Tuesday, November 13, 2012

Αντιμετωπίστε το χειμώνα με ενεργειακές τροφές

Αντιμετωπίστε το χειμώνα με ενεργειακές τροφές
Διανύουμε αναμφισβήτητα την πιο κρύα εποχή του χρόνου. Ο χειμώνας απαιτεί από το σώμα και το πνεύμα να καταβάλλει έξτρα προσπάθεια γα να αντιμετωπίσει τις χαμηλές θερμοκρασίες, την μουντίλα του καιρού και το στρες των αυξημένων επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων. Γι’ αυτό, πολλές στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας, αισθανόμαστε εξαντλημένοι και χωρίς ενέργεια για να συνεχίσουμε. Η λύση;
Υπάρχει στο ψυγείο! Κάνοντας τις σωστές επιλογές τονωτικών τροφίμων, μπορούμε να ενισχύσουμε όχι μόνο τα αποθέματα ενέργειας, αλλά να φτιάξουμε την διάθεσή μας και να γίνουμε πιο αποδοτικοί στις εργασίες μας.

To χειμώνα χρειάζεται να ρυθμίσουμε και τη διατροφή μας ανάλογα, με σούπερ τροφές που τονώνουν και δυναμώνουν τον οργανισμό. Ποντάρετε στα δημητριακά, στο ελαιόλαδο, στα ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, στο βασιλικό πολτό. Ακόμη, για να διατηρήσετε την καλή σας διάθεση στο ψάρι και το γιαούρτι ενώ για να ενισχύσετε τη μνήμη σας στα αυγά, στα φρούτα και στα λαχανικά. 
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παρέχετε στον οργανισμό σας την αυξημένη δόση ενέργειας που έχει ανάγκη το χειμώνα. Πρώτα από όλα, είναι σημαντικό να του εξασφαλίζετε ικανοποιητικές ώρες ύπνου, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι ποτέ λιγότερες των επτά, για να επιτρέπουν στα όργανα και τα συστήματα του οργανισμού να «επαναφορτίζονται» και να μην είναι ευαίσθητα και επιρρεπή στις ασθένειες και τις διαταραχές. Σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να πίνετε πολύ, μα πάρα πολύ, νερό: τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα. Αυτήν την περίοδο του χρόνου, ακριβώς επειδή περνάτε τις περισσότερες ώρες της ημέρας σε κλειστούς χώρους, αυξάνονται οι ανάγκες του οργανισμού σας για ασβέστιο και μαγνήσιο, ουσίες βασικές για τη σωστή διεξαγωγή των μεταβολικών διεργασιών.
Όμως, ο πιο αποδοτικός τρόπος για να παρέχετε στο σώμα και το πνεύμα σας την έξτρα ώθηση που χρειάζεται τους κρύους μήνες του χρόνου, είναι η στοχευμένη διατροφή. Όπως θα ανακαλύψετε παρακάτω, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που είναι σε θέση να σας παρέχουν περισσότερη σωματική ενέργεια για να αμύνεστε αποτελεσματικά απέναντι στους ιούς και τις μολύνσεις, να βελτιώνουν την ψυχική σας διάθεση τις μουντές ημέρες, και να ενισχύουν τα επίπεδα της μνήμης σας όταν είστε φορτωμένοι με απαιτητικές πνευματικές εργασίες.

