Saturday, November 10, 2012

Τί κάνουμε με τα περισσεύματα των γευμάτων;


kanontas oikonomia me ta ypoloipaΠόσοι από εσάς δεν σκεφτήκατε πως είναι «αμαρτία» να πετάμε το φαγητό, όταν συνάνθρωποι γύρω μας πεινάνε, όταν τους βλέπουμε να ψαρεύουν στους κάδους απορριμμάτων για λίγη τροφή ή ρουχισμό; Και επειδή ο καθένας πρώτα πρώτα ασχολείται με το τι κλείνει η πόρτα του, πόσοι από εσάς χάσατε τις δουλειές σας, σας μείωσαν μισθούς και συντάξεις; Όλοι εσείς που μέχρι πρότινος πετούσατε την τροφή γιατί δεν την προτιμούσατε ξαναζεσταμένη μήπως αναθεωρήσατε; Έστω και λίγο; Για εσάς που ακόμα φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας το «ξαναζεσταμένο φαγητό»...διαβάζοντας παρακάτω σας δίδεται η ευκαιρία διεγείροντας τη φαντασία σας να αυτοσχεδιάσετε...!
Ας ξεκινήσουμε με ένα κλασικό οικογενειακό μενού 7 ημερών το οποίο συνήθως περιλαμβάνει 1 ή 2 φορές λαδερό τύπου (φασολάκια – αρακά – μπάμιες – μπριάμ – σπανακόρυζο, κλπ), 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας (μοσχάρι – χοιρινό, κλπ), 1 φορά την εβδομάδα λευκό κρέας (κοτόπουλο – γαλοπούλα), 1 ή 2 φορές την εβδομάδα όσπρια (φασόλια – γίγαντες – φακές – ρεβίθια – φάβα, κλπ), 1 ή 2 φορές την εβδομάδα ψάρια (όλων των ειδών), 1 φορά την εβδομάδα ζυμαρικά ή ρύζι, κλπ.

ΔΕΥΤΕΡΑ
Καθώς ξημέρωνε μια όμορφη Δευτέρα, και αφού είχατε βάλει από νωρίς το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια σε νερό να μαλακώσουνε, μαγειρέψατε μια υπέροχη κοκκινιστή σούπα φασολάδας. Όσο όμως περνούσε η μέρα, την οποία διαδεχότανε η νύχτα, η ιδέα του να καταναλώσετε το ίδιο βραδινό το οποίο σημειωτέον είναι και ελαφρώς δύσπεπτο από τον οργανισμό μας, όλο και περισσότερο απομακρυνόταν. Για σκεφτείτε όμως πόσο θα άλλαζε η εικόνα αυτού του γεύματος στα μάτια σας εάν την πολτοποιούσατε μαζί με το ζουμάκι της, και προσθέτατε τριμμένη φέτα, κρεμμυδάκι και άνηθο....θα γινότανε ένα εντελώς διαφορετικό πιάτο με λίγο διαφορετική αίσθηση της γεύσης αλλά και της όρασης. Θα έμοιαζε λίγο με φάβα και λίγο με κρέμα μωρού...που για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, και ποιος δεν έχει λαχταρήσει...!

ΤΡΙΤΗ
Σήμερα αποφασίσατε να απολαύσετε για μεσημεριανό γεύμα «κοτόπουλο φούρνου με πατατούλες», και ήτανε τόοοοοοσοο νόστιμο, όμως το βράδυ θέλετε κάτι διαφορετικό. Διαφορετικό αλλά ταυτόχρονα και ελαφρύ!!!! Μια κοτοσαλάτα δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Άλλωστε σε ποιόν δεν αρέσει η σαλάτα ceasars!!!! Μεγαλουργείστε βάζοντας στη φαντασία σας χρώματα και γεύσεις. Ψιλοκόψτε το κοτόπουλο, προσθέστε ψιλοκομμένα λαχανικά της αρεσκείας σας (θα ταίριαζαν καλύτερα τα πράσινα λαχανικά, μαρούλι – ρόκα – λόλα άσπρη και μαύρη, σπανάκι), ντομάτα λιαστή, κρουτόν ή μαύρη τριμμένη φρυγανιά, τριμμένα καρύδια, φλοίδες παρμεζάνας ή ρεγκάτο ή άλλο σκληρό τυρί. Φτιάξτε για να το δέσετε μια δροσερή σως με γιαούρτι στραγγιστό και μαγιονέζα λάιτ ή μια γλυκόξινη σως βινεγκρέτ με λάδι, ξύδι βαλσάμικο, μέλι και μουστάρδα.

ΤΕΤΑΡΤΗ
Ας πούμε πως σήμερα το μενού σας είχε αρακά, ο οποίος παρά τη θρεπτική του αξία, θα θέλετε για βραδινό κάτι να σας πιάσει, να σας κρατήσει...!!! Μια ωραία ιδέα θα ήταν να προσθέτατε σε ένα μπωλ, λίγο αρακά, 1 τόνο νερού, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα, καλαμπόκι, τριμμένα παξιμαδάκια ή κρουτόν ή τριμμένη φρυγανιά, λίγο αλάτι, ελαιόλαδο ... και απολαύστε υπεύθυνα!!!

