Saturday, November 10, 2012

Μπισκότα και στη δίαιτα


diet-biscuits-386

Τα μπισκότα αποτελούν αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων… και όχι άδικα! Συνδυάζονται εξαιρετικά με γάλα και γιαούρτι στο πρωινό αλλά και σαν σνακ, και οι επιλογές, άφθονες.

Μικρά, μεγάλα, στρογγυλά, τετράγωνα, βουτύρου, κανέλας, γεμιστά, με κομματάκια σοκολάτας, άλλα αφράτα, άλλα τραγανιστά, άλλα φτιαγμένα με βρώμη ή με ξηρούς καρπούς...μεγάλη ποικιλία, για όλα τα γούστα!

Τα μπισκότα μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδιαίτερα θρεπτικό σνακ, όταν εντάσσονται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς είναι προϊόντα των δημητριακών, τα οποία αποτελούν εδώ και αιώνες βασική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Το μπισκότο έχει θέση ακόμη και σε δίαιτες αδυνατίσματος, καθώς μπορεί, με τις φυτικές ίνες που περιέχει, να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Επιπλέον, αποτελούν μια εξαιρετική λύση για πολυάσχολους ανθρώπους, όπως φοιτητές και εργαζόμενους, που συνήθως δεν έχουν το χρόνο να προετοιμάζουν το γεύμα τους και τις περισσότερες φορές μένουν νηστικοί για πολλές ώρες. Τα μπισκότα ενδείκνυνται και για αθλούμενους που θέλουν να πάρουν ενέργεια λίγο πριν την αθλητική τους δραστηριότητα ή ακόμη και για ανθρώπους που δουλεύουν πολλές συνεχόμενες ώρες, καθώς μπορούν να αποτελέσουν ένα γρήγορο, θρεπτικό, νόστιμο και χορταστικό σνακ.

Ποια μπισκότα να προτιμάτε και ποια να αποφεύγετε
Οι επιλογές σας σε μπισκότα είναι πολλές και, αν προσέξετε μπορεί να είναι και πιο υγιεινές!
Επιλέξτε μπισκότα χωρίς ζάχαρη, μπισκότα που περιέχουν δημητριακά ολικής άλεσης, όπως πολυδημητριακά μπισκότα, τύπου πτι-μπερ ολικής άλεσης ή ακόμη και cookies με βρώμη. Τα μπισκότα ολικής άλεσης περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι φυτικές ίνες των προϊόντων ολικής άλεσης βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και επιπλέον νιώθουμε χορτάτοι περισσότερη ώρα και να μη ξεφεύγουμε στο επόμενο γεύμα.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν τελευταία και μπισκότα με υψηλή περιεκτικότητα σε «καλά λιπαρά», όπως είναι το ελαιόλαδο, τα ω6 και τα ω3 λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά αυτά είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας γιατί είτε ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του (όπως τα ω6 και τα ω3 λιπαρά οξέα) είτε επειδή μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο λόγω των θετικών τους επιδράσεών στη χοληστερόλη.
Αποφύγετε τα μπισκότα που περιέχουν ζωικό βούτυρο και φοινικέλαιο, τα trans λιπαρά οξέα, ένα είδος λιπαρών που προκύπτει από την επεξεργασία των φυτικών λιπαρών, και που θα πρέπει να απουσιάζουν εντελώς από τα μπισκότα που θα επιλέξετε.

Διατροφικές προτάσεις
• Γάλα 1,5 % λιπαρά με μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής άλεσης
• Γιαούρτι 0-2% λιπαρά με μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη
• Μπισκότα Πολυδημητριακά από διάφορα είδη δημητριακών
• Cream crackers χωρίς ζάχαρη εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά αλειμμένα με τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών
• Τσάι ή καφέ με μπισκότα τύπου miranda ή πτι-μπερ ολικής άλεσης
• Φυσικός χυμός φρούτου με μπισκότα twist

Συμπερασματικά
Τα μπισκότα αποτελούν μία ιδιαίτερα νόστιμη, και θρεπτική διατροφική πρόταση και μπορούν να ενταχθούν στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου ως σνακ ή ως συνοδευτικά του γεύματος μας. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το προϊόν που επιλέγετε. Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης, χαμηλής περιεκτικότητας σε «κακά λιπαρά» και εμπλουτισμένα με «καλά λιπαρά», όπως τα ω3 λιπαρά οξέα και το ελαιόλαδο. Τέλος, προτιμήστε μπισκότα χωρίς ζάχαρη και χωρίς καθόλου trans λιπαρά.

Πηγή : http://www.myworld.gr

No comments:

Post a Comment