Για περισσότερη σωματική ενέργεια
Τα τρόφιμα που θεωρούνται σούπερ-ενεργειακά, είναι από τη μια μεριά οι σύνθετοι υδατάνθρακες, δηλαδή τα ζυμαρικά, το ρύζι, το ψωμί και τα δημητριακά, που περιέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο προϊόντος και αποτελούνται από μόρια γλυκόζης (σάκχαρα), και από την άλλη μεριά τα λιπαρά, ειδικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που περιέχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες έχουν το πλεονέκτημα ότι ικανοποιούν την όρεξη χωρίς να φορτώνουν τον οργανισμό με πολλές θερμίδες. Εγγυώνται ενέργεια αργής απελευθέρωσης που δεν παχαίνει το σώμα, αφού οι θερμίδες που παρέχονται, καίγονται σιγά-σιγά. Επιπλέον οι σύνθετοι υδατάνθρακες χαρίζουν ενέργεια σε κάθε ξεχωριστό κύτταρο, κυρίως σε αυτά των μυών, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, και συμβάλλουν στην πιο γρήγορη μεταφορά τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο: πρόκειται για ένα αμινοξύ που παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική διάθεση.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, δεν θα πρέπει να λείπουν από το μενού σας:
τα ζυμαρικά από σκληρό σιτάρι, γιατί είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, παρέχουν πολλή ενέργεια και προσφέρουν ένα γρήγορο αίσθημα κορεσμού,
το κριθάρι και το σιτάρι, δημητριακά που είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες (γλιαδίνη και γλουτενίνη) και βιταμίνες της ομάδας Β, ενώ αντιθέτως περιέχουν ελάχιστα λιπαρά. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και τα δύο για γευστικές σούπες,
το ρύζι, καθότι είναι θρεπτικό και χορταστικό ταυτόχρονα, ειδικά το parboiled και το ολικής αλέσεως,
το ψωμί. Αν μάλιστα στο συνηθισμένο αλεύρι σταριού προστεθεί λίγο αλεύρι βρώμης, ένα δημητριακό που χαρίζει ενέργεια, τότε το ψωμί μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το αίσθημα κόπωσης.

Ποντάρετε στα λιπαρά οξέα Ωμέγα 3/ 6
Όσον αφορά στα λιπαρά, τα οποία έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές ότι δεν ταιριάζουν στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο αποκλεισμός τους από το καθημερινό μενού καταλήγει να είναι βλαβερός για τον οργανισμό, ιδίως ο αποκλεισμός των βασικών λιπαρών, δηλαδή αυτών που πρέπει να εισάγονται στον οργανισμό μέσω της διατροφής, αφού αυτός δεν είναι σε θέση να τα παράγει μόνος του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα Ωμέγα-6, που υπάρχουν κυρίως στα λαχανικά, τα δημητριακά και τα έλαια του ηλίανθου και του καλαμποκιού, αλλά και τα Ωμέγα-3 που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στον σολομό, το σκουμπρί, τις αντσούγιες και το λάδι των ψαριών. Και τα δύο έχουν προστατευτική δράση για το κυκλοφορικό σύστημα, την καρδιά και την όραση, και επιπλέον κρατάνε χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Περιορίστε τα κεκορεσμένα λιπαρά
Σε αντίθεση με τα ακόρεστα λιπαρά, που είναι κατά κύριο λόγο ρευστά, τα κεκορεσμένα είναι στερεά, ζωικής προέλευσης και υπάρχουν κυρίως στο βούτυρο, το λαρδί, το κρέας, τα αλλαντικά, τα τυριά και το πλήρες γάλα: η κατανάλωσή τους θα πρέπει να είναι περιορισμένη, γιατί μπορεί να προκαλέσει την αύξηση της χοληστερόλης, τον σχηματισμό αθηρωματικών πλακών και κατά συνέπεια να επιφέρει καρδιαγγειακές παθήσεις.
Καλύτερα λοιπόν να ποντάρετε στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: η ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι δύο κουταλιές και είναι αρκετή για να παρέχει στον οργανισμό την κατάλληλη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε, μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που καταπολεμάει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για τη γήρανση των κυττάρων. Να επισημανθεί ότι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων αποτελούν και οι ξηροί καρποί.

