Wednesday, November 7, 2012

Η ισορροπία στη διατροφή κάνει τη διαφορά!

Μεταβολισμός, θρεπτικά στοιχεία και ενέργεια. Όλα καθορίζονται από τις διατροφικές μας επιλογές και συνήθειες, μέσα από την προσπάθειά μας να προχωρήσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Το «κλειδί» για μια υγιεινή διατροφή δεν είναι άλλο από την ποικιλία, το μέτρο και τον ιδανικό συνδυασμό των τροφών. Πολλοί είναι αυτοί που παλεύουν με λάθος τρόπο να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και οδηγούνται στην απώλεια βάρους με ανθυγιεινά μέσα. Άλλωστε δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα… αλλά καλή και κακή διατροφή!
 
Το μέτρο και η ποικιλία της διατροφής
 «Παν μέτρον άριστον»! Επειδή η υπερβολή δεν ωφελεί πουθενά, το μέτρο και η ισορροπία θεωρούνται δύο από τα πιο απαραίτητα στοιχεία των διατροφικών συνηθειών. Στο διατροφικό πρόγραμμα, το μέτρο δεν απευθύνεται στην ποικιλία των γεύσεων αλλά στην ποσότητα τροφής που καταναλώνουμε. Η «φωνή» του σώματός μας είναι ικανή να μας κατευθύνει προς την ισορροπία, αρκεί να την ακούσουμε! Ο οργανισμός μας γνωρίζει πάντα την απαραίτητη συχνότητα και την ποσότητα των γευμάτων μας, δείχνοντάς μας μέσα από το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού.  Με την καθοδήγηση των συγκεκριμένων σημάτων, πρέπει να τρώμε όταν πεινάμε και να σταματάμε όταν νιώσουμε ικανοποίηση και όχι δυσφορία.
Παράλληλα, τα γεύματα μας πρέπει να χαρακτηρίζονται από ποικιλία τροφών, η οποία βέβαια να αλλάζει κάθε φορά συστατικά και συνδυασμούς. Για παράδειγμα, ιδιαίτερα καταστροφική θεωρείται η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου λαχανικού κάθε μέρα, αφού κάθε λαχανικό διαθέτει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και άλλες επιδράσεις στον οργανισμό μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κυρίως γεύματα, αφού το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής πρέπει να διαθέτει όχι μόνο κρέας αλλά και πουλερικά, ψάρι και όσπρια…
 
5 γεύματα την ημέρα
Κύρια διατροφική αρχή για ένα ισορροπημένο πρόγραμμα αποτελεί ο καταμερισμός της τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς βέβαια να φτάνουμε στα άκρα. Δεν χρειάζεται να οδηγηθούμε σε ωρολόγια προγράμματα διατροφής αλλά πρέπει να προσφέρουμε τροφή στον οργανισμό μας κάθε 2-3 ώρες. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε κινδύνους, όπως είναι η αύξηση βάρους και η διαταραχή των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό με τη σειρά τους πρέπει να διαθέτουν βασικές τροφές, όπως είναι τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και το κρέας. Ταυτόχρονα όλα τα γεύματα πρέπει να συνδυάζονται με διάφορα θρεπτικά σνακ, όπως ξηρούς καρπούς, γιαούρτι και φρούτα.
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσουμε στο πρωινό, το πιο σημαντικό γεύμα που δυστυχώς, είτε παραλείπεται συχνά, είτε διαθέτει λίγα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, το πρωινό μας προσφέρει την ενέργεια όλης της υπόλοιπης ημέρας και πρέπει να είναι πλούσιο, ώστε να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με διάθεση. Παράλληλα, εκτός από το ότι συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους, όταν είναι πλήρες προσφέρει στη διατροφή μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται.
 
Απλές διατροφικές συμβουλές
Ο μόνος τρόπος για να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες μας είναι η σωστή επιλογή και ο συνδυασμός των τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι παρακάτω συμβουλές ανοίγουν εύκολα το δρόμο για μια καλύτερη φυσική κατάσταση και μια χαρούμενη ψυχολογική κατάσταση:
  • επιλέγουμε δημητριακά ολικής άλεσης για πρωινό, ενώ παράλληλα διαλέγουμε ως σνακ τα φρέσκα φρούτα.
  • συνοδεύουμε πάντα το κύριο φαγητό μας με σαλάτα, ενώ το συμπληρώνουμε με μη επεξεργασμένο ρύζι, ζυμαρικά ή πατάτες.
  • καταναλώνουμε τουλάχιστον 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών κάθε ημέρα, ενώ σαν σνακ προτιμάμε του ξηρούς καρπούς.
  • εναλλάσσουμε στο κυρίως γεύμα τις επιλογές μας όσον αφορά το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και το αυγό ή τα όσπρια.
  • προτιμάμε κυρίως τα φυτικά λιπαρά (ελαιόλαδο) και αγοράζουμε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (αποβουτυρωμένο γάλα ή άπαχο κρέας).
Πηγή : http://www.flowmagazine.gr

No comments:

Post a Comment