δημητριακά
ολικής άλεσης και να αυξήσετε την κατανάλωση λαχανικών (ωμών ή ψημένων),
περιορίζοντας το γαρνίρισμα με λάδι, αντικαθιστώντας το με χυμό λεμονιού, ξύδι
και μυρωδικά.
· Να τρώτε κάθε μέρα 5 μερίδες
φρούτων και λαχανικών.
· Να επιλέγετε άπαχο κρέας και ψάρι
και να τα μαγειρεύετε ελαφρά: στον ατμό, στη σχάρα, στο γκριλ.
Tips
Aγοράστε μια μικρή ζυγαριά για να ζυγίζετε τα υλικά
των γευμάτων σας. Είναι ένα μικρό έξοδο αλλά αναγκαίο για να υπολογίζετε τις
μερίδες των φαγητών
Πηγή : http://www.ygeia-evexia.gr
No comments:
Post a Comment