Για καλύτερη ψυχική διάθεση
Αν είστε από αυτούς που αισθάνονται κακοδιάθετοι όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος και βροχερός, τότε για να φτιάξετε τη διάθεσή σας δεν έχετε παρά να ανοίξετε το ψυγείο. Μέσα υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να σας ανεβάσουν, αφού συμβάλλουν στην παραγωγή διεγερτικών ουσιών, όπως της τρυπτοφάνης. Πέρα από τους σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι μεταξύ άλλων περιέχουν ενδορφίνες (φυσικές παυσίπονες ουσίες) που συμβάλλουν στην καλή διάθεση, χαρίζουν ενέργεια στο πνεύμα και εξασφαλίζουν ένα γενικό αίσθημα ευεξίας, σημαντικές είναι και οι πρωτεΐνες. Αυτές περιέχονται:
στα ψάρια. Πιο συγκεκριμένα, τα μύδια και τα στρείδια είναι πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη Β12, με αποτέλεσμα να κρατάνε ανεβασμένη την ψυχοσωματική διάθεση. Έξοχα τρόφιμα είναι επίσης ο τόνος, ο σολομός, το χέλι, η σαρδέλα, το σκουμπρί και η ρέγκα, καθότι πλούσια σε Ωμέγα-3, λιπαρά οξέα πολύτιμα για την διάθεση, αλλά και για τις πνευματικές επιδόσεις και την καλή λειτουργία των νευρώνων,
στο γάλα και τα παράγωγά του, που διακρίνονται για τις τονωτικές και διεγερτικές τους ιδιότητες και είναι σε θέση να καταπραΰνουν το αίσθημα άγχους και κατάθλιψης. Επιπλέον, το γάλα και το γιαούρτι είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη,
στο κρέας, κυρίως το λευκό, όπως το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα και το κουνέλι. Το κρέας περιέχει πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταξύ των οποίων - για μία ακόμη φορά - τρυπτοφάνη.

Για να βελτιώσετε τη μνήμη σας
Το χειμώνα, κυρίως όσοι διαβάζουν και όσοι ασχολούνται με εργασίες που απαιτούν υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, τείνουν να υποφέρουν από πνευματική κόπωση και μείωση της ικανότητας μνήμης. Και σε αυτήν την περίπτωση, η διατροφή μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμος σύμμαχος, αφού ο εγκέφαλος, όπως και όλα τα υπόλοιπα όργανα, για να εργαστεί σωστά, έχει ανάγκη από σωστή θρέψη. Δεν είναι ακόμα γνωστοί οι μηχανισμοί που μπορεί να διαταράξουν τα επίπεδα της μνήμης.
Το σίγουρο όμως είναι ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά μία διατροφή πλούσια σε φώσφορο, μέταλλο χρήσιμο για τη μνήμη, αφού συμμετέχει στη σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών. Οι καθημερινές ανάγκες του οργανισμού για φώσφορο μπορούν να καλυφθούν με την κατανάλωση ψαριού και κρέατος.
Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν τη σημασία που έχουν για την μνήμη τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φωσφατιδυλοχολίνη, πιο γνωστή ως λεκιθίνη, μία ουσία από την οποία συντίθενται οι μεμβράνες των κυττάρων, και φυσικά και αυτές των εγκεφαλικών κυττάρων. Το βασικό στοιχείο της φωσφατιδυλοχολίνης είναι η χολίνη, η οποία υπάρχει κυρίως στα αυγά, τη σόγια, το ψάρι, τα δημητριακά και τα όσπρια. Η χολίνη είναι σημαντική τόσο επειδή ενδυναμώνει τις κυτταρικές μεμβράνες, όσο και επειδή αποτελεί τον ο πρόδρομο ενός εγκεφαλικού διαβιβαστή, της ακετυλοχολίνης, που συμμετέχει στους μηχανισμούς της μνήμης. Σε περίπτωση έλλειψης χολίνης, σχηματίζεται λιγότερη ακετυλοχολίνη, οι κυτταρικές μεμβράνες γίνονται πιο άκαμπτες και όλο το κύκλωμα που συμμετέχει στη μνήμη, μπλοκάρει.
Δώστε έμφαση σε λαχανικά & φρούτα
Μεγάλη ώθηση στη μνήμη προσφέρουν για μία ακόμη φορά οι σύνθετοι υδατάνθρακες που, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φώσφορο και μαγνήσιο, ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, ενώ καθότι περιέχουν και βιταμίνες της ομάδας Β, διευκολύνουν τις νευρικές διαβιβάσεις. Ανάμεσα στα τρόφιμα που χαρίζουν ώθηση στις μνημονικές διαδικασίες είναι ακόμα:
τα λαχανικά, κυρίως το σπανάκι και ο αρακάς, καθότι πλούσια σε φολικό οξύ, σημαντικό για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ευεργετικά αποδεικνύονται και το λάχανο, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φώσφορο, αλλά και το μπρόκολο, το οποίο περιέχει διεγερτικές ουσίες που καταπολεμούν την πνευματική κόπωση,
τα φρούτα: θα πρέπει να καταναλώνετε 2-3 την ημέρα. Ενδείκνυνται όλα, αλλά ειδικά οι μπανάνες είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά που διαβάζουν, καθότι περιέχει γλυκόζη, σακχαρόζη, βιταμίνες Α, Β και C, κάλιο, μαγνήσιο και θείο.