ΠΕΜΠΤΗ
Η ωραιότατη μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα και τυρί τριμμένο το μεσημέρι θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε πολύχρωμη μακαρονάδα του κηπουρού το βράδυ! Αφήστε την φαντασία σας να μεγαλουργήσει προσθέτοντας σε ένα μπωλ τα ζυμαρικά σας, με ψιλοκομμένη ντομάτα, σκόρδο, λίγο κρεμμύδι, πιπεριά, ελιές, και αποτελειώστε το έδεσμα με μια φρέσκια δροσερή σάλτσα στιγμής χωρίς ψήσιμο. Για τη σάλτσα βάλτε στο μούλτι ντομάτα – καρότο – κρεμμύδι – σκόρδο – τυρί φέτα – λίγο αλάτι και ρίγανη και ανακατέψτε. Ύστερα περιλούστε το πιάτο σας με τη δροσερή και ελαφριά αυτή σάλτσα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Τι και αν το κυρίως γεύμα σας ήτανε γαύρος στο φούρνου ή σολομός ψητός; περίσσεψε και για το βράδυ και εσείς τώρα πρέπει να βρείτε ένα τρόπο να το ξανακαταναλώσετε και να είναι ξαναζεσταμένο και ευχάριστο. Τι θα μπορούσατε να κάνετε; Βάλτε σε ένα μικρό τηγάνι, λίγο ελαιόλαδο, κρεμμύδια σε ροδέλες, λίγο σκόρδο, και κομμένες, πολύχρωμες πιπεριές. Αφήστε λίγο να ροδίσουν και συνοδεύστε το ψάρι σας, περιλούοντας το ψάρι και τα ψητά λαχανικά σας με σως βινεγκρετ (λάδι – ξύδι – μουστάρδα – μέλι). Μήπως το βραδινό σας εξελίχθηκε καλύτερο από το μεσημεριανό;;;

ΣΑΒΒΑΤΟ
Ας πούμε πως σήμερα το μενού σας είχε φακές σε μορφή σούπας με κόκκινη φρέσκια ντομάτα, και ας υποθέσουμε πως εντάξει καλή ήτανε για μεσημεριανό αλλά τώρα και για βράδυ παραπάει θα βαρυστομαχιάσετε...είναι και βαρύς ο σίδηρος...!!! Αφήστε τις δικαιολογίες κατά μέρους και πιάστε δουλειά. Με τις περισσευούμενες φακές μπορούμε να φτιάξουμε μια ελαφριά μα πλήρη και χορταστική σαλάτα. Τι χρειαζόμαστε; Φαντασία! Αν δεν έχουμε τότε ανοίγουμε το ψυγείο και βλέπουμε τι υλικά έχουμε στη διάθεσή μας, και αν ακόμη και τότε δεν κατεβάσουμε ιδέες ε τότε μπορούμε να ανατρέξουμε στο ίντερνετ σε συνταγές με φακές ώστε να πάρουμε μερικές ιδέες. Η δική μου ιδέα για μια απολαυστική φακοσαλάτα είναι η παρακάτω:
Σουρώστε τις φακές με μια τρυπητή κουτάλα. Ψιλοκόψτε λαχανικά της αρεσκείας σας (ή από τα διαθέσιμα), πχ. ντομάτα – αγγούρι – κρεμμύδι – άνηθο – ελιές, προσθέστε κριθαρένια παξιμαδάκια ή μαύρη τριμμένη φρυγανιά, τρίψτε ξυνομυζήθρα ή φέτα ή ανθότυρο και προσθέστε στο τέλος ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και ρίγανη και καλή σας όρεξη...

ΚΥΡΙΑΚΗ
Σαν ξεχωριστή μέρα η Κυριακή, συνήθως απαιτεί ένα γεύμα με κρέας γύρω από ένα ευχάριστο οικογενειακό τραπέζι. Το κρέας σας το μεσημέρι μπορεί να συνοδευότανε από πατάτες ή ρύζι ή κριθαράκι ή οποιονδήποτε άλλο υδατάνθρακα, και τους συγγενείς σας, ωστόσο το βράδυ ή την επόμενη μέρα θα θέλατε κάτι διαφορετικό. Για όσους είναι απαιτητικοί με τη διαφορετικότητα των γεύσεων μια κρεατόπιτα θα αποτελούσε ξεχωριστή λύση η οποία όμως απαιτεί χρόνο και διαθεσιμότητα υλικών μέσων. Για αυτούς που δεν θέλουν να παιδευτούν ένα γρήγορο σουβλάκι με πίτα σπιτική, ντομάτα, κρεμμύδι, το περισσευούμενο κρέας και γιαούρτι στραγγιστό θα αποτελούσε ιδανική λύση.
Προσθέστε υλικά που ταιριάζουν περισσότερο στις δικές σας γευστικές προτιμήσεις αψηφώντας το ρίσκο της αποτυχίας. Δοκιμάστε να πειραματιστείτε, τι και αν την πρώτη φορά η συνταγή σας δεν πετύχει; Την επόμενη θα αποφύγετε να ξανακάνετε το ίδιο λάθος και το αποτέλεσμα θα είναι...μοναδικό!

No comments:

Post a Comment