Wednesday, November 7, 2012

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ


ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
Οι φυτικές ίνες δεν ανήκουν στα «θρεπτικά συστατικά». Είναι υδατάνθρακες φυτικής προέλευσης που δε διασπόνται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεκριμένα, είναι το βρώσιμο τμήμα των φυτικών τροφίμων που διέρχονται από τον οργανισμό μας χωρίς να απορροφώνται στο λεπτό έντερο, περνώντας ανέπαφες στο παχύ έντερο. Εκεί, υφίστανται μερική ή ολική ζύμωση από τα βακτήρια του εντέρου και κατά τη διαδικασία αυτή παράγονται διάφορα παραπροϊόντα, λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου και αέρια. Οι ευεργετικές συνέπειες των φυτικών ινών στην υγεία οφείλονται στη συνδυασμένη δράση της διαδικασίας ζύμωσης και της παραγωγής των ανωτέρω παραπροϊόντων.
Ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες
Πολλές είναι οι κλινικές μελέτες που απέδειξαν ότι η διατροφή που περιλαμβάνει αρκετές φυτικές ίνες συμβάλλει στη μείωση του βάρους, στην καλύτερη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη, στην ελάττωση των τιμών της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και φυσικά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.Οι νέες συστάσεις είναι 25 γρ. ίνες ημερησίως (EFSA 2009).
Που τις βρίσκουμε
Τροφές πλούσιες σε ίνες είναι:
-τα όσπρια,
-τα σιτηρά,
-τα πιτυρούχα δημητριακά,
-τα φρέσκα φρούτα
-λαχανικά.
Διαλυτές και μη διαλυτές
Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε διαλυτές και μη διαλυτές. Οι μη διαλυτές ίνες δε μπορούν να διαλυθούν στο νερό, αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και επιταχύνουν την διέλευση της τροφής από τον πεπτικό σωλήνα διευκολύνοντας τις κενώσεις. Τις βρίσκουμε στο πίτουρο, στα ανεπεξέργαστα δημητριακά, στα λαχανικά και σε φλούδες φρούτων.
Οι διαλυτές ίνες υπόκεινται σε ζύμωση από την εντερική χλωρίδα και αυξάνεται η μάζα τους, επομένως αυξάνεται ο όγκος των κοπράνων ενώ συμβάλλουν και στην ενυδάτωσή τους. Συγκεκριμένα σχηματίζουν γέλες στο νερό, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία δημιουργώντας έντονο αίσθημα κορεσμού και μειώνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων και των λιπαρών οξέων. Επίσης έχουν και πρεβιοτική δράση. Διαλυτές ίνες έχουν η βρώμη, οι ξηροί καρποί, η σάρκα φρούτων και τα περισσότερα λαχανικά.
Oι μη διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν 5-25 φορές το βάρος τους σε νερό ενώ οι διαλυτές φυτικές ίνες έχουν δυνατότητα να απορροφούν περισσότερο από 100 φορές.

Η σημασία της γλυκομαννάνης
Η γλυκομαννάνη (Dulcofibre) είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος των διαλυτών φυτικών ινών, η οποία έχει μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης νερού (100 έως 200 φορές το βάρος της) από άλλες, πιο παραδοσιακές ίνες και ικανότητα σχηματισμού γέλης με μικρή ρευστότητα .
Πρόσθετες μελέτες έχουν αξιολογήσει την κλινική αποτελεσματικότητα της γλυκομαννάνης σε ασθενείς και των δυο φύλων με χρόνια δυσκοιλιότητα. Η χορήγηση αυτής της διαλυτής ίνας (σε δόσεις των 3g ανά ημέρα για τέσσερις εβδομάδες) συνοδεύθηκε από μια σημαντική αύξηση στη συχνότητα της εντερικής λειτουργίας και μια επακόλουθη σημαντική μείωση της ανάγκης για χρήση φαρμάκων. Τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα διατηρήθηκαν και στο πέρασμα του χρόνου, παρά τη χρήση μειωμένων δόσεων (2g ανά ημέρα).
Η επιπρόσθετη πρεβιοτική της επίδραση διεγείρει την αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, βελτιώνοντας την πέψη και την κινητικότητα του εντέρου και επομένως βοηθώντας στη διατήρηση της ομαλής εντερικής δραστηριότητας .

No comments:

Post a Comment