Τα τρόφιμα που χαρίζουν ενέργεια
Όντας πλούσια σε μικροστοιχεία, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες και βασικά αμινοξέα, τα παρακάτω τρόφιμα ενδείκνυνται για τις ημέρες που νιώθετε να ξεμένετε από ενέργεια και ζωντάνια. Θα τα βρείτε σε φαρμακεία και καταστήματα βοτάνων.
Μέλι
Είναι ιδιαίτερα ενεργειακό, καθότι πλούσιο σε απλά σάκχαρα άμεσης απορρόφησης (κυρίως γλυκόζη, φρουκτόζη, σακχαρόζη, δεξτρίνη και μαλτόζη), βιταμίνες Β και C, και μεταλλικά άλατα. Ενδείκνυται για όσους κάνουν σπορ, γιατί είναι ένα έξοχο καύσιμο που αυξάνει τη σωματική αντοχή. Αποτελεί ιδανικό τρόφιμο και για τα παιδιά, αφού διεγείρει την όρεξή τους χωρίς να προκαλεί ζυμώσεις, αλλά και για τους ηλικιωμένους που δεν πρέπει να καταπονούν τον οργανισμό τους.
Βασιλικός πολτός
Θεωρείται το πιο πολύτιμο προϊόν του μελισσιού και διακρίνεται για τις διεγερτικές ιδιότητες που έχει για τον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, ευνοεί τον μεταβολισμό των κυττάρων, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τα επίπεδα αντοχής της ώρας της προσπάθειας. Επιπλέον, συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του σωματικού και πνευματικού στρες, της κούρασης και της ανορεξίας.
Γύρη
Και αυτή αποτελεί προϊόν του μελισσιού και είναι μία από τις πιο πλούσιες και σύνθετες ουσίες της φύσης: περιέχει πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Θεωρείται τονωτική και ενδείκνυται για τις ημέρες έντονης σωματικής και πνευματικής κόπωσης. Επιπλέον, είναι ιδανική για τους αθλητικούς τύπους, αφού αυξάνει τα επίπεδα αντοχής και μυϊκής δύναμης.
Μαγιά μπύρας
Είναι ουσιαστικά το κατάλοιπο από τη ζύμωση της μπύρας, ένας μικροσκοπικός μύκητας που υπάρχει επίσης στην φλούδα ορισμένων φρούτων. Περιέχει βιταμίνες της ομάδας Β, σελήνιο, θείο, βασικά αμινοξέα, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σάκχαρα και λιπίδια. Προστατεύει το νευρικό σύστημα και συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες.
Τζίνσενγκ
Είναι ένα από τα πιο γνωστά ανατολίτικα θεραπευτικά και ενεργειακά βότανα. Περιέχει υψηλό ποσοστό τονωτικών ενεργών συστατικών, όπως τζινσενοειδή, βιταμίνες και της ομάδας Β και C, βασικά έλαια, γύρη, αμινοξέα, μέταλλα, μικροστοιχεία και μαγγάνιο. Τονώνει αποτελεσματικά τον οργανισμό και κυρίως το κεντρικό νευρικό σύστημα, καταπολεμάει την κούραση, το στρες και τη μειωμένη όρεξη για δουλειά, και ευνοεί τη συγκέντρωση.

No comments:

Post a Comment