Μια διατροφή είναι σωστή και
ισορροπημένη –κι επομένως υγιεινή– όταν διασφαλίζει στον οργανισμό όλα
εκείνα τα υλικά τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή του επιβίωση. Τα
υλικά αυτά είναι τα λευκώματα, οι υδατάνθρακες, τα λίπη, τα μεταλλικά άλατα κι οι βιταμίνες. Όταν, λοιπόν, τα παραπάνω υλικά εξασφαλίζονται σε επαρκείς ποσότητες, τότε ο οργανισμός θα έχει τα απαραίτητα στοιχεία για να αναπτύσσεται και να είναι υγιής. Σε περίπτωση, όμως, που του προσφέρονται ανεπαρκώς ή σε υπερβολικές ποσότητες, τότε δημιουργούνται τροφικές εντάσεις με διάφορες συνέπειες. Για παράδειγμα, παρατεταμένες ελλείψεις και ουσιώδεις υπερβολές φέρνουν προοδευτικά ανωμαλίες στη λειτουργία του σώματος. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Μερικές από τις πιο επικίνδυνες για την υγεία διατροφικές συνήθειες είναι:
ΣΩΣΤΟ-ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής, έχοντας επισημάνει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται ο σύγχρονος άνθρωπος με τη ραγδαία αύξηση των χρόνιων και εκφυλιστικών παθήσεων, συνιστούν: 1) Αύξηση της κατανάλωσης υδατανθράκων, ώστε να αποτελούν το 50% της πρόσληψης σε θερμίδες. 2) Μείωση της συνολικής κατανάλωσης λιπών, ώστε να αποτελούν από το 40% το 30% της πρόσληψης σε θερμίδες. 3) Μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπών (ζωικές τροφές), ώστε να αποτελούν το 10% περίπου της θερμιδικής πρόσληψης και αντιστάθμισή τους με πολυακόρεστα ή μονοακόρεστα λίπη (φυσικά, φυτικά λάδια), τα οποία πρέπει επίσης να αποτελούν το 20% της πρόσληψης σε θερμίδες. 4) Μείωση της προσλαμβανόμενης ημερήσιας χοληστερόλης σε 300 mg περίπου. 5) Μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης κατά 40% περίπου, έτσι ώστε να μην προέρχονται από αυτήν παραπάνω από 15% των θερμίδων που παίρνουμε κάθε μέρα. 6) Μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 50-85%, δηλαδή σε 3 γραμμ. περίπου την ημέρα. 7 ΒΗΜΑΤΑ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Η επίτευξη των παραπάνω στόχων μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους: 1) Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών. 2) Μείωση της κατανάλωσης κρέατος και αύξηση της κατανάλωσης πουλερικών και ψαριών. 3) Μείωση της κατανάλωσης τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και μερική αντικατάσταση των κορεσμένων λιπών με πολυακόρεστα (φυτικά, φυσικά λάδια). 4) Αντικατάσταση του πλήρους γάλακτος με αποβουτυρωμένο. 5) Μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. 6) Μείωση της κατανάλωσης βουτύρου, αβγών και άλλων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. 7) Μείωση της κατανάλωσης αλατιού και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΡΟΦΩΝ Οι βασικότερες τρεις αρχές για τη σωστή επιλογή των τροφών είναι:
Η υγιεινή διατροφή εξαρτάται από τις τροφές που θα επιλέγουμε, αλλά και από τον τρόπο που θα τις μαγειρεύουμε: Επαρκή θρέψη: Φρέσκα φρούτα και λαχανικά (κατά προτίμηση ωμά), άψητοι ξηροί καρποί, αποξηραμένα στον ήλιο φρούτα (χωρίς χημικά πρόσθετα), σταρένιο πιτυρούχο ψωμί, ανεπεξέργαστο ρύζι, όσπρια, αγνά γαλακτοκομικά (με φειδώ). Υγιεινή μαγειρική: Σύμφωνα με τις αρχές της:
|
Sunday, November 4, 2012
Διατρέφεστε σωστά;